Ankara’da düzenlenen 11. Türkiye Eczacılık Kongresi’ne yaklaşık iki bin kişi katıldı. Kongrede hukuktan ekonomiye, tıptan iletişim bilimlerine kadar akademisyenler konuşmacı olarak yer aldılar
“Diploma numarası okunmuyorsa, ilacı vermeyin”
Kongrenin ikinci gününde “Sağlık ve İlaç Hukuku” başlıklı oturumda konuşan Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Arş. Gör. Ahmet Kürşat Ersöz, uygulamada eczacının en büyük probleminin reçeteli ilaç satışları olduğunu söyledi. Türkiye’de ruhsatlandırılan ilaçların yüzde 90’ının reçeteli satılmasının tavsiye edildiğini ancak bu ilaçların yüzde 75’inin reçetesiz satıldığını belirten Ersöz, eczacıların dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı.
Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Hayrunnisa Özdemir, aydınlatma yükümlülüğünün önce hekime ait olduğunu, hekimin yazdığı reçeteyi eczacının vermek zorunda olduğunu söyledi. Eczacılara, reçetedeki dozlara dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunan Özdemir, “İlacın nasıl kullanılacağını hastaya anlatmanız lazım. En çok ihlal edilen ve size karşı dava açılan konu bu. Eğer reçetede doktorun diploma numarası ve adresi okunmuyorsa, o reçetedeki ilaçları vermeyin” dedi.