Medimagazin logo

İspanyol sağlık çalışanları kesintilere karşı başkent sokaklarını doldurdu

İspanya'da geçtiğimiz aydan bu yana grevde olan binlerce sağlık çalışanı, bütçe kesintilerine ve bölgesel yönetimlerin devlet hastanelerinin ve sağlık merkezlerinin yönetimini özelleştirme planlarına karşı protesto amacıyla Pazar günü Madrid sokaklarını doldurdu.
Kaynak: http://www.euractiv.com.tr
İspanyol sağlık çalışanları kesintilere karşı başkent sokaklarını doldurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yerel yönetimlerin Ekim ayında altı hastane ve onlarca medikal kuruluşu özel yönetime sokma planını sunmasından bu yana doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları üçüncü kez yürüyüş yaptı. Plan çerçevesinde aynı zamanda hastaların 1 Euro reçete ücreti ödemesi öngörülüyor.

Çalışanlar geçtiğimiz ay, Başbakan Mariano Rajoy'un merkez sağ hükümetinin desteklediği plana karşı süresiz olarak grev ilan etmişti. Başkentteki sağlık çalışanları her hafta Pazartesi'den Perşembe'ye kadar grev ilan etti ve acil vakalar haricinde yalnızca Cuma günleri hasta kabul ediyor.

İspanya'daki 17 özerk bölge sağlık ve eğitim politikalarıyla harcamalarına kendisi karar veriyor. Bir yandan ülke AB düzeyinde anlaşmaya varılan bütçe açığı hedeflerini yakalamaya çalışırken özerk bölgeler bu yıl derin kesintiler yapmayı kabul etti.

Beyaz önlük giyen protestocular 'Sağlık satılamaz' ve 'Sağlık tamamen kamusaldır, özelleştirmelere hayır' sloganları attı.

Gösteriye katılan Madridli bir işsiz, Luis Alvarez, 'Özelleştirmeler elbette geri çevrilebilir. Esas sorun geri çevrilip çevrilemeyeceği değil, çünkü özelleştirmelerin gelecekte yeri olmaması gerekir' dedi.

Madrid'deki Gregorio Maranon hastanesinde görevli doktor Belen Padilla, plana karşı çıkan bir milyon vatandaşın imzasının alındığını söyledi.

i̇spanyol
sağlık
çalışanları
kesintilere
karşı
başkent
sokaklarını
doldurdu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir