Medimagazin logo

ABD tartışıyor: Sünnet yasaklansın mı?

Kasım ayında California'nın San Francisco kentinde yerel ve eyalet çapında alınacak bir dizi karar için sandık başına gidilecek.
Kaynak: BBC Türkçe
ABD tartışıyor: Sünnet yasaklansın mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Seçmenlerin oy vereceği konulardan biri, erkek çocukların sünnet edilmesini yasaklama önerisi.

Öneriyi halk oylamasına getiren grubun ana sözcüsü Lloyd Schofield, Economist dergisine verdiği mülakatta, ''Kız çocuklarının sünnet edilmesi nasıl yasaklanıyorsa, erkek çocuklar da aynı korumadan faydalanmayı hak ediyor.'' diyor.

ABD'de kız çocuklarının sünnet edilmesi hem federal bir yasa ile hem de eyaletlerin kendi uygulamaları kapsamında, dini bir vecibe olsun ya da olmasın, yasaklanmış durumda.

Lloyd Schofield ve yandaşları, erkek çocukların sünnet derisinin kesilmesinin de yasaklanması gerektiğini, çünkü bu eylemin de insan vücuduna izinsiz bir müdahale anlamına geldiğini söylüyor.

ABD'de erkek çocukların sünnet edilmesi sadece Yahudi ve Müslüman toplumlara özgü değil.

Sıhhi bulunduğu için 20'inci yüzyılda ABD'de giderek yaygınlaşan sünnet, 1960'larda neredeyse yeni doğan her erkek bebeğe uygulanır hale gelmişti.

Fakat aradan geçen yıllarda bu gelenek kırılmaya başladı. 2008 rakamlarına göre artık Amerikalı erkek çocuklarının sadece yarısı sünnet ediliyor.

Din özgürlüğü

Sünnetin sağlık açısından ne kadar gerekli bir uygulama olup olmadığı uzmanlar arasında tartışmalı bir konu.

Son olarak, Sahra altı Afrika ülkelerinde sünnetli erkeklerin Aids'e yol açan Hiv virüsünü kapma riskinin azaldığına işaret eden araştırma verileri ortaya çıktı.

Fakat sünnetin yasaklanması talebiyle kampanya yürütenler, Hiv araştırmasının yeni doğmuş erkek çocukların vücudunun bir parçasını kesmeyi meşru kılmadığını belirtiyor.

Ancak sünnet yasağı önerisi, sağlıktan ziyade dini açıdan daha tartışmalı bir konu olacağa benziyor. Yahudi ve Müslüman gruplar, sünneti tümden yasaklamanın dini özgürlüklerinin ihlali anlamına geleceğini savunuyorlar.

Şayet sünnet tartışması Ameirkan Yüksek Mahkemesi'ne dek çıkarsa, yargıçların ne yönde karar vereceği merak konusu.

Amerikalı Mormonların çok eşlilik talebi, dinleri buna müsade etse de, federal düzeyde yasaklanmış bir uygulama.

Ama öte yandan Yüksek Mahkeme, 1972 yılında Amish mezhebine bağlı bir Hristiyan ailenin, dini gerekçelerle, çocuklarını 8'inci sınıftan sonra okula göndermeme talebini haklı bulmuştu.

abd
tartışıyor:
sünnet
yasaklansın
mı?
Yorum (3)
hasan efe
bu konu bizde ne zaman gündeme gelecek diye bekliyorum. bizim ülkede sünnetin neredeyse tamamı dini gerekçelerle yapıldığını, tıbbi endikasyonlarının göz ardı edildiğini hepimiz biliyoruz. sünnetlerin çok büyük bir oranı SGK ile anlaşmalı kurumlarda yapıldığını, bunu yaparlarken gerçek olmayan tıbbi endikasyonlar adı altında gerçekleştirildiğini ve SGK'ya fatura edildiği hepimiz biliyoruz. burada, insan bedeni üzerinde tıbbi endikasyonu olmayan cerrahi işlem yapılmasını ve maddi karşılığının SGK'ya ödetilmesini ahlaki bulmuyorum. sünnetin dini inancın gereği olarak yapılmasına karşı değilim ama devletin kesesinden ödemesinin yapılmasına karşıyım. Sanırım bu konu önümüzdeki zamanlarda tartışılacaktır ve daha objektif bir temele oturtulacaktır. Yani demem o ki, bundan sonra performans uğruna tıbbi endikasyon dışı sünnet yapılmayacaktır. isteyen vatandaş gider parasını verir ve istediği cerrehi işlemi kendi bedeni üzerinde kendi dini inancı gereği yapacaktır.
0
Cevapla
selçuk esengen
Sünnet sosyal-dinsel olduğu kadar, büyük oranda tıbbi nedenlerden yapılıyor, sgk o kadar gereksiz şeyleri ödüyor ki, çocuklara ait bu operasyonun hiç değilse hastanede uzman doktorlarca yapılması daha uygundur diye düşünmek gerekiyor.
0
Cevapla
ahmet şallı
İslam ülkelerinde de uygulanan bu işlem örfi bir geleneğin dini bir ritüel haline getirilmesidir.İslamöncesi Hristiyan ve Yahudi toplumlarında uygulama alanı bulan bu işlem daha önce Mısırlılar ve Sümerlilerde de mevcuttu. Dinle falan ilgisi yoktur. Peygamberin sünnet olduğuna dair kesin bir bilgi olmadığı gibi Kur'an vücut üzerinde kalıcı değişiklik yapmayı yasaklamış bunu Allah'ın yaptığına müdahale olarak belirlemiştir.Bu yapıldığında insan Yaratıcıdan daha iyi bildiğini iddia eder ve kendisi ile Allah'a şirk koşmuş olur. Kaldı ki Yahudi ve Hristiyan adetinin uygulanması İslam ruhuna aykırı olup kişiyi inancından edebilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir