Medimagazin logo

Raporlu ilaçta katkı payının ayrıntıları

İntibak Yasası’na yapılan bir ilave ile kurul raporlu hastaların ilaçlarına da katkı payı getiriliyor.
Raporlu ilaçta katkı payının ayrıntıları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalığı olanlar bundan sonra ilaç fiyatının yüzde 1-5’i arasında katkı payı ödeyecek.

Vatandaşların ilaca ödediği katkı payı sisteminde yeni değişiklikler geliyor. Raporlu olduğu için katkı payı alınmayan tansiyon, şeker, kalp, astım ve kanser ilaçlarından yüzde 1-5 oranında katkı alınması gündemde.

Meclis’te görüşülen emeklilere yönelik intibak yasa tasarısına eklenen bir maddeyle ilaçtaki katkı payındaalt sınır yüzde10’dan yüzde 1’e çekildi.

Düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, katkı payından muaf tutulan bazı raporlu ilaçlardan yüzde 1 ila yüzde 5 oranında katkı payı alınmasının önü açılacak.

 

ÜÇ TİP KATKI PAYI VAR

İntibak Yasası’na eklenen önerge Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan ve SGK’lılardan yüzde 10 ile yüzde 20 oranında katılım payı alınmasını hükme bağlayan 68’incimaddeyi değiştiriyor.

 

Önerge, yüzde 10’luk alt sınırı yüzde 1’e çektiği için, düzenleme “katkı payı düşecek” şeklinde yorumlandı. Ancak hedefin katkı payını düşürmek değil, kapsamını genişletmek olduğu ifade edildi.Düzenlemenin gerekçesini anlatan yetkililer, amaçlarının katkı payındaki bazı eksiklikleri ve sorunları düzeltmek olduğunu belirttiler.

 

SGK, bu maddeye göre kişilerin gelir ve aylıklarına, sağlık hizmetlerinin hayati önem derecesine göre ilaçtaki katkı payını belirliyor.Halen çalışanlar yüzde 20, emekliler ise yüzde 10 oranında ilaç katkı payı ödüyor.

 

Buna karşılık ‘hayati önemehaiz hastalıklar listesi’nde yer alan kanser, AİDS, tüberküloz, kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıklar rapora bağlanıyor, dolayısıyla ilaç katkı payı alınmıyor.

 

Kanser ilaçlarına şimdilik düşünülmüyor

Edinilen bilgilere göre, değişikliğin ardından katkıdanmuaf tutulan bazı raporlu ilaçlardan yüzde 1-5 aralığında katkı alınabilecek.

 

Yetkililer, hangi ilaçların bu yeni gruba gireceği konusunda henüz net bir karar oluşmadığını, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı birimleri arasında yapılacak teknik görüşmeler sonucunda yeni listelerin belirleneceğini söylediler.

 

Yetkililer, tüm raporlu ilaçlardan yüzde 1-5 oranında katkı payı alınması gibi bir hedeflerinin olmadığını, katkı alınacak ilaçların vatandaşı ön planda tutan seçici bir anlayışla belirleneceğini belirttiler. Yetkililer, tedavimaliyeti yüksek kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara katkı payı düşünülmediğini belirtmekle birlikte, son kararın henüz verilmediğini ifade ettiler.

raporlu
ilaçta
katkı
payının
ayrıntıları
Yorum (5)
ali aydın
Bu uygulama beklenen bir şekilde ilacı beleş alıp yüzlerce liralık ilaca önem vermeyen hastalar ve yakınlarının önem katsayısının artışı ve bedel ödeyerek aldığı hizmetin değerini belirteceğinden bence haklı ve yerinde bir uygulama. hastanın tedavisine verilen masrafın miktarını bilmesi önemli. tam muayene kan tetkiki, film herşey dahil 26 tl. sadece ilaç 260 tl. Bu yüzden uygulama primer prevansiyonda %5 sekonder ve tersiyerde ise sırasıyla %3-1 olmalıki istenen etki ters tepmesin. fakat böyle bir durumun zararlı değil hastayı bilinçlendirmek için aydınlatmak için olduğu çok aşikar. Ama burada ki temel olay yüzdesiz ilacın hastanın cebinden çıkacağından suistimalin azalması ve hastanın farkındalığının artması ile doktor eczane hasta arasındaki ilişkinin kırılmasına yol açarak fayda sağlayacak. Ama bu bile reçetesiz ilaç alımının kesilmemesi ile çözülemeyecek olan (doz değişimi gereken hastanın bir ay sonra hastaneye gelmeden eczanede ilacının verilmesi ve biryerlede rptsi gibi) uygun yeterli aile hekimi ie sevk sistemi olmadan çözülebilecek bir durum değildir. Burada son zamanlarda üzerine gidilen kurumlar "eczaneler" olup ve "serbest eczacıların" değerini "hekimler" gibi değerini azaltarak ucuzlatmak ve bir süre sonra hekim gibi halk ile karşı karşıya bırakıp bunların parayı götüren olarak göstererk yeni bir aciz grup yaratma endişesi olarak görülebilir.
4
Cevapla
Gencin biri
Peki ben 19 yaşındayım annem rahatsız babam en dusuk primden emekli ben asgarî ücret çalışıyorum. Bademcik iltihabim var senede 3 4 kere oluyor. Şimdi ben serum yemeden iğne yemeden duzelemiyorum misal ay sonunu 10 TL ile denklestirirken şimdi hastaneye gidemiyorum gitsem reçete yazdirmiyorum. Evet ihtiyacı olmayanlara yani israf edenlere lafım yok ama iki taraflı düşünmek lazım. Teşekkürler saygılar.
6
Cevapla
drovuz
"Serum yemeden iğne yemeden düzelmiyorum" düzelmen düzelmen, bu kafayla düzelmen...
5
Cevapla
Mehmet ezer
Ayıp Değilmi emekli den ilaç farkı alınmaması lazım hele raporlu olanlardan. Insan olan utanır sıkılır. Zor şartlarda yaşıyoruz. Verdiğinizi geri almak için her şeyi yapıyorsunuz. Boşuna 30 yıl pirim ödedim. SSK yazıklar olsun.
18
Cevapla
ozan
Bir insan soba bacası gibi sigara içerse, dişlerini fırçalamazsa ve her bulduğunu yerse onun boğazı zaten foseptik çukuruna döner ve yılda 3-4 kez boğaz enfeksiyonu geçirebilir. İnsanın kendine sorması lazım neden ben bu kadar sık geçiriyorum diye. Ama o beyin denen organ çalışmayınca işte soluğu acilde sarı seron arayıp doktora hemşireye saldırarak çözüm bulmaya çalışıyor. Türkiye'nin sorunu ülke geri zekalı dolu. Akıllı adamın çıldırmaması elde değil. Bu kadar geri zekalıya iyi bile dayanıyor koca ülke.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir