Medimagazin logo

Tıp kültürü, tacizi ifşa etmekten alıkoyuyor: Kaybedecek çok şey var!

Araştırmalar, doktorların, özellikle de kadınların ve eğitim görenlerin önemli bir yüzdesinin iş yerinde cinsel tacize maruz kaldığını ortaya çıkardı. Tahminlere göre, tıp eğitimi gören doktorların yaklaşık %33'ü cinsel tacize maruz kaldı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tıp kültürü, tacizi ifşa etmekten alıkoyuyor: Kaybedecek çok şey var!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tıp camiasında, özellikle eğitim gören doktorların karşılaştığı cinsel tacizi vurgulayan endişe verici bir konu ortaya çıktı. Dominique Lee'nin amiri tarafından cinsel saldırıya uğrama şeklindeki üzücü deneyimi çok daha büyük bir sorunun altını çiziyor. 

Araştırmalar, doktorların, özellikle de kadınların ve eğitim görenlerin önemli bir yüzdesinin iş yerinde cinsel tacize maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Yeni bir makale, tıp mesleğinin bu soruna katkıda bulunan kültürel ve yapısal yönlerini inceleyerek  yeni güvenlik standartları oluşturmaya yönelik son çabaları tartıştı.

Avustralya'daki dava

Bir radyasyon onkolojisi stajyeri olan Dominique Lee, 2013 yılında Sydney'de kıdemli meslektaşı Prof. John Kearsley'in uygunsuz saldırısına maruz kaldığını açıkladı.

Lee, Prof. John Kearsley tarafından ilaçla uyutulmuş ve saldırıya uğramıştı.

Kariyerine riske atmasına rağmen Lee olayı bildirmiş ve 2016 yılında Kearsley’in ceza almasını sağlamıştı.

Dava, Avustralya'da kıdemli bir doktorun böyle bir suçtan dolayı başarılı bir şekilde yargılandığı nadir bir örnek olmuştu.

Doktorların yüzde 33’ü taciz bildirdi

Küresel tahminler, eğitim gören doktorların yaklaşık %33'ünün cinsel tacize maruz kaldığını gösteriyor.

Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmaya göre cerrahlar arasında bu oran daha da yüksek; kadın cerrahların %63,3'ü, erkek cerrahların ise %23,7'si tacize uğradı. Bu rakamlar, tıp alanında dikkat gerektiren yaygın bir soruna işaret ediyor.

Kaybedecekleri çok şey var

Doktorlar katı bir hiyerarşi içinde çalışır ve uzmanlık niteliklerini elde etmek için 12 yıldan fazla eğitim görürler. Saldırı ve tacizi ifşa etmekle kaybedecekleri çok şey var. Tıp mesleğinin katı hiyerarşisi ve uzmanlaşmaya giden uzun ve zorlu yol, mağdurları konuşmaktan caydırabilir. Yüksek riskli, yüksek basınçlı ortam ve insan vücudu hakkındaki tartışmaların normalleşmesiyle birleştiğinde, sınırları bulanıklaştırabilir ve istismarı tanımayı daha zor hale getirebilir.

Bu zorluklara yanıt olarak Canberra'da, tıpta cinsel tacizi ele almak üzere çeşitli alanlardan 140 uzmanı bir araya getiren bir zirve düzenlendi. Grup, tıbbi işyerlerinin kendine özgü hassasiyetlerini tespit etmeyi ve ele almayı amaçlayarak, meslek genelinde uygulanabilir bir dizi cinsel güvenlik standardı taslağı hazırladı.

Başkalarının fiziksel ve psikolojik travmalarını yönetme konusunda usta olan tıp camiası, şimdi uzmanlığını kendi travmalarını iyileştirmeye yöneltiyor. Yeni standartlar ve tıp alanındaki küresel liderlerin ortak çabası, tüm tıp profesyonelleri için daha güvenli ve daha saygılı bir çalışma ortamı yaratma yolunda önemli bir adım.

The Conversation'da yayınlanan makalenin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

kadin doktor
cinsel taciz
tip egitimi
dominique lee
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir