Florida’nın güneydoğusunda bulunan bir tıp okulu, beş yeni hastaneyle anlaşma yaparak uzmanlık eğitimi kapasitesini arttırmayı ve bu sayede bölgeye daha fazla doktor çekmeyi amaçlıyor.
Florida Atlantik Üniversitesi Charles E. Schmidt Tıp Koleji yetkilileri, söz konusu projeleriyle, 250 olan asistan kadrolarını önümüzdeki beş yıllık süre içinde 350’ye yükseltmek istediklerini açıkladılar.
Yetkililer bir tıp okulunun hastanelerle ortaklık yapmasının ilk kez gerçekleşmediğini ifade ederken, ABD çapında 683 kurumun uzmanlık eğitim programına dâhil oldukları, bunların 15’inin hastane konsorsiyumları oldukları biliniyor. Uzmanlık eğitimiyle ilgili konsorsiyumların amacının kaynakları ortaya koyarak paylaşmak olduğu belirtiliyor. Florida’daki konsorsiyumun amacının kaynakların ortaya konup paylaşılmasının yanı sıra bölgedeki doktor açığının kapatılmasına yönelik olduğuna dikkat çekiliyor.
Tıp okulunun Dekanı ve tıp eğitiminden sorumlu Rektör Yardımcısı olan Dr. Michael Friedland, girişimlerinin hastanelerin kısıtlı olanakları ve ilgi alanlarının faydalı olarak kullanılabilmesi için iyi bir örnek teşkil ettiğini, bu sayede hastalarına ve bölge halkına daha iyi hizmet verebileceklerini söyledi. Dr. Friedland, hiçbir hastanenin bunu tek başına başaramayacağını ve zorlukların birlikte çalışarak aşılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Arizona, New York ve St. Louis gibi yerlerde kaynakların daha etkin kullanımını amaçlayan benzer konsorsiyumlar olduğu biliniyor.
St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinin 1997 yılında Barnes-Jewish Hospital ve St. Louis Çocuk Hastanesiyle bir konsorsiyum oluşturduğu ve günümüzde bin 100 uzmanlık öğrencisine eğitim verdiği ifade ediliyor. Washington Üniversitesi tıpta uzmanlık eğitimi sorumlusu Dr. Rebecca P. McAlister, konsorsiyum sayesinde eğitim programlarını daha iyi organize edebildiklerini ve akredite edilmiş 82 uzmanlık eğitim programları olduğunu dile getirdi.
Kaynak: www.ama-assn.org/amednews