Medimagazin logo

Araştırma: İnsan beyni kademeli olarak büyüyor

UC Davis Health'teki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, insan beyninin büyüdüğünü ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan 1970'lerde doğan katılımcılar, 1930'larda doğanlara kıyasla %6,6 daha büyük beyin hacimlerine ve neredeyse %15 daha büyük beyin yüzey alanına sahipti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: İnsan beyni kademeli olarak büyüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - UC Davis Health araştırmacıları, nesiller arası beyin değişikliklerine ilişkin çığır açan bir araştırmada dikkat çekici bir eğilimi ortaya çıkardı: İnsan beyinleri birbirini takip eden nesiller boyunca daha büyük olacak şekilde evrimleşiyor. 

JAMA Neurology'de yayınlanan çalışma, bu fenomenin sonuçlarını araştırıyor ve yaşa bağlı bunama risklerinin azalmasıyla potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

Çalışmanın baş yazarı, seçkin bir nöroloji profesörü ve UC Davis Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi direktörü olan Charles DeCarli, bulguların önemini vurguladı. "Bir kişinin doğduğu on yıl, beyin boyutunu ve potansiyel olarak uzun vadeli beyin sağlığını etkiliyor gibi görünüyor" dedi. "Genetik önemli bir rol oynamaktadır, ancak bulgularımız sağlık, sosyal, kültürel ve eğitimsel etkiler gibi dış faktörlerin de katkıda bulunabileceğini göstermektedir."

Yıllar içinde büyüme gösterdi

Araştırma, kardiyovasküler ve diğer hastalıkları araştırmak üzere 1948 yılında başlatılan ünlü Framingham Kalp Çalışması'nın (FHS) bir parçası olarak toplanan verilerden yararlandı. 1930'lar ile 1970'ler arasında doğan katılımcıların beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarını analiz eden çalışma, on yıllar boyunca tutarlı bir beyin büyümesi modeli ortaya koydu.

Farklı dönemlerde doğan katılımcıların karşılaştırıldığı çalışmada, 1970'lerde doğanların 1930'larda doğanlara göre beyin hacimlerinin yaklaşık %6,6, beyin yüzey alanlarının ise yaklaşık %15 daha büyük olduğu tespit edildi. Bu eğilim, beyaz madde, gri madde ve öğrenme ve hafıza için çok önemli bir bölge olan hipokampus dahil olmak üzere çeşitli beyin yapılarında devam etti.

Bu bulgular, özellikle demansın önlenmesi bağlamında, halk sağlığı açısından önemli sonuçlar doğuruyor. Alzheimer hastalığının görülme sıklığının yaşlanan nüfusla birlikte artacağı tahmin edilirken, çalışmalar 1970'lerden bu yana demans oranlarında her on yılda bir düşüş eğilimi olduğunu gösteriyor. DeCarli, çalışmada gözlemlenen gelişmiş beyin sağlığı ve daha büyük beyin yapılarının bu olumlu eğilime katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.

DeCarli, "Daha büyük bir beyin rezervi, Alzheimer gibi yaşa bağlı beyin hastalıklarının etkilerini hafifletebilir" dedi. "Çalışmamızda gözlemlenen artan beyin boyutu, gelişmiş beyin gelişimi ve esnekliğini temsil edebilir ve demansın önlenmesi için potansiyel yollar sunabilir."

beyin
demans
insan beyni
buyume
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir