Medimagazin logo

“Doktorluk” elden gidiyor

ABD’de hemşire, eczacı ve fizyoterapistler de “doktor” unvanı almaya başlayınca, hekimler bu unvanı başkasına vermemek için mücadeleye başladı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER - DOÇ.DR.ÇAĞATAY BARUT
“Doktorluk” elden gidiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hemşire, eczacı ve fizyoterapistlerin “doktora” eğitimleri sonucu “doktor” unvanı kazanması, hekimleri kaygılandırıyor. Hekimler, kendilerini doktor olarak tanıtan hekim dışı sağlık personeli nedeniyle hastaların kafalarının karışabileceğini düşünüyor

 

Hekim olmayan sağlık personelinin hastalara kendilerini tanıtırken “doktor” unvanı kullanmaları yaygınlaşmaya başlayacak. Üniversiteden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimine devam eden hemşireler “doktora” eğitimlerini tamamladıklarında “doktor” unvanı kazanıyorlar.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde binlerce hemşire benzer şekilde eğitimlerini tamamlayıp “doktor” unvanı alıyor. Sağlık profesyonelleri arasında doktora eğitimi alma eğilimi giderek artarken, sonuç olarak “doktor” unvanıyla birlikte para, güç ve prestij için bir mücadele söz konusu olabiliyor.

 

Giderek artan sayıda hemşire, eczacı ve fizyoterapistin “doktor” unvanı alabilmek için uğraşı vermesi, hekimleri “doktor” unvanı için mücadeleye sevk ediyor. Hemşireler için “doktora” eğitimi yapmak sonucunda hastanede üst düzey idari görev almak veya kariyerlerine bir üniversitede devam etmek ve meslektaş ve hastalarından daha fazla saygı görmek mümkün olabiliyor. Bununla birlikte yeni unvanlar, sigorta şirketlerinden hastalara yapılan hizmetler karşılığında daha fazla ödeme alınmasını sağladığı gibi, ilaç reçete edebilmek için bir yetki de sağlıyor.

 

Hekimler konuya mesafeli

Önde gelen hemşirelik otoriteleri daha fazla sayıda hemşirenin “doktora” eğitimi alması konusundaki ısrarlarının devam edeceğini, ancak bu durumun son yıllarda hemşirelere daha fazla otonomi, para ve reçete yazma yetkisi kazandırmak konusunda yasama organlarındaki mücadeleleriyle ilişkisi olmadığını belirtti.

 

New York Times'taki haberde birçok hekim konuya şüpheyle yaklaşırken, daha fazla para kazanma ve reçete yazma yetkisi istemeyeceklerse hemşirelerin doktora yapmalarının amacını merak ettiklerini ifade ediyor.

 

Amerikan Aile Hekimleri Akademisi Board Başkanı Dr. Roland Goertz, hekimlerin yüzyıllardır mesleklerini ifade etmekte kullanılan “doktor” unvanı üzerindeki kontrollerini kaybetmekten, bunu takiben de mesleklerini kaybetmekten endişe ettiklerini söyledi. Kendilerini doktor olarak tanıtan hekim dışı sağlık personeli nedeniyle hastaların sağlık çalışanlarının görevleri hakkında kafalarının karışabileceğini sözlerine ekleyen Goertz, esas kaygının “doktor” sözcüğünün kullanımının hastalar için çok açık olmayacağı olduğunu belirtti.

 

Yasal düzenlemelerle engellenecek

Hekimler “doktor” unvanının kullanımında kısıtlamalar getiren yeni yasal düzenlemeler için çabalıyorlar. New York Eyalet Senatosu’na yeni teklif edilen bir yasa önerisine göre, hemşireler eğitim durumları ne olursa olsun kendilerini doktor olarak tanıtamayacaklar. Kongreye sunulan bir yasaya göre de kişiler eğitim ya da meslek unvanlarını farklı kullanamayacaklar.

 

Arizona ve diğer bazı eyaletlerde hemşire, eczacı ve diğer hekim dışı sağlık çalışanları mesleklerini belirtmeden “doktor” unvanı kullanamıyorlar.

 

Mücadeledeki ana noktanın hastaları ilk kimin tedavi edeceği konusu olduğu ifade ediliyor. Eczacı, fizyoterapist ve hemşireler, hekimlere yardımcı olarak çalışıyor. Hastayı ilk önce hekim görüyor, hastanın reçetesini yazıyor ve tedavisini belirliyor.

 

Eczacı ve fizyoterapi meslek liderleri, doktora eğitimi sonucunda alınan unvanla eczacı ve fizyoterapistlerin hastaları doğrudan görebilme ve tedavilerini doğrudan düzenleme konusunda yetkilendirilebilecekleri konusunda beklentiye girdiklerini belirtiyor. Bunun sonucunda da sağlık hizmetlerinden daha fazla maddi pay almayı umduklarını dile getiriyorlar.

doktorluk
hekimlik
doktorluğun geleceği
hekimliğin geleceği
Yorum (60)
sibel
bence hekimlerde bir ulusal televizyon kanalı kurmalılar.halkı bilinçlendirmeli mesleki sorunlar ve çözümleri tartışılmalı,etik düzeyli sağlık programları olmalı.kurum reklamları olmadan sadece uzmanlık sıfatlarıyla doktorların ve yine başka meslek gruplarının da katılabileceği programlar olabilmeli.
0
Cevapla
zehra coşkun
Türkiyede karıştırılan kavramlardan biri de "doktor" luktur."Doktor" ile "hekim" eş anlamlı kullanılmaktadır. "doktor" hekimlere ait bir ünvan değildir.Tüm bilim dallarında , doktora çalışması sonucunda kazanılır ve ömür boyu isminizle birlikte kullanabilirsiniz. Sadece tıp fakültesini bitirenlere doktora çalışması yapmadıkları halde "tıp doktoru" ünvanı verilir. Diğer "doktor" lardan ayırmak için Anglo sakson ülkelerde hekimler "M.D." yani "doctor of medicine" ünvanını kullanırlar. En yüksek akademik ünvan "doktor" luktur. Bu arada ülkemizde amaçlı olarak çarpıtılmış bir konuda "profesör" ve "doçent" gibi akademik pozisyonların ünvan gibi kullanılmasıdır.( burada amaç genelde muayenehaneleri çalıştırmaya yöneliktir). Dikkat ederseniz yabancı ülkelerde bu pozisyon adlarının ( profesör aslında öğretmen demektir) isimle birlikte kullanılmadığını , ismin altında ayrı bir satırda yazıldığını görürsünüz. O kişi bulunduğu pozisyondan ayrıldığında artık profesör değildir; çünkü öğretmenliği bırakmıştır.Ama doktor ise doktorluğu ömür boyu onunla beraberdir.
0
Cevapla
Tip doktoru
Bizde de psikologlar doktora yapıp insanları kandırıyor doktoruz diye, İlac öneren bile var
0
Cevapla
alper tunay
Sayın editör bu hekim dışı sağlık personeli çevirisini sen yaptın herhalde.BU tanım 2- 3ay önce gecerli olabilirdi ama artık yeni çıkan saglık mesleklari yasıyla ortadan kalktı.bu nuda bal gibi bilmektesin.eczacıya eczacı fizyoterapiste fizyoterapist diyetisyene diyetisyen demeyi ezberletecegiz size zaman kısaldı yakın zamanda görüsürüz.
0
Cevapla
orkun acar
Amma goygoycu editörümüz var.Tam provakatör!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir