Medimagazin logo

İngiltere'de yeni mezun bir doktor gerçekten ne kadar maaş alıyor?

İngiltere'de görev yapan ve kariyerlerinin farklı aşamalarında olan iki genç doktordan maaş bordrolarını göstermeleri ve tam olarak ne kadar kazandıklarını açıklamalarını istendi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere'de yeni mezun bir doktor gerçekten ne kadar maaş alıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İngiliz Tabipler Birliği (BMA), bu yılın başlarında maaşların enflasyonun çok gerisinde kaldığını ve üyelerinin hastaları tedavi etmektense kahve servisi yapmalarının daha iyi olacağını söylediğinde manşetlere çıkmıştı.

Hükümet ise bu söylenenlere karşı çıkarak ortalama bir stajyer doktorun saatte 20 ila 30 sterlin arasında kazandığını söylemişti. 

Genç doktorlar, hükümetle yaşadıkları ücret anlaşmazlığında bir ilerleme kaydedileceğine dair hiçbir işaret olmadan beşinci tur grev eylemlerine başlayacaklarını duyurmuştu.

-Junior doctor terimi- tıp fakültesinden yeni mezun olanlardan on yıl ya da daha fazla deneyime sahip olanlara kadar herkesi kapsıyor. Ücretler ise oldukça karmaşık; doktorlar daha yetenekli hale geldiklerinde ve uzmanlaşmaya başladıklarında maaşları büyük ölçüde değişiyor.

BBC News, kariyerlerinin farklı aşamalarında olan iki genç doktordan maaş bordrolarını göstermelerini ve tam olarak ne kadar kazandıklarını açıklamalarını istedi.

Yeni başlayanlar

Dr. Robert Gittings, bulaşıcı hastalıklar biyolojisi alanında yüksek lisans yaptıktan sonra Liverpool'daki tıp fakültesinden mezun oldu.

Geçtiğimiz yaz, Londra'da stajyer doktor olarak ilk ya da FY1 yılına başladı ve şu anda rotasyonunun bir parçası olarak bulaşıcı hastalıklar servisinde çalışıyor.

"Benim hastanemde çok sayıda tüberküloz hastamız, kontrolsüz HIV hastamız var ve ayrıca pnömoniler ve bazen de tropikal enfeksiyonlar geliyor" diyor.

Robert'a standart 40 saatlik bir hafta için vergi öncesi temel maaş olarak ayda yaklaşık 2.450 sterlin ödeniyor - ya da saatte 14 sterlinin biraz üzerinde. Daha sonra zorunlu olan ek nöbet saatleri geliyor ve bu da ortalama çalışma haftasını 48 saate çıkarıyor.

Hükümetin "son teklif" olarak adlandırdığı teklif kapsamında, Ekim ayında maaşları iki şekilde artacak: doğrudan %6'lık bir maaş artışı ve yıllık maaşlara kalıcı olarak eklenen 1.250 Sterlin

Ancak bu, BMA'nın yıllardır enflasyonun altında kalan artışları telafi etmek için talep ettiği %35'lik artışın oldukça gerisinde kalıyor.

Robert için son maaş teklifi vergi öncesi ayda yaklaşık 250 Sterlin değerinde.

Robert ayrıca her ay ekstra ödemeler de alıyor:

  • Londra'daki yüksek yaşam maliyetini karşılamak için saatte 1.04 Sterlin
  • Gece vardiyaları için ekstra 147 sterlin - Haziran ayında vergi öncesi saatte yaklaşık 5 sterlin
  • Her beş ya da altı hafta sonundan birinde çalışmak zorunda olduğu için ayda sabit 122 sterlin

Robert gibi genç doktorlar işe başlamadan önce genellikle tıp fakültesinde beş ya da altı yıl geçiriyor.

Robert, okul ücretleri de dahil olmak üzere yaklaşık 50.000 Sterlin borçla mezun olduğunu ve Haziran ayında maaşından 75 Sterlin öğrenci kredisini geri ödediğini söylüyor.

Emekli maaşı için 257 sterlin ya da maaşının %9,8'i gibi başka kesintiler de var; NHS en son kariyer ortalaması planına göre %20,6 katkıda bulunuyor ve bu oran çoğu özel sektör emekli maaşından daha fazla.

Robert, Haziran ayında vergi ve kesintilerden sonra toplam 2.164 sterlin aldı. Bu da yıllık toplam maaşının yaklaşık 37.000 £ olduğu anlamına geliyor.

Şimdi yurtdışında, muhtemelen Avustralya'da çalışmak için bir yıl ara vermeyi düşündüğünü söylüyor. "Buradaki ücretin istediğim kadar artacağından emin değilim" diyor. "[Orada] kalmayı gerçekten şiddetle düşünürdüm."

Uzmanlarda durum nasıl?

Dr. Kiran Rahim 2011 yılında tıp fakültesinden mezun oldu ve şu anda en deneyimli genç doktor sınıflarından biri olan pediatri stajyeri olarak hasta çocukları tedavi ediyor.

"Dün işteydim ve gerçekten çok yoğundu. Tüm pediatrik sevkleri, görülmesi gereken tüm hasta çocukları alıyordum.Sonra da akut yatış koğuşunu yönetiyor, çocukların tedavilerini aldıklarından emin oluyor, taramalara erişiyor ve onlar için rezervasyon yapıyordum." diyor.

Ortalama üç günlük bir hafta için vergi öncesi temel maaşı ayda yaklaşık 3.315 sterlin - ya da saatte 28 sterlinin biraz altında - tam zamanlı bir doktorla aynı oranda. 

Temmuz ayında, gece vardiyaları için 292 Sterlin ve her altı ya da yedi hafta sonunda bir hafta sonu çalışması için 132 Sterlin daha ödendi.

Kendi seviyesindeki kıdemsiz doktorların "büyük çoğunluğunun" günün sonunda eve gitmeden önce fazladan ücretsiz saatlerce çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.

Maaş bordrosundan da anlaşılacağı üzere, Kiran bu yılın başlarında personelin hastalığını karşılamak için fazladan vardiyalarda çalıştığını söyledikten sonra Temmuz ayında normalden daha fazla vergi ödemiş - bu paranın daha sonra HMRC tarafından iade edilmesi gerekiyor.

Öğrenci kredisini ödemeyi yeni bitirmiş olsa da, diğer kıdemsiz doktorlar gibi maaş bordrosunda görünmeyen kaçınılmaz masraflar olduğunu söylüyor.

Doktorlar sicilinde yer almak için GMC'ye yılda 433 sterlin ödüyor. Royal College of Paediatrics and Child Health'e üye olmak için de ücret ödüyor ve binlerce sterlin sınav ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Ayrıca, tıbbi ihmal nedeniyle dava edilmesi durumunda kendisini korumak için yılda 700 sterlinden biraz az olan kişisel tazminat sigortasının maliyeti de var.

Kiran tipik bir ayda, 27 saatlik bir hafta için vergi ve kesintilerden sonra eve yaklaşık 2.400 sterlin aldığını söylüyor. Tam zamanlı çalışıyor olsaydı yıllık toplam maaşı yaklaşık 69.000 sterlin olacaktı.

"Ücret önemli ama işe gitmek istemenizi sağlayan diğer tüm şeyler de önemli" diyor. "Bu, 10 yıl önce yapmak için kaydolduğum iş değil ve moralde, çalışma ortamımızda ve çalışma koşullarımızda bir düşüş gördüm."

Yıllık %8.8'lik bir ücret artışı

Hükümet, bağımsız bir ücret inceleme organı tarafından yapılan son tavsiyeleri kabul ettiğini ve en son teklifinin İngiltere'deki ortalama bir kıdemsiz doktor için yıllık %8.8'lik bir ücret artışını temsil ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Steve Barclay, "Ödülümüz, enflasyonu kontrol altında tutma ihtiyacını dengelerken, yaptıkları önemli işi de takdir ediyor" dedi.

ingiltere
genc doktor
maas
Yorum (10)
Dr.Yılmaz
bu haber acaba siz yurt dışına gitmeyin halinize şükredin haberi miydi? öyle ya da böyle çoğumuz gidecek yurt dışına bu tür haberlere itimat etmiyoruz
34
Cevapla
Aaaa
i̇ngilterede bizzat arkadaşım çalışıyor devlette pratisyen yeni mezun 5000-5500 sterlin alıyor. i̇lk gittiğinde özel klinikler 10 teklif etmişti. üstelik aşırı yoğun bir temposu yok. durum burda anlatıldığı gibi kötü değil merak etmeyin. burda bahsedilenler küçük bir yüzdedir.
2
Cevapla
A.İ
@dr.yılmaz niye yanlış olsun haber? nesini beğenmedin? rakamlar bunlar. buzun dünyada kriz var.
Cevapla
Erhan alta
as of aug 7, 2023, the average annual pay for a pediatric hematologist oncologist in the united states is $378,802 a year. kök hücre nakli hekimi ise üzerine yılda 800 bin dolar alıyor mercedes e300 amg 100 bin dolar yani nakil hekimi bir yılda 8 tane mercedes e 300 alabilir( bizde 6 milyon tl )
1
Cevapla
Mehmet
gmc registration’u ile ingiltere’de çalışmış ve yakın zamanda dönmüş birisi olarak yazayım; ingiltere’de maaşlar gerçekten düşük, yeni mezun pratisyen hekimler (fy2) aylik net 2200 pound aliyor. asgari ucret ise aylik yaklasik 1300-1400 pound. bulundugum sehirde 1+1’lerin kirasi 1100 pound du
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir