Medimagazin logo

ABD'de doktor ve hemşireler birlikte sendika kurarak mücadele verecek

ABD'de doktor ve hemşireler aralarındaki tartışmayı bırakarak, hasta hakları ve özlük hakları için birlikte mücadele kararı aldı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ABD'de doktor ve hemşireler birlikte sendika kurarak mücadele verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ABD'nin Minneapolis kentindeki Allina Health kliniklerinde çalışan ve aralarında doktorlar, pratisyen hemşireler ve doktor asistanlarının da bulunduğu 500'den fazla sağlık çalışanı, uzun süredir devam eden mesleki bölünmelere meydan okuyan şaşırtıcı bir hareketle sendika kurmak istiyor. Grup kısa bir süre önce, bu ay içinde yapılması planlanan bir sendika seçimi için başvuruda bulundu.

Sendikal Çabayı Yönlendiren Endişeler

Allina Health'teki sağlık hizmeti sağlayıcıları, personel yetersizliği, yetersiz kaynaklar, sınırlı karar alma gücü ve hasta bakımı yerine kâra odaklanan bir şirket de dâhil olmak üzere acil kaygılarla bir araya geldi. Amaç, tıp doktorlarını temsil eden büyük bir sendika olan SEIU Doktorlar Konseyi, Yerel 10MD'ye katılmaktır.

Bu toplu eylem hareketi, Allina Health'in agresif faturalandırma uygulamaları ve borçlu hastalara yönelik hizmetleri sınırlandırması nedeniyle inceleme altında olduğu bir döneme denk geliyor. Yıllık geliri 4 milyar dolar olan büyük bir sağlık sistemi olan Allina Health, kısa bir süre önce tıbbi borcu 4.500 doları aşan hastalara acil olmayan hizmetler sunmayı durdurdu ve birçoğunu tedavisiz bıraktı.

Birliğin Avantajları

Eğer başarılı olurlarsa, sendika kurmak bu sağlık hizmeti sağlayıcılarına hem daha iyi çalışma koşullarını hem de hasta bakımını savunmada daha güçlü bir ses verecektir. Şu anda çoğunlukla şirket yönetimi tarafından alınan operasyonel kararlarda daha fazla söz sahibi olacaklardır. Sendika üyeliği ayrıca sağlık hizmeti sağlayıcılarını aşırı idari görevlerden kurtararak hasta bakımına daha fazla odaklanmalarını sağlayabilir.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları ayrıca sendika üyeliğinin kendilerine hem eyalet hem de ulusal düzeydeki sağlık politikaları üzerinde daha fazla etki sağlayacağını ve sigorta şirketleri tarafından alınan ve hasta bakımını etkileyen kararlara meydan okuyabileceğini umuyor.

ABD Sağlık Çalışanları Arasında Sendika Üyeliğine Katılım Yavaş

ABD'de sağlık çalışanları arasında, özellikle de doktorlar arasında sendika üyeliği nispeten nadirdir. Tahminlere göre ABD'deki doktorların sadece %3'ü sendika üyesidir ve ileri uygulama hemşirelerinin sadece %9'u geçen yıl bir sendikanın parçası olduğunu bildirmiştir. Ancak Allina grubu sendika kurmak için yeterli oyu alacaklarına inanıyor ve bunun çok gecikmiş bir hareket olduğunu söylüyorlar.

MEDİMAGAZİN EK BİLGİ:

Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp alanında çeşitli türlerde sağlık hizmeti sağlayıcıları bulunmaktadır:

İleri Uygulama Sağlayıcıları (APP'ler)

"İleri Uygulama Sağlayıcıları" genellikle ileri derece ve eğitime sahip ancak hekim olmayan sağlık çalışanlarını içeren geniş bir terimdir. Bu kategori genellikle Hemşire Uygulayıcıları (NP'ler), Doktor Asistanları (PA'lar), Klinik Hemşire Uzmanları (CNS'ler) ve Sertifikalı Hemşire Ebeleri (CNM'ler) içerir.
Eğitim: APP'ler genellikle kendi alanlarında yüksek lisans veya daha yüksek bir dereceye sahiptir.
Uygulama Kapsamı: Bu, eyalete ve belirli mesleğe göre değişir. Birçok APP, ilaç reçete etmek de dahil olmak üzere sağlık koşullarını teşhis edebilir, tedavi edebilir ve yönetebilir. Ancak, genellikle hekimlerle işbirliği içinde çalışırlar.
Ortamlar: APP'ler hastaneler, poliklinikler, bakım evleri ve özel muayenehaneler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışırlar.

Hemşire Uygulayıcılar (NP'ler)

Pratisyen Hemşireler, yaygın ve karmaşık tıbbi durumları teşhis etme ve yönetme konusunda ileri eğitim (genellikle Yüksek Lisans veya Doktora) ve eğitim almış kayıtlı hemşirelerdir.
Eğitim: Çoğu NP, Hemşirelikte Bilim Yüksek Lisansı (MSN) veya Hemşirelik Uygulaması Doktoru (DNP) sahibidir.
Uygulama Kapsamı: NP'ler, hastalıkların teşhisi ve tedavisi, ilaç reçetesi yazma ve bazı tıbbi prosedürleri gerçekleştirme dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirebilirler. Bazı eyaletlerde, NP'ler doktor gözetimi olmadan bağımsız olarak çalışabilirler.
Uzmanlık Alanları: NP'ler aile hekimliği, geriatri, pediatri, psikiyatrik sağlık ve daha fazlası gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Sertifikasyon: Sertifikasyon genellikle gereklidir ve sürekli eğitim ve yeniden sertifikasyon sınavları yoluyla sürdürülmelidir.

Doktor Asistanları (PA'lar)

Doktor Asistanları, hastalıkları teşhis eden, tedavi planları geliştiren ve yöneten, ilaçları reçete eden ve bazı ortamlarda birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı olarak hizmet verebilen tıp uzmanlarıdır.
Eğitim: PA'lar genellikle akredite bir PA programından yüksek lisans derecesine sahiptir ve ulusal bir sertifika sınavını geçmelidir.
Uygulama Kapsamı: PA'lar hastalıkları teşhis ve tedavi etmek, ilaçları reçete etmek ve prosedürleri uygulamak için eğitilirler. Uygulama kapsamları genellikle denetleyici bir doktor ve çalıştıkları eyaletin yasaları tarafından tanımlanır.
Uzmanlık Alanları: PA'lar dahiliye, cerrahi, acil tıp ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli uzmanlık alanlarında çalışabilirler.
Sertifikasyon: PA'lar, Hekim Asistanı Ulusal Sertifika Sınavını (PANCE) geçmeli ve sürekli eğitim ve yeniden sertifika sınavları yoluyla sertifikalarını korumalıdır.

 

sendika
doktor
hemsire
abd
ozluk haklari
Yorum (4)
nevzat kulukçu
doktorla hemşirenin oyu bir olur mu?
1
Cevapla
HALİT YAŞAR
bu kiş ameri̇kaya komüni̇zm geli̇yor.
1
Cevapla
Uzzman Hekime
aaa hemşirelerle doktorlar nasıl birlik olabilir, böyle egosuz doktorluk olmaz yazıklar olsun...
1
Cevapla
filiz polat
bunun egoyla i̇lgi̇si olmamali ego karin doyurmuyor hak savunumu ortaktir i̇nsan olmak gi̇bi̇ ve mesleklede i̇nsan olunmuyor meslekle ki̇mse i̇nsanlikta üstün olamaz sadece maaşta farkeder . bi̇rli̇kten kuvvet doğar meslek egosunu kullanarak bi̇zi̇ ayirip hak veri̇lmi̇yor zaten . uyanin
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir