Medimagazin logo

40 adet Wuhan gibi biyogüvenlik laboratuvarı kuruluyor: Yeni pandemiler gelir mi?

COVID-19 pandemisinin Wuhan Viroloji Enstitüsünden kaçan gelişmiş bir virüsle başlamış olma olasılığı hala ekarte edilmiş değil. Şu an özellikle Asya'da aynen Wuhan gibi 40 adet biyogüvenlik labaratuvarı daha kurulacak
Kaynak: MEDİMAGAZİN
40 adet Wuhan gibi biyogüvenlik laboratuvarı kuruluyor: Yeni pandemiler gelir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - COVID-19 pandemisinin ardından, Hindistan, Filipinler ve Singapur da dahil olmak üzere dünya çapında 40'tan fazla üst düzey biyogüvenlik laboratuvarı inşa etme planları hazırlanıyor. Biyogüvenlik laboratuvarlarına yapılan yatırımlar genellikle büyük salgınldan sonra artıyor , ancak bazı araştırmacılar dünyanın en tehlikeli patojenlerinden bazılarını ele alacak tesislerin sayısının artmasından endişe duyuyor.

Bazı bilim adamları, biyogüvenlik seviyesi-3 (BSL-3) ve BSL-4 tesislerini sürdürmenin büyük maliyetinden endişe ederken, diğerleri daha tehlikeli patojenler oluşturma veya mikroorganizmalardan kaçma olasılığı gibi bu laboratuvarların oluşturduğu risklerden korkuyor.

Ancak bu laboratuvarları kurmayı planlayan ülkelerdeki araştırmacılar, bunlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bazı bölgelerde yüksek güvenlikli laboratuvarların eksikliği pandemi sırasında özellikle belirgin hale geldi, çünkü COVID-19'a neden olan canlı virüs, SARS-CoV-2 üzerinde çalışma bir BSL-3 veya BSL-4 tesisinde yapılmalıdır.

Hindistan'dan önemli adımlar 

Nature'de yayımlanan makalede; Hindistan'ın Sağlık ve Aile Refahı Bakanı Bharati Pawar, ülkenin yeni BSL'lerinden birinin inşaatının başlangıcını kutlamak için düzenlenen bir törende, "Salgın, halk sağlığında ortaya çıkan tehditleri tanıma ve bunlara yanıt vermede dünya çapında sağlık sistemlerinin zayıflığını ortaya çıkardı" dedi.  

Hindistan'ın planları en iddialı olanlar arasında. Ülke, 5 BSL-3 tesisi inşa etme sürecinde ve en az 9 tane daha planlıyor. Dört kurum da en yüksek düzeyde kapsamaya sahip BSL-4 laboratuvarları inşa edeceklerini söyledi. Hindistan'ın şu anda faaliyette olan sadece bir tesisi var. Ve hükümet,  dört yeni ulusal viroloji enstitüsü kurmayı taahhüt etti.

BSL-3 laboratuvarları, bilim insanlarının kapalı bir ortamda potansiyel olarak ölümcül ve solunabilir patojenlerle güvenli bir şekilde çalışabilmesi için tasarlanmıştır. Deneyler, havanın filtrelendiği ve devridaim yapılmadığı kapalı çalışma alanlarında gerçekleştirilir ve tesise giriş tipik olarak kendiliğinden kapanan kapılarla güvence altına alınır. Araştırmacıların aerosoller yoluyla yayılabilen ölümcül patojenlerle çalıştığı, aşıların veya tedavilerin eksik veya sınırlı olduğu BSL-4 tesisleri ekstra güvenlik önlemleri gerektiriyor. Bu laboratuvarlar, bir binanın diğer bölümlerinden izole edilmiştir ve özel bir hava beslemesine sahiptir ve araştırmacılar, binaya girip çıkmadan önce kıyafetlerini değiştirirler.

Pune'deki Ulusal Viroloji Enstitüsü'nün BSL-4 tesisine başkanlık eden virolog Pragya Yadav, pandeminin ortaya çıkan hastalıklar ve laboratuvar ihtiyacı konusunda kamuoyu farkındalığını artırdığını ve bu yatırımlar için elverişli bir ortam yarattığını söylüyor. Hindistan'ın büyüklüğünde bir ülkenin daha fazla yüksek muhafaza tesislerine ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Asya'nın başka yerlerinde, Kazakistan, Singapur ve Filipinler, ilk BSL-4 tesislerini kurma planlarını açıkladılar. Bölgenin ötesinde, Amerika Birleşik Devletleri, yaklaşık bir düzine maksimum muhafaza tesisinden oluşan mevcut grubuna başka bir BSL-4 laboratuvarı eklemeyi taahhüt etti. Ve Rusya geçen yıl, ayrıntılar yetersiz olsa da 15 BSL-4 laboratuvarı kuracağını duyurdu.

Yüksek riskli deneyler

King's College London'da biyogüvenlik araştırmacısı olan Filippa Lentzos, daha fazla laboratuvarın, patojenlerin bazen değiştirildiği ve onları insanlar için daha tehlikeli hale getirebilecek işlev kazanımı çalışmaları gibi daha yüksek riskli araştırmalara da yol açabileceğini söylüyor.

Çok sayıda kanıt, SARS-CoV-2'nin, muhtemelen Çin'in Wuhan kentindeki bir canlı hayvan pazarında vahşi hayvanlardan insanlara sıçradığını gösteriyor, ancak bazı bilim adamları, pandeminin BSL-4 laboratuvarı olan Wuhan Viroloji Enstitüsünden kaçan gelişmiş bir virüsle başlamış olma olasılığını dışlayamayacaklarını söylüyorlar.  

Ancak bazı bilim adamları, yeni biyogüvenlik laboratuvarlarının daha iyi güvenlik uygulamalarına yol açabileceğini söylüyor. Maryland, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde biyogüvenlik bilimcisi olan Gigi Gronvall, “Bu laboratuvarlar, araştırmacıların onlarsız yapabileceklerinden daha güvenli çalışmasına yardımcı oluyor” diyor.  

wuhan
laboratuvar
vuhan
covid19 pandemisi
biyoguvenlik laboratuvari
Yorum (1)
Devrimci Derviş
nice pandemilerde hatta nice kıyametlerde görüşmek üzere.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir