Medimagazin logo

"İnsiyatif kullandım, soruşturma geçirdim"

Bu haber ajanslarda ve sitelerde "Hastane bahçesinde 2 saat ambulans bekledi" başlığıyla yer alacak. Peki bu vakada ambulans gerekli mi?
Kaynak: İHA
"İnsiyatif kullandım, soruşturma geçirdim"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adana'da 30 yıldır omurga felci olan ve iki bacağında da açık yara çıkan bir kişi, ayda iki kez muayeneye gittiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bahçesinde 2 saat sedye üzerinde 40 derece sıcaklıkta beklemek zorunda kaldı.

Adana'da işçi emeklisi 1 çocuk babası Mustafa Günay Emir (56), 30 yıl önce omurga felci rahatsızlığına yakalandı. Emir 30 yıldır bu rahatsızlığından dolayı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne giderek muayene oluyor. Her ay düzenli olarak hastaneye muayeneye giden Emir'in omurga felci rahatsızlığının yanı sıra iki bacağında da açık yara çıkmasından dolayı sağlık durumu iyice bozulduğu için hastaneye ambulansla gidip gelmek zorunda kaldı. Önceleri ayda bir kez hastaneye giden Emir, hastanenin almış olduğu kararla ayda iki kez hastaneye gitmeye başladı.

Omurga felcinden dolayı boynundan kalçasına kadar oynatamayan Emir, bacaklarının da yara olmasıyla ambulans harici hiçbir araçla hastaneye gidemez hale geldi. Emir, geçtiğimiz hafta çarşamba günü 27 Temmuz'da muayene olmak için Balcalı Hastanesi'ne ambulansla geldi. Muayene olduktan sonra da Emir, hastaneden kendisini evine bırakması için ambulans istedi ancak hastane yönetimi ambulanslarının olmadığını söyleyerek hastayı sedye ile 40 derece sıcaklıkta hastane bahçesinde bıraktı. Emir, hastaneden

ambulans alamayınca saat 11.02'de 112 acil servisi aradı. Acil servis görevlisi adresi alıp ambulansın geleceğini söyledi. Ancak aradan 30 dakika geçmesine rağmen ambulans bir türlü gelmedi. Emir, son bir kez daha 112'yi arayarak , "2 saat önceden benim adım soyadım alındı. Ben omurga felciyim, başka hiçbir araçla gidemem hiçbir araçla gelemem. Niye gelmiyorsunuz sebep ne?" diyerek sitem etti. Telefonda ki görevliden Önce acil olanlara ambulans gönderiyoruz cevabını alan Emir, kendisinin de acil olduğunu sıcaktan kalp krizi geçirebileceğini söyledi. Bunun üzerine görevli "Boş ambulans olsa zaten göndeririz boş ambulansımız yok" diyerek tepki Emir'e tepki gösterdi. Görevli bayanın boş ambulans yok dediği anlarda ise 112 İl Acil Servis Başhekimliği bahçesinde 8 tane ambulansın olması dikkat çekti. Buna rağmen Emir, 112'yi aradıktan 2 saat sonra 13:10'da ambulansla hastane bahçesinden alınarak götürüldü.

"BEN OMURGA FELCİYİM AMBULANSTAN BAŞKA ARACA BİNEMEM"

Emir kendisinin 30 yıldır omurga felci olduğunu belirterek, "Bu rahatsızlıktan dolayı omurgadan kalçaya kadar olan kısmım felç, oynatamıyorum. Ayakta fazla duramam. Otobüse ve hiçbir araca binemem. Bende ambulansı bekliyorum. 2 saattir bana ambulans gelmiyor. 2-3 kez aradım açmadılar geri kapattılar. Şuan burada bekliyorum ambulans gelmezse eve gidemem hiçbir araca binemem. Daha önce beni ambulans gelip götürüyordu ama bugün gelmiyor. Belki kaza vardır işleri yoğundur ama bir tanede ambulans bulunamaz mı? Hem ayağımda açık yara var hem de şuanda tamamen kilitliyim. Ambulanstan başka araca binemem. Binebilsem ambulansı ısrarla istemem yani. Burada bekleyeceğim yada öleceğim başka çarem yok" dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimliğinden yapılan açıklamada hastanenin ambulansı olmadığı, Sağlık Bakanlığı'nın ambulans hizmetini tek elde toplayarak 112 Acil Servis hizmeti oluşturduğu belirtildi.

Adana İl Ambulans Servisi Başhekimi Mehmet Gül, 112 Acil Servisi'nin adı üzerinde acil olaylara müdahale ettiğini belirterek, "Bizim kuruluş amacımız trafik kazası gibi acil olaylara müdahale etmektir. Bu hastanın durumu acil olmadığı için ambulans geç gitmiştir. Üstelik bu tür hastalar için hastanelerde ambulanslar vardır. Balcalı Hastanesi'nde 3 tane ambulans var. Bu hastayı onlar götürebilirdi. Bizim 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne bağlı 38 istasyonda 48 ambulansımız var. Bu ambulanslar sadece acil olaylara bakar. Ancak biz inisiyatif kullanıp acil olmayan hastalara da yardımcı oluyoruz. Ben bu nedenle soruşturma geçirdim. Biz zaten bu tür hastalara da yardımcı oluyoruz" dedi.

Bunun yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü internet sitesinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO-World Health Organization ) tarafından belirlenen uluslararası standartlarda acil servislerin bakması gereken 32 olayı açıkladı. Buna göre beyin kanaması, omurga yaralanması gibi nedenlerle kişinin uzuvlarının yada tüm vücudunun hareket kabiliyetini yada hissetme kabiliyetini yitirmesi, yaşlılık, besin yetersizliği, yetersiz bakım, uzun süren ağır hastalık gibi nedenlerle kişinin sağlığının genel anlamda tehlikeli olabilecek derecede bozulması gibi iki madde hastane bahçesinde 2 saat sedyede bekletilen hastanın durumunu adeta açıklar nitelikteydi.

"i̇nsiyatif
kullandım
soruşturma
geçirdim"
Yorum (5)
gölgelice
Şu süistimale bir bak! Hastayı zırt pırt çağırken iyiydi, evine de nasıl getirdiyseniz öyle götürün. 112 nin işi mi bu?
0
Cevapla
Dr. kky
112 bu hastayı taşımak zorunda değil 112 acil vakalara bakar. Bu insan kronik yatalak hasta. 112'ler kronik hasta taşımaktan, acillere yetişemez oldular. Bakanlığın yatalak hastaları taşımak için başka bir ambulans hizmeti sunması zor değil aslında, neden 112 'yi böyle suçlamalarla karşı karşıya bırakıyor lar ki?
0
Cevapla
faust23
bir düzenleme 112 acil hizmeti verilmesi gereken durumları belirtmiş who standardı bu... bu olayda 112 acil hizmetinden faydalanması gereken hasta statüsünde tarif edilmiş neyi tartışıyoruz anlamıyorum ... acildeki öncelik sırasını bilmeyen acil hekimleriyle hizmet verirken neyin gelişiminden bahsediyoruz acil gebeyi bırakıp kafa travmasını alan ambulans personeliyle olaylara bakış açımızdaki eksiklik ve profesyonellikten uzak hizmet anlayışıylamı çağ açmış olduk zamanın kendisi değişirken bu kadar değiştirirdi zaten sistemi artı değerler nerede
1
Cevapla
drovuz
HAYDİİİ HASTANEYE 1-2, HASTANEYE 1-1-2 !!! 112ler dolmuş oldu iyice, taksiye para vermek yerine ara 112yi gelsim... son nöbetime gelen 3 112den 1i HT (yarım saat sonra eve gitti), 1i olmazsa olmaz konversiyon, diğeride durdurulamayan kanama ( tabi sadece elde 5-6cm yüzeyel kesi) 112ler bunlara yönlendirilirken gerçek hastalarda ambulans bekler... bu işi bir düzene sokabilseler keşke
0
Cevapla
Yaşar
Bu olayın hAber değeri bile yok bence. Evde bakım hizmetleri diye bir uygulama var ve amacı bu hastalara bakmak. Bakanlık Evde sağlık hizmetleri ile toplam 100 bin hastaya ulaşmayı hedefliyor. Eğer bu hastaların hepsi 112 ambulansı ile hastaneye ve evine taşınacaksa acillere hangi araç hangi personelle müdahale edilecek. Aslında 112 istasyonlarında sorun ambulans değil, personel. Çalıştığım hastanede 2 tane hastaneye entegre 112 ambulansı var ama acilde bile doktor yok, dolayısıyla ambulansla gidecek doktor da yok. Yeni mezun 18 yaşında 3 tane bayan ATT var. Oturup akşama kadar vaka çıkmasın diye dua ediyorlar. Vakaya gittiklerinde ise solunum arresti gelişen hasta bile damar yolu olmadan, entübe edilmeden ambuyla maskelenerek geliyor. Ben doktorum ama herhangi bir nedenle 112 ye ihtiyacım olup ellerine düşmeyeyim diye dua ediyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir