Acil servis doktorları arasında yapılan bir araştırmada, gündüz ve özellikle de gece vardiyalarının hafıza ve kognisyonda belirgin derecede azalmaya neden olduğu belirlendi.
“Academic Emergency Medicine” dergisinin Ocak 2012 sayısında yayımlanan ilginç bir makalede, acil serviste çalışan doktorlarda vardiya çalışması, uyku ve kognisyonun araştırıldığı belirtildi. Söz konusu çalışmada, 13 acil servis doktoru izlendi. Bu doktorlara gündüz mesaisi ve takip eden gece vardiyası öncesi ve sonrasında hafıza ve kognisyonla ilgili bazı testler uygulanırken, ayrıca uyku kalitesi ve yorgunlukla ilgili testler de yapıldı. Bütün bunlara ek olarak da, doktorlardan nörohormonal değerlendirme amacıyla tükürük örneği alındı.
Elde edilen sonuçların “endişe verici olmakla birlikte sürpriz olmadığı”nın ifade edildiği çalışmada, gündüz ve özellikle de gece vardiyalarının hafıza ve kognisyonda belirgin derecede azalmaya neden olduğu saptandı. Ayrıca, uyku bozukluğu insidansının da oldukça yüksek olduğu vurgulandı.
Acil tıbbın bir uzmanlık alanı olarak ortaya konduğu son kırk yıllık süre içinde, bu konulara fazla ilgi gösterilmediği ve problemin her geçen gün daha da kötüye gittiğinin belirtildiği çalışmada, hastanın durumunun karmaşıklığı arttıkça problemin daha da kötüye gittiği ve morbiditenin arttığı ifade edildi. Ayrıca, acil serviste hastayla ilgili bilginin artmasıyla kognitif yükün de arttığına dikkat çekildi. Gece vardiyalarının yükünün fazla olduğu, ancak bu saatlerde doktorların performanslarının düştüğü vurgulandı.
Makalenin tamamına http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1553-2712.2011.01254.x/abstract adresinden ulaşılabilir.