Üzerinden iki ay geçmesine karşın Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin bir tebliğ değişikliği yayınlanmamış olması, eczacıları endişelendiriyor.
Konuya ilişkin olarak Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Sağlık Bakanlığı'na ve İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne resmi yazı yazarak, söz konusu tebliğ değişikliğinin yayınlanmasını talep etti.
TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan gönderdiği yazıda;
"10/11/2011 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan “Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ın 2. maddesinde zararların karşılanacağı hükmü getirilmiş olmasına rağmen; Eczanelerin zararının hangi sürede karşılanacağının belirtilmemiş olması, zararların depocu fiyatından mı yoksa daha önceki kısmen de olsa yapılmış olan fark ödemeleri gibi imalatçı fiyatından mı yapılacağına yönelik bir düzenleme bulunmadığı ayrıca zararların karşılanmaması sonucu ilaç firmalarına herhangi bir yaptırım belirlenmemiş olduğundan İTS'ye bildirim yapılması durumunda dahi zararların tamamının karşılanıp karşılanmayacağı konuları netleştirilmemiştir.
18 Kasım 2011 tarihinden bu yana tam iki ay geçmiş olmasına rağmen İlaç ve eczacılık Genel Müdürlüğü’ne yaptığımız başvurulardan sonuç alınamamış, söz konusu sorunlara açıklık getiren tebliğ değişikliği hala yayınlanmamış ve ilaç firmalarınca da söz konusu zararların karşılanmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmamıştır" ifadelerine yer verdi.
KAMU KURUM İSKONTOSU ARTIŞLARINDAN DOĞAN ZARARLAR DA TELAFİ EDİLMEDİ
Diğer taraftan; 17 Kasım 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Kamu Kurum İskontolarındaki artış nedeniyle eczanelerin raflarında bulunan ilaçlarda oluşan kayıpların ilaç firmalarınca telafi edilmesine yönelik olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde yeni bir değişiklik yapılmış olmasına rağmen yine ilaç firmalarınca söz konusu zararların karşılanmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmadığını belirten Saydan: "Kamu Kurum İskontolarında eczaneler sadece “taşıyıcı” olmasına rağmen bazı ilaçlara üretici ya da ithalatçısı olan firmalar tarafından Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan iskontolar eksik olarak uygulanmakta ya da hiç uygulanmamakta, hatta bazı firmalar bu iskontoları yapmayacaklarını yazılı olarak beyan etmektedirler.
İçinde bulunduğumuz bu durumda eczanelerimiz bedelsiz olarak kamulaştırılmakta, ilaç firmalarının mevzuata aykırı davranışlarına karşı herhangi bir yaptırım uygulanmayarak eczacıların kar oranı üzerinden haksız kazanç elde etmelerine engel olunamamaktadır. Şimdiye kadar atılan adımlar önemlidir ancak belirttiğimiz konular üzerinde düzenleme yapılmazsa bunların hiçbiri zararlarımızın telafisine yarar sağlamayacaktır. Eczanelerimiz karşılanmayan zararlar yüzünden yangın yerine dönmüştür. Bu yüzden gereken tebliğ değişikliği derhal hayata geçirilmelidir.
TEİS olarak mesleki sorunlarımızın çözümü için her platformda sürdürmekte olduğumuz, haklarımızın korunmasına yönelik çalışmalarımız, ısrarlı ve kararlı bir şekilde devam edecektir" diye konuştu.