Medimagazin logo

Yeni pandemi yine Çin'den mi gelecek? Mutasyona uğrayan kuş gribi suşu tehlikeli hale geldi!

Araştırmacılar Çin'de kuş gribinin bir alt türünde mutasyon tespit ederek potansiyel insan bulaşması ve olası bir küresel pandemi endişelerini artırdı. Çin ve Nottingham arasında yapılan ortak bir çalışmadan elde edilen bulgular, kümes hayvanlarının ve insanların dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni pandemi yine Çin'den mi gelecek? Mutasyona uğrayan kuş gribi suşu tehlikeli hale geldi!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Endişe verici bir gelişme olarak, Çin'den bilim insanları ile Nottingham Üniversitesi arasında yapılan ortak bir araştırma, Çin'deki kümes hayvanı çiftliklerinde endemik olan bir kuş gribi virüsü alt türündeki mutasyonları ortaya çıkardı. Bu mutasyonlar, virüsün insanlara bulaşma olasılığını arttırarak gelecekte bir salgın ve hatta bir pandemi korkusunu körükledi.

Yayınlanmış Bulgular ve İçgörüler

Cell adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar bir hastadan alınan H3N8 avian influenza virüsünün (AIV) insan izolatını karakterize ettiler. İnsan enfeksiyonunu simüle etmek için laboratuvar fareleri ve gelinciklerin kullanıldığı testler, mutasyona uğrayan bu türün çok sayıda adaptif değişikliğe uğradığını ortaya koydu. Bu durum sadece hayvanlarda ciddi enfeksiyonlara yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda virüsü hayvanlar arasında hava yoluyla bulaşabilir hale getiriyor.

İnsanlar için sonuçları korkunç olabilir. Avian H3N8 virüs enfeksiyonunun akut solunum sıkıntısı sendromunu tetiklediği ve bazı durumlarda ölümcül sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Bu virüs tavuk sürüleri arasında yaygın olsa da, hayvanlardan insanlara bulaşma mekanizmaları şimdiye kadar anlaşılamamıştır.

Uzman Görüşleri

Bulgular hakkında konuşan Nottingham Üniversitesi'nden Profesör Kin-Chow Chang şunları söyledi: "Bir zatürre hastasından alınan kuş H3N8 virüsünün insan solunum hücrelerinde etkili bir şekilde çoğaldığını gözlemledik. Bu virüs laboratuvar memelilerinde zararlıdır ve solunum damlacıkları yoluyla bulaşabilir."

Profesör Chang sözlerine şöyle devam etti: "İki kritik keşif yapıldı: Virüs artık insan reseptörlerine bağlanmayı tercih ediyor ve hava yoluyla bulaşma için gerekli bir amino asit değişikliğine (PB2-E627K) sahip. Şaşırtıcı bir şekilde, insan H3N2 suşuna karşı aşılanmış olanlar bile bu yeni H3N8 AIV suşuna karşı savunmasız görünmektedir."

Ancak araştırma, bu virüsün potansiyel bir sınırlamasını da tespit etti. "İnfluenza virüslerinin yeni memelileri veya insanları etkili bir şekilde enfekte edebilmesi için asit direncine ihtiyacı vardır. Bu H3N8 suşu henüz bu direnci kazanmadı, ancak bu değişikliği yakından izlemeliyiz" diye uyardı Profesör Chang.

Bu endişe verici keşif, yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların sürekli ve öngörülemez tehdidini vurgulamaktadır. Çin'de mutasyona uğrayan bu kuş gribi türüyle birlikte, küresel sağlık yetkilileri ve bilim insanları birlikte çalışarak gelişmeleri yakından izlemeli ve küresel sağlığı korumak için hızlı eylem ve müdahalelerde bulunmalıdır.

pandemi
cin
mutasyon
kumes hayvanlari
Yorum (1)
Gizem
virüsler için çin ve çinlileri idam edin.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir