Medimagazin logo

İngiltere'de doktorlar maaş artışı için 3 günlük grevde

İngiltere'deki doktorlar, ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle 72 saatlik yeni bir greve başladı. Doktorların grev kararının ardından yetkililer, sağlık hizmetlerin büyük ölçüde aksayacağı uyarısında bulundu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere'de doktorlar maaş artışı için 3 günlük grevde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İngiltere genelindeki hastane doktorları Çarşamba günü 72 saatlik bir grev başlatarak ücret konusunda devam eden mücadeleyi yoğunlaştırdı. 

İngiliz Tabipler Birliği'nin Genç Doktorlar Komitesi, maaşların artan enflasyona ayak uyduramaması nedeniyle sağlık çalışanlarının son 15 yılda reel olarak yüzde 26 oranında maaş kesintisine uğradığını söylüyor.

Doktorlar, ücretlerin 2008-2009 seviyelerine geri getirilmesini istiyorlar ancak hükümet bunun bu yıl ortalama yüzde 35'lik bir ücret artışı anlamına geleceğini ve çok maliyetli olduğunu söyleyerek fazladan yüzde beşlik bir zam teklif etti.

BMA, daha fazla görüşmeye açık olmakla birlikte, hükümetin teklifine sadık kalması halinde önümüzdeki aylarda yeni grevler düzenleyeceği uyarısında bulundu.

"Hükümetin zam teklifi utanç verici"

Londra'daki University College Hastanesi'nin önünde grev yapan 27 yaşındaki stajyer anestezist Arianna Zembryzcka kira ödemekte zorlandığını söyledi.

Zembryzcka, hükümetin teklifinin "açıkçası saygısızca ve utanç verici" olduğunu ve "yıllarca süren maaş erozyonu bir yana" bu yılki enflasyonu bile karşılamayacağını belirtti.

Hasta bakımı ve hizmetlerinde aksaklık yaşanabilir

NHS İngiltere'nin ulusal tıbbi direktörü Stephen Powis, grev kararının sağlık hizmetini etkileyebileceği konusunda uyardı. Geçtiğimiz Nisan ayındaki benzer bir grevde 196.000 hastane randevusu ve ameliyat yeniden planlanmıştı.

Powis, "Prosedürlerin birden fazla ekibin katılımıyla yeniden düzenlenmesi zaman alabileceğinden, (grevin) hastaların rutin bakımı ve bekleme listesi üzerinde muazzam bir etkisi olacaktır" dedi ve acil ve kritik bakım hizmetlerine öncelik verileceğini de sözlerine ekledi.

Hastane patronlarından geri adım çağrısı

Grev kararının ardından hastane patronları, COVID salgınının şiddetlendirdiği tedavi birikimiyle mücadele ederken her iki tarafa da geri adım atma çağrısında bulundu.

BMA'ya göre Nisan ayında yaklaşık yedi milyon kişi tedavi için bekliyordu; bu bir rekordu ve yaklaşık üç milyon kişi 18 aydan fazla bekliyordu.

Hastaların ilk randevularını ve kanser tedavisini bekleme sürelerinin de giderek kötüleştiği belirtildi.

"Bu zarar verici ve yıkıcı grevleri iptal eilirse görüşmelere devam edebiliriz"

Sağlık Bakanı Steve Barclay grevleri "son derece hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi ve bunun hastaları ve bekleme listelerini azaltma çalışmalarını riske attığını söyledi.

Barclay, "BMA bu zarar verici ve yıkıcı grevleri iptal eder ve pozisyonlarından önemli ölçüde uzaklaşmaya istekli olduğunu gösterirse, diğer sendikalarla yaptığımız gibi gizli görüşmelere devam edebilir ve ileriye dönük bir yol bulabiliriz" dedi.

Genç doktorların bugün başlayan grevi Cumartesi gününe kadar sürecek.

grev
ingiltere
saglik hizmeti
grev karari
Yorum (2)
Dr. Emekli
i̇ngilizler hükmetmesinide biliyorlar baş kaldırmayıda. atalarından miras almışlar çünkü. bugün çalışanı koruyan evrensel yasalar ingiliz emekçilerin baş kaldırmasıyla ortaya konmuştur. onlar yaptı ama biz hala ders almadık.
Cevapla
Burada maaş ne zaman artacak?
kamu işçisi bile doktordan daha fazla maaş alıyor.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir