Medimagazin logo

Araştırma: Eczacıların ilaç yazması milyonlarca hayatı kurtarabilir

Virginia Commonwealth Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir çalışma, eczacıların hipertansiyonu yönetmek için ilaç reçetelemedeki rolünün artırılmasının, önümüzdeki 30 yıl içinde ABD'de 15 milyondan fazla kalp krizini, yaklaşık 8 milyon felci ve her biri 4 milyondan fazla anjina ve kalp yetmezliği vakasını önleyebileceğini ortaya koyuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Eczacıların ilaç yazması milyonlarca hayatı kurtarabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Virginia Commonwealth Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, eczacıların hipertansiyon ilaçlarının reçetelenmesinde daha büyük bir rol oynamalarının milyarlarca dolar ve milyonlarca hayat kurtarabileceğini öne sürüyor. 

JAMA Network Open'da yayınlanan çalışma, yüksek tansiyonu kontrol altına almak için eczacılar tarafından yürütülen müdahalelerin ekonomik ve sağlık açısından faydalarını inceliyor.

VCU Eczacılık Fakültesi'nden Dave Dixon tarafından yürütülen araştırmaya göre, eczacıların hipertansiyon yönetimindeki sorumluluklarının artırılması halk sağlığında önemli iyileşmelere yol açabilir. Bu yaklaşım 30 yıllık bir süre zarfında Amerika Birleşik Devletleri'nde 15 milyondan fazla kalp krizini, yaklaşık 8 milyon felci ve 4 milyondan fazla anjin ve kalp yetmezliği vakasını önleyebilir. Bu bulgular, eczacılar tarafından reçete edilen ilaçların Amerikalıların yaşam kalitesini artırma ve ülkenin sağlık sistemini önemli ölçüde etkileme potansiyelinin altını çiziyor.

1 trilyon dolar tasarruf

Çalışma, ABD sağlık sisteminin önümüzdeki otuz yıl içinde 1,1 trilyon dolar gibi şaşırtıcı bir tasarruf sağlayabileceğini ve bunun da hasta başına 10.162 dolarlık bir maliyet tasarrufu anlamına geldiğini tahmin etmektedir. Ayrıca hastalar, potansiyel sağlık acil durumlarına kıyasla daha yüksek yaşam kalitesi yıllarını temsil eden 30 milyondan fazla "kaliteye göre ayarlanmış yaşam yılı" kazanabilir.

Erişilebilir sağlık hizmeti sağlayıcıları olarak eczacılar, özellikle Amerikalıların %95'inden fazlasının bir eczaneye 5 mil mesafede yaşadığı düşünüldüğünde, birinci basamaktaki boşluğu doldurma potansiyeline sahiptir. Hastalar eczacılarını birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarından 12 kat daha sık ziyaret etme eğilimindedir ve bu da eczacıları hipertansiyonla ilgili endişeleri gidermek için iyi bir konuma getirmektedir.

Ancak, çoğu eyalet eczacılara reçete yazma ayrıcalığı tanımasına rağmen, mevcut federal yasalar eczacıların klinik hizmetleri için geri ödeme almalarının önünde engeller oluşturmaktadır. Bu zorlukların aşılması, eczacılar tarafından reçete edilen ilaçların daha yaygın bir şekilde uygulanmasının önünü açabilir ve böylece hipertansiyona bağlı ölüm oranlarında kaygı verici bir artış görülen kardiyovasküler acil durumların yükünü azaltabilir.

Ayrıca, eczacılar tarafından yürütülen müdahaleler, özellikle siyahi bireyler ile ırksal ve etnik azınlık gruplarına mensup kişiler arasında kan basıncı kontrolünü iyileştirme konusunda umut verici sonuçlar ortaya koymuştur. 

Çalışmanın yazarları, eczacılar tarafından reçete edilen ilaçların, özellikle hipertansiyona bağlı ölüm oranlarının daha yüksek olduğu topluluklar için sağlık sonuçlarındaki eşitsizlikleri giderme potansiyelini vurguladı.

Milyonlarca Amerikalının yaşam kalitesini önemli ölçüde aratabilir

Bu bulgular ışığında çalışma, eczacıların hipertansiyon yönetimindeki rollerini artıracak önlemlerin alınmasını savundu. Bu sayede, milyonlarca Amerikalı daha sağlıklı bir nüfusa ve ABD sağlık sistemi için önemli maliyet tasarruflarına yol açacak şekilde bakıma erişimin iyileştirilmesinden faydalanabilir.

Özetle, bu çalışma eczacılar tarafından reçete edilen ilaçların kalp krizi, felç ve kalple ilgili komplikasyonları önlemedeki dönüştürücü potansiyelini ortaya koymaktadır. Eczacıların hipertansiyon yönetimindeki rollerini genişleterek ABD milyarlarca dolar tasarruf edebilir ve milyonlarca Amerikalının yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

eczaci
ilac
recete
abd
hipertansiyon
kalp krizi
Yorum (5)
nevzat kulukçu
hemen aleyhte yorum yapmayın. abd'deki eczacı ile buradaki eczacı arasında eğitim, teori ve pratik olarak dağlar kadar fark var.
1
Cevapla
hasan
hipertansiyon birçok branşı ilgilendiren ciddi bir rahatsızlıktır. sistemik muayene yapmadan rutin tetkikleri yapmadan, ilaçların yan etkisi ve hastanın eşlik eden hastalıklarıyla bağlantısı araştırılmadan sıvı elektrolit dengesi takibi yapılmadan ezbere tedavinin üfürükçülükten farkı yoktur.
5
Cevapla
Ekrem BİR
doktorlar da i̇laç satarsa hastaların işi epey kolaylaşır boşa vakit kaybetmezler. muayene olup iacını hemen alıp gider velhasıl bu işlerin sonu yok
Cevapla
Devrimci Derviş
ameri̇ka'da paranla bi̇le doktora ulaşmak zor olduğundan veya ilaç kartellerinin gazıyla bu yola gidilmiş olabilir. sonuçta güneydeki zoraki komşumuzdaki uygulamaların bizde tartışılması bile gereksiz olur.
1
Cevapla
KARDİYO
bi̇zde daha asm lerde doktorlar tani̇syon i̇laci yazmayip sevk edi̇yor ne di̇yosunuz si̇z
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir