Medimagazin logo

Eczacı vekilden e-reçete açıklaması

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, e-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Eczacı vekilden e-reçete açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, SGK üretimden hastanın kullanımına kadar ilaç sirkülasyonunu takip edeceği MEDULA Eczane Provizyon Sistemi'nin 81 ildeki 25 bin eczanede hayata geçtiğini belirtti.

Tüm sağlık hizmetlerinin kağıt değil, elektronik ortamda kaydedildiğini, yalnızca reçetelerin bu alanda istisna oluşturduğunu ifade eden Çalık, eski uygulamanın hem sağlık hizmet sunucusu hem eczane hem de SGK açısından külfet haline geldiğini kaydetti.

Bundan böyle reçetelerin de elektronik ortamda kaleme alınacak olmasının pek çok açıdan yarar sağlayacağını vurgulayan Çalık, "Sadece kağıt israfı açısından değerlendirildiğinde bile bu durum günde en az 1 milyon 500 bin reçete için kullanılan kağıttan tasarruf anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

Uygulamayla hekimin bilgisi ve kontrolü dışında üretilen sahte reçetelerin önünün alınarak reçeteler için genel bir standardın oluşturulacağını kaydeden Çalık, elle yazılan reçetelerde gerek hekimin yazı stili gerekse eczanede faklı değerlendirmeler neticesinde oluşabilecek yanlış ilaç verme vakalarının ortadan kalkacağını ve böylece hastanın da mağdur olmayacağına işaret etti.

Çalık, eczaneler açısından da uygulamanın yarar getireceğini ifade etti. Sahte reçetelerden dolayı eczanelerin yaşadıkları cezai durumların da önüne geçildiğini belirten Çalık, elle yazılan reçetede yaşanan tahrifat, ilaç eklenmesi gibi durumlar yüzünden yaşanan sıkıntıların sona ereceğini vurguladı. Çalık eczacıların provizyon sistemine kayıt etmeleri gereken 26 çeşit bilginin sayısının 7'ye düştüğünü, artık geri ödeme amacıyla elektronik reçeteleri ve belgeleri kuruma teslim etmelerine de gerek olmayacağını vurguladı.

Elektronik reçete uygulamasının ABD, İngiltere ve İsveç gibi pek çok gelişmiş ülkede uygulandığını anımsatan Çalık, "e-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve SGK açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getiriyoruz. Bu uygulamayla herkesin işi kolaylaşıyor. Özellikle eczacılarımızın üzerinden çok ciddi yük alıyoruz. Bir eczacı olarak bu uygulamanın tüm eczacılarımız için çok büyük kolaylık getirdiğini görüyor ve destekliyorum. Memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

öznur çalık
e-reçete
Yorum (9)
dr
sayın eczacı vekil siz biz doktorların e reçete yazmasıyla sağlanacak maddi tasarrufu ve şaffalığı hesaplayacağınıza eczacıların örtülü ödeneği olan mal fazlasını ( MF )kaldırarak devlete nasıl hayırlı ve şeffaf olacağınıza bakın
0
Cevapla
Frankie Bellevan
eminim öyledir. uygulamanın sonuçlarını çok yakında görürüz. kağıttan tasarruf etme kavramını da amma kullanır olduk. e-reçete abd,ingiltere ve isveç gibi pek çok gelişmiş ülkelerde kullanılmaktaymış. yaşasıııınn. artık biz de kullanıyoruz.
0
Cevapla
ihsan
kağıt tasarrufu yapmaz. Islak imza istenmese bile kusura bakma ben o acük bücük e reçete numarasını yazamam hastaya. Çıktı alıp veririm. Kağıt artı yazıcı çift mastaf olacak.
0
Cevapla
Mert Kafkas sahin
Hastaya çıktısı verilen kod yazılı kağıtlar noluyor pekı? Reçete gitti a4 kağıda çıktı başladı!ne kağıt tasarrufu? Eczanede okumadığı ıcın yanlış ilacın önüne geçilecekmiş?! 1000 bir yaşanan seyler onlar. Yolsuzluk önlenecekmiş!?bu sistemin olmadıgı gelişmiş ülkelerde dizboyu yolsuzluk mu var?? Hepsi tiriviri seyler...reçete hekime özel bir şeydir, el yazısı ile, kâsesi ile sanatıdır adeta!
0
Cevapla
şengül yeniçeri
TBMM'de bu dönemki eczacı vekil kadrosu kadar berbat bir kadro daha görmedim.Eczacılık kanununu ne hale getirdiler öyle?Meslekle uzaktan yakından ilgileri yok.Kimi,neyi temsil etmeye seçildiler anlamadım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir