Medimagazin logo

Doktorluğun Türkiye'de Geleceği

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Doktorluğun Türkiye'de Geleceği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Şuana kadar medimagazinde okuduğum en güzel röportaj TUK Genel Sekreteri Uzm.Dr.Engin Uçar ile yapılanıdır. (http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-hangi-branslarda-acik-hangilerinde-fazlalik-var-1-11-53703.html)


Güzel olmasının sebebi, içeriğindeki güzellik değil. 10 yıl içerisinde sağlık sisteminin nereye gideceğinin projeksiyonunu net şekilde yapmasındandır. Buna göre:


1. 10 yıla kadar doktorun toplam eline geçen ücret gitgide düşecek.Özellikle 6. yıldan sonra düşüş sertleşecek ve 10 yıl sonrasında ise şimdi arasında ciddi bir fark olacak. "Maaşımız az" diyene "ama doktor çok sen de eski doktorlara göre az çalışıyorsun" denilecek.


2. Tıp fakültelerinin puanları hem mevcut doktorların meslek hakkında olumsuz düşüncelerini topluma yaymaları hem de kontenjan artışına bağlı olarak düşüyordu daha da düşecek. Tıp fakültelerini kazananların %'lik dilimde aşağıya doğru hareketi olacak.


3. Doktor sayısı artacak. Aynı şuan öğretmen atamalarındaki manzara yaşanacak. Yeni mezun bir doktor telefon ile ailesini arayacak çığlık içinde "anne inanabiliyor musun? Hakkari Yüksekova çıktı,atandım" diye sevinç gözyaşları dökecek.


4. Kurum içi atamalarında açılan yerler batıdan değil doğudan olacak. Stratejik personel ataması olarak söylenen eş durumu ataması bile kalkacak.


5.Toplumda doktora olan saygı bir nebze daha azalacak. Doktorların eğitim seviyesi,bilgi seviyesi düşecek. Acillerde, aile hekimliklerinde, birçok hastanede non-medikal doktorlar olacak. Bugünkü kalite (?) mumla aranacak.


6.Doktorlar birbirlerini daha çok kötüleyecek. Şuan en alt seviyede olan deontoloji, dr annesi-babası ifadelerinin esamesi okunmayacak.


7.Emeklilik hesabı yapan daha çok doktor olacak etrafta. Emekli memur doktorlar olacak.


8.Tabi daha çok sigorta davası açılacak. Bu kadar doktor, öğretim kalitesizliği sonucu maddi davalar havada uçuşacak. Maaşın bir kısmı daha artan sigorta primine gidecek.


9.Sağlık sistemindeki ortalama hizmet kalitesi düşecek, bu da doktorların suçu olacak.


10. Yrd Doç./Doç olmak 5-6 yıl daha kolaylaşacak. Sonrasında uzman olmak bile çok zorlaşacak.


11.10 yıl içinde devlet hizmet yükümlülüğü kalkacak, ama buna pek sevinen olmayacak.


Bunların olması bana göre kaçınılmaz. Şu halde doktorluk düşme trendinde kesinlikle ve en iyi günlerimizi yaşıyoruz. Çok düşündüm ancak günümüzden daha iyi neler olabilir bulamadım. Bulan varsa veya neler yapılsa daha iyi olur konusunda görüşlerinizi merak ediyorum. Ciddi öneriler çıkarsa bizler için bir umut olabilir.


Saygılarımla.


Uzm.Dr.Okan ER

 

doktorluğun
türkiye'de
geleceği
Yorum (53)
drovuz
her gün biliyorum ki, sonraki günüm daha kötü olacak. şu anda 3 yıl önce muayenehaneyi kapatıp tam güne geçtiğim zamankinden az kazanıyorum, muayenehanedeki vasat günlerimden az kazanıyorum. para her şey değil, rahat açısından bakarsak mesaiden sonra icapçı değilsem telefonu kapatıyorum, bakmak zorunda olmadığım hiç bir hastaya bakmıyorum, daha rahatım ama daha huzurlu değilim, yıllarca gece gündüz koşturduktan sonra kendimi vicdanen rahatsız hissediyorum, ama hasta profili o kadar değişti ki, eski güzel amcalar-teyzeler gitti bende mecburen "no more mister nice guy"
0
Cevapla
drburcu
Tüylerim diken diken oldu...Bizleri kabul eden başka bir ülke bulamazmıyız acaba?
0
Cevapla
aydin sinal
Okan arkadas benim bir senedir yazdiklarimi özetlemis,türk tipbinin gelecegini röntgen masasina yatirmis.nasil ziraat mühendisi,ögretmen.mühendis,mimar...v.s. iyi yetismiyor,yaptiklari,calismalari herkes tarafindan tenkit ediliyorsa hekimlerde cagimiz standartlarina göre yetismiyorlar ,etik degerler vicdan-ila cüzdan arasinda kalmis,meslege idealleri ile degil para kazanmak icin girmis bir tip zümresi var,seneler bunu dahada artiriyor.bu yazilanlarin gerceklesmesi eger SSK cökmese ben en fazla 10 sene veririm.aci ama gercek.
0
Cevapla
veli nar
Kıymetli Okan kardeş, Biz hekimlerin genellikle çevresi, sağlık çalışanlarından ibaret olduğu için nedense bugünlerde hep karamsarız. Gündemimizden düşmeyen mevzular ( acil nöbeti, darp, zorunlu hizmet vb) var. Haklısınız/ haklıyız.. Ancak bardağın hep boş tarafını görüyoruz. Sebebi de günlük hayatta/ iş hayatımızda hep bu şekilde olumsuzlukları konuşuyoruz. Umut dolu bir makale/ bir haber bekliyorum. Değerli büyüklerimizden/ Bakanlıktan, kıymetli meslektaşlarımdan...hepimizin yarasına merhem olacak ve gönül alacak türden. Gençlerin heyecanını, çalışma arzusunu, gayretini törpülemeyen...
0
Cevapla
hakan meriç
Genç bir doktorsanız yurt dışında çalışmk için uğraşmalısınız,olmuyorsa türkiyede uzman dr olmanın anlamı kalmadı, akademisyenlikte boş,pratşsyen kalmak mantıklı. Maddi birikim yapmak lazım,şartlar kötüye gidecek çalışılmaz hale gelince için ilerde meslekten ayrılmak için maddiyat şart..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir