İflasın eşiğindeki Yunanistan’da şimdi de ilaç sıkıntısı başlıyor. İngiliz Times gazetesi, bazı büyük ilaç firmalarının hastanelerin borçlarını ödemediği gerekçesiyle bu ülkeye sevkiyatını durdurduğunu yazdı.
Times, İsviçreli Roche ve Fransız Sanofi bazı ilaçların sevkiyatını tamamen keserken ödemeler gecikmeye devam ederse Nycomed’in de benzer bir yol izleyebileceğini duyurdu.
Roche yetkilileri, bazı devlet hastanelerinin kendilerine eylülden kalan borçları olduğunu belirtirken hayati önem taşıyan kanama durdurucu Konakion veya antivirütik Cymevene gibi ilaçları sağlamaya devam edeceklerini belirttiler. Sanofi ise yaptığı açıklamada jenerik ilaçlarla telafi edilebilecek ürünlerinin tedariğini durdurduğunu belirtti.
Gecikme ortalama 303 gün
İngiltere’nin en büyük ilaç şirketi GlaxoSmithKline ise biriken borçlarıyla ilgili Yunan yetkililerle görüşüyor. Şirket sözcüsü, “Hükümetle birikmiş borcumuzla ilgili birkaç kanaldan konuşuyoruz” dedi. HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar dahil pek çok kritik ilacı üreten ABD’li Abbott Laboratories ise yaptığı açıklamada Yunanistan’da karşı karşıya kaldıkları durumun sürdürülemez olduğunu belirtti.
Yunan devlet hastanelerinin ilaç şirketlerine olan borcunun birkaç yüz milyon euro’yu bulduğu tahmin ediliyor. Yunan Eczaneler Derneği’nin verilerine göre mart sonu itibariyle ilaç şirketleri Yunanistan’daki devlet hastanelerine 1.3 milyar euro’luk ilaç sattı ancak bunun 435.4 milyon euro’sunu tahsil edebildi. 2010 sonu itibariyle devlet hastanelerinin eczanelere borcu 898.4 milyon euro’ydu. Tahsilatta ortalama gecikme süresi ise 303 günü buluyordu.
Yunanistan’da eczaneler de ödemelerini sosyal güvenlik kurumlarından gecikmeli aldıkları için zor durumda. Bazı eczanelerin sigortalı hastaları ilacın fiyatını peşin ödemeye ve daha sonra sigortadan almaya zorladıkları belirtiliyor.
Salı ve çarşamba yine grev var
Başbakan Yorgo Papandreu kabine revizyonu için meclisten güvenoyu almış olsa da bir aydır sokaklarda olan halkı ikna edebilmiş değil. Yeni hükümetin AB ve Uluslararası Para Fonu’nun yardımını alabilmek için 3 Temmuz’a kadar yeni kemer sıkma paketini meclisten geçirmesi gerekiyor. Halk ise salı ve çarşamba günleri 48 saatlik bir greve daha gidiyor. Economist dergisinin bu hafta bir kez daha kapak konusu yaptığı Yunanistan’da kriz kolay aşılacağa benzemiyor. Dergide yer alan haberde de Atina sokaklarının 1917 yılının Petrograd’ını ya da 1968’in Paris’ini hatırlattığı belirtildi.