Medimagazin logo

İngiltere'deki her 3 tıp öğrencisinden 1'i mezun olduktan sonraki 2 yıl içinde devletten ayrılmayı planlıyor

BMJ Open'da yayınlanan kapsamlı bir ankete göre, Birleşik Krallık'taki tıp öğrencilerinin yaklaşık 3'te 1'i, ücret, iş-yaşam dengesi ve çalışma koşullarıyla ilgili endişeler nedeniyle mezun olduktan sonraki 2 yıl içinde NHS'den ayrılmayı planlıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere'deki her 3 tıp öğrencisinden 1'i mezun olduktan sonraki 2 yıl içinde devletten ayrılmayı planlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Türünün en geniş çaplı araştırması, Birleşik Krallık'taki tıp öğrencilerinin yaklaşık üçte birinin eğitimlerini tamamladıktan sonraki iki yıl içinde Ulusal Sağlık Hizmeti'nden (NHS) ayrılmayı planladığını ortaya koydu. Bu genç profesyoneller uluslararası fırsatları değerlendiriyor ya da tıp alanını tamamen terk etmeyi düşünüyor.

Böyle bir eğilim, her 1.000 vatandaşa düşen 3,2 doktorla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında 25. sırada yer alan Birleşik Krallık'ın sağlık sistemine gölge düşürüyor. Bu konum, Birleşik Krallık'ı Avrupa OECD ülkeleri arasında yelpazenin en alt ucuna yerleştiriyor.

Hükümetin çabaları yetersiz

İngiliz hükümetinin yaklaşan doktor açığına çözümü, yeni tıp fakülteleri açmak ve mevcut olanların öğrenci kapasitesini artırmak oldu. Ancak bu önlemler, doktor tutma sorununu yeterince ele almadığı ve dar görüşlü olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

Anket detayları ve sonuçları

Ocak ve Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, Birleşik Krallık'taki 44 tıp fakültesinden 10.486 tıp öğrencisine ulaşarak %25,5'lik kayda değer bir yanıt oranı elde etti. Katılımcıların üçte ikisi kadındı ve yaş ortalaması 22'di.

Anketin sonuçları şunları içeriyordu:

  • 10,5'i yurtdışına taşınmadan önce temel eğitimin ilk yılını tamamlamayı ve Birleşik Krallık'ın dünya çapında tanınan tıbbi sertifikasyonundan yararlanmayı amaçlıyordu.
  • 2'den fazlası mezuniyetten hemen sonra göç etmeyi düşünüyordu.
  • Yaklaşık %1'i ya ara vermeyi ya da daha ileri akademik çalışmalar yapmayı hedefliyordu.
  • Her iki hazırlık yılını da bitirmeyi planlayanların %49'u gibi önemli bir kısmı Birleşik Krallık'ta uzmanlık eğitimine girmeyi planlıyordu.
  • Mezuniyetten hemen sonra göç etmeyi düşünenlerin %81'i Birleşik Krallık'a dönmeyi planlamadığını belirtti. Bu düşünce, eğitim süresi arttıkça azalmıştı ve iki temel yıldan sonra sadece %29'u geri dönmemeyi düşünüyordu.
  • Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Kanada, öğrencilerin taşınmak istedikleri ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Altta yatan nedenler

Bu kararların ardındaki motivasyonlar, alt kademedeki ücretlendirme, zorlu iş-yaşam dengesi, eğitim yerlerinde seçenek eksikliği ve NHS'deki ideal olmayan çalışma koşulları etrafında dönüyordu. Endişe verici bir şekilde, neredeyse %82'si tükenmişliği de önemli bir faktör olarak tanımlamış ve sadece %17'si NHS'de çalışma beklentilerinden memnun olduğunu ifade etti.

Çalışmanın yazarları, niyetlerin her zaman eyleme dönüşmeyebileceğini ve öğrencilerin önemli bir kısmının ankete katılmadığını kabul etmekle birlikte, bulguların ciddiyetini vurguladılar. "Bu çalışma, ankete katılan tıp öğrencilerinin endişe verici bir bölümünün mesleği bırakma veya göç etme niyetinde olduğunu vurgulamaktadır."

Teşvikler sağlanmalı

Araştırma, NHS'nin artan bu endişeleri ele almasının acil bir ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Kapsamlı çözümler, iş-yaşam dengesinin iyileştirilmesini, rekabetçi ücret skalalarını, kariyer esnekliğinin artırılmasını ve eğitim yollarında özerkliğin teşvik edilmesini kapsayabilir.

Raporun sonunda şu ifadelere yer veriliyor: "Nitelikli profesyonellerin NHS'den ayrılmaya devam etmesi önemli bir endişe kaynağıdır; dolayısıyla bu eğilimi tersine çevirmenin yollarını düşünmek kritik önem taşımaktadır."

tip ogrencileri
birlesik krallik
nhs
mezuniyet
Yorum (2)
Devrimci Derviş
diğer tabirle 3 tıp öğrencisinden 2 'si özel sektöre güvenmiyor, sırtını devletine dayamak istiyor.
10
Cevapla
Standart olmayan sapma
isiniz gücünüz baska ulkeleri kotulemek
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir