Obama'nın başkan olarak ilk yılında önceliği sağlık reformu
Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan Obama, sağlık reformu planlarından geri adım atmaya hazırlanıyor.
Cem Sey-Washington/BBC
Beyaz Saray'dan sızan bilgiler ve Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius'un bir televizyon programında yaptığı açıklamalar, Obama yönetiminin, tüm Amerikan vatandaşlarına sağlık sigortası sağlayacak bir devlet kurumu düşüncesinden vazgeçerek, bunun yerine kâr amacı gütmeyen bir sigorta kooperatifi kurmaya yöneleceğini gösteriyor.
Başkan Obama bu geri adımla, muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti'nin de desteğini sağlamayı umuyor.
Obama, ülkede ciddi tartışmalara yolaçan sağlık reformu projesini, dün hem bir toplantıda, hem de New York Times gazetesinde yayınlanan bir makaleyle savundu.
Makalesinde Başkan Obama, devam eden tartışmanın iyi olduğunu belirttikten sonra, ülkedeki sigorta şirketlerini sert bir dille eleştirdi.
Obama'ya göre, sağlık sigortası şirketleri, sağlık sistemini iyileştirmek yerine, sadece kendi kârlarını büyütmeyi hedefliyor.
Obama yönetiminin planı ise, sigorta şirketlerine kâr amacı gütmeyen bir rakip yaratmak üzerine kurulu.
Beyaz Saray bu planla, işten çıkarılanların sağlık sigortasının devam etmesini, sağlık sisteminin mali yükünü azaltmayı, çocuk ve yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi ve sigortaların daha önce hastalık geçirmiş vatandaşları sigortalamayı reddetmesini ya da primlerini yüksek tutmasını yasaklamayı hedefliyor.
Obama'nın sağlık reformu planları, aylardan beri Cumhuriyetçi Parti'nin düzenlediği sert bir kampanyanın hedefi durumunda.
Cumhuriyetçiler, devletin sağlık sigortası alanına müdahele etmesini, Amerika Birleşik Devletleri'nde sosyalizm kurma yolunda ilk adım olarak tanıtıyor.
Bu da, soğuk savaş döneminin korkularının kabarmasına yol açıyor.
Obama'nın planlarını protesto eden göstericiler yer yer gözyaşları içinde, Demokrat Parti yönetiminin ülkedeki özgürlükleri yok edeceğini savunuyor.
Muhalefet temsilcileri, Obama'nın planlarının Avrupa ülkelerindekine benzer bir sağlık sistemi kurmayı amaçladığını, oysa Avrupa'da insan yaşamına Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadar değer verilmediğini öne sürüyor.
Dünkü konuşmasında bu eleştirilere yanıt veren Başkan Barack Obama, "devletin, kendi sorunlarının çözümünde hiçbir rol oynamamasını isteyen vatandaşlar olduğunu biliyorum. Ama yine de, iflas eden sistemin acilen onarılması gerekli" şeklinde konuştu.
Obama yönetimi, ülkedeki muhalefetin, sağlık reformu planları arasında, kime sağlık hizmeti verileceği, kime verilmeyeceği hakkında karar vereceği öne sürülen ve muhalif politikacıların "ölüm kurulları" olarak adlandırdığı kurullar kurulmasının da bulunduğu yönündeki iddialara ise çok sert yanıt veriyor.
Yönetimin temsilcileri, söz konusu olanın sadece, ağır hasta yakınları olanlara, olanaklı olan ve olmayan tedavi yöntemleri hakkında doktorlara danışma hakkı verilmesi olduğunu belirtiyor.
Bu hakkın bugüne kadar olmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius, muhalefetin "sert ve yalan dolu" kampanyası nedeniyle bu hakkın şimdilik planlara dahil olmayacağını da açıkladı.