Medimagazin logo

OECD: Sağlık hizmeti kalitesi yavaşladı

OECD tarafından açıklanan yıllık sağlık raporunda, üye ülkelerdeki sağlık hizmetinin kalitesinin düştüğü belirtildi
OECD: Sağlık hizmeti kalitesi yavaşladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) yayınladığı yıllı sağlık raporunda, üye ülkelerde sağlık hizmetlerinin yaşlanan nüfusun ve birden fazla kronik hastalığa sahip olanların sayısının giderek artmasıyla başa çıkılamadığı uyarısında bulundu.   

OECD tarafından açıklanan yıllık sağlık raporunda, üye ülkelerde sağlık hizmeti harcamalarının, Gayri Safi Mili Hasıla (GSMH) ile aynı çizgide hızlı artmadığı tespitinde bulunuldu.

Raporda, mali kriz içindeki İtalya, Portekiz ve Yunanistan'da sağlık hizmeti harcamalarının düştüğü belirtildi.    

Aşırı şişmanlık, sigara ve alkol tüketiminin düşürülmesi konusunda üye ülkelerdeki yoğun kampanyalarının sağlıklı yaşam için önemli sonuçlar doğurduğuna işaret edilen raporda, hastalıkların erken teşhisi konusunda bütün ülkelerin atması gereken önemli adımları bulunduğu vurgulandı.

Raporda, kalp krizi ile hastaneye başvuranların kurtarılmasında ABD en başarılı ülke olarak gösterilirken, aynı ülkenin şeker ile astım hastalarını hastaneye kabulünde yeterli ve etkili davranamadığı eleştirisi yapıldı.  

Portekiz, İspanya ve İsviçre'de ise bu konuda ABD'nin tersi bir durumun yaşandığı ifade edildi.

Raporda, Finlandiya ve İsveç, rahim, göğüs ve kalın bağırsak kanserine yakalananların hayatının kurtarılması açısından başarılı bulunurken, Şili, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere ile İrlanda bu hastalıklara yakalananların yaşama oranlarının en düşük olduğu ülkeler arasında gösterildi.

800 milyar dolar ilaç harcaması

OECD raporuna göre, 2013 yılı rakamları temel alındığında üye ülkelerin ilaç harcamaları 800 milyar dolar civarında ve bu miktar, sağlık harcamalarının yüzde 20'sini oluşturuyor.

Üye ülkelerin eşdeğer ilaç üretimine son yıllarda oldukça ağırlık verdiği kaydedilen raporda, İsviçre, İtalya, Yunanistan ve Japonya'daki eşdeğer ilaç üretimi payının kısmen düşük olduğu belirtildi.

Raporda, yaşlı nüfusun artması, kanser ve hepatit gibi hastalıkların tedavisinin pahalı olmasının, üye ülkelerde sağlık harcamalarının artmasına yol açacağı uyarısında da bulundu.

Sakinleştirici (anti-depresant) ilaçların tüketiminin de 2000 yılından bu yana iki iki misli arttığı ifade edilen raporda, bu tür ilaçları en fazla kullanan ülkelerin başında Avustralya ve İngiltere'nin geldiği, iki ülkede de doktorların bu ilaçları içeren reçeteleri hastalarına daha kolay verebildiği tespitinde bulunuldu.

Raporda, Kore ve Estonya'da ise sakinleştirici ilaçlardan daha az tüketildiği belirtildi.

OECD ülkelerinin ilaca kişi başına yılda 510 dolar harcadığına işaret edilen raporda, ilaca 1.026 dolar veren ABD'liler birinci sırada, 752 dolarla da Japonlar ikinci sırada yer aldı.

Türkiye ile ilgili bu alanda rakamlara yer verilmeyen raporda, Danimarkalılar ise 240 dolar ile son sırada yer aldı.   

OECD'de ortalama yaşam

Üye ülkelerde 2013 rakamlarına göre ortalama yaşam süresinin 80,5 yıl olduğu  kaydedildi.

Erkek ve kadınların ortalama yaşam süresi birlikte ele alındığında Japonya 83,4 yıl ile  ilk iki sırayı aldı. Son sıralarda 76,6  yıl ile Türkiye, 75,7 yıl ile Macaristan, 74,6 yıl ile ile Meksika bulunuyor.
 

oecd raporu
sağlık sistemi
Yorum (2)
Mücahit Altuntaş
Bu neyin uyarısı ?! Sakın ticarileşen , çok parçalı , çok işlemli , çok malpraktisli ,mahkemeli ve sigortacılığın cirit attığı sağlık sistemiyle ilişkisi olmasın ?! Türkiyede sağlık sisteminde işlem ve iş yükü son on yılda üç kat arttı , maliyet sekiz dokuz kat hatta belki halen daha da artıyor , artacak ! Aile hekimleri iş yükünün artmasından şikayetçi ama pazar günleri mesaiye başlıyor , acillere taşan hastalar acil ortamını felç ediyor , hastanelere müracaat oranı genç nüfusumuza rağmen Avrupa ortalamasını geçebiliyor ! Okuyalım... "Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) yayınladığı yıllı sağlık raporunda, üye ülkelerde sağlık hizmetlerinin yaşlanan nüfusun ve birden fazla kronik hastalığa sahip olanların sayısının giderek artmasıyla başa çıkılamadığı uyarısında bulundu. " Sağlık sistemimizden siyasallaşma , ticarileşme sorununu nasıl giderebiliriz ? Gidermeli miyiz ? Sağlık sisteminde iş yükünü nasıl azaltırız ?Performans sistemi , malpraktis sistemi , bilgi aktarımı ve bütünsel yaklaşım , sevk sistemi sorunlarını nasıl aşabiliriz ? Yeni yaklaşımların bu sorunları gerçekten önemsiyorsa daha açık tartışması , kabul etmesi ve çözümlemesi gerekiyor. %85 dışa bağlı teknoloji ekonomi ile çok işlemli sağlık sistemi bu sorunlarla yüzleşmeye mahkum görünmüyor mu? %800-900 artan maliyetler sağlıkta bütünsel yaklaşım ve kayıt ve bilgi aktarımını sisteme dayatıyor ! Hasta ve hekimin sevk sistemi ile bilgi aktarımı ve oryantasyon , empati , eşgüdüm kurabileceği sistematiği geçikmeden düzenlemek gerekiyor. Bunu sağlığın ticari mi ? yada bilimsel süreç mi ? olduğuna dair ideolojik yaklaşımı bir kenara bırakarak her iki yaklaşım için de kamusal alanda bir yandan çalıştırması gereği çok açık biçimde kendini önümüzdeki dönem hissettirecek ! Sağlıkta temel hizmetlerde bütünsel yaklaşım , bilgi aktarımı ve sevk sistemini kullanmak zorundayız ! Tekrar tekrar yazıyorum. Üniversiteler uyuyor. Dernekler uyuyor Meslek odaları da ( malesef ) uyuyor. SEvki sistemi , bilgi aktarımı , bütnüsel yaklaşım ! Hangi sağlık sisteminde olursanız olun çalışmak , işlemek , kendi iç işleyişini gerçekleştirmek zorunda ! Dr.Mücahit Altuntaş iç hastalıkları uzmanı 05 kasım 2015
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Neden böyle oluyor ! Sosyal politikalardan vazgeçme düzeyi ve ticaret ilişkisinden olmasın ! OECD tarafından açıklanan yıllık sağlık raporunda, üye ülkelerdeki sağlık hizmetinin kalitesinin düştüğü belirtildi Neden acaba ? Sakın sağlık pradigmasının yani "Paradigma Fransızca paradigme kelimesinden gelir. Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı ; "Değerler dizisi" olarak tanımlanmıştır." Değerler dizgelerinde problem olmasın Sağlık ticaret yada sağlık siyaset çatışmaları , sağlıkta ÖZERKLİK sorunu hatta bilimsel çalışmalarda özerklik halleri arıza veriyor olmasın ? KALİTE NİYE DÜŞÜYOR ? TİCARET ARTIYOR KALİTE DÜŞÜYOR ilişkisi var mı? Özerklik ticaret ve siyasetle azalıyor ve kalite düşüyor ilişkisi var mı? OECD tarafından açıklanan yıllık sağlık raporunda, üye ülkelerdeki sağlık hizmetinin kalitesinin düştüğü belirtildi Medimagazin 05 Kasım 2015, Dr.Mücahit Altuntaş iç hastalıkları uzmanı 11 kasım 2015
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir