Yayınlanan yeni bir raporda 20 profesyonel akademik lider doktor ve diğer sağlık personelinin 21. yüzyıl koşullarına uygun donanıma sahip olabilmeleri için eğitim sisteminde çok ciddi reformlar yapılması gerektiğini açıkladı.
Harvard Halk Sağlığı Okulu dekanı Prof. Dr. Julio Frenk, Çin Tıp Komisyonu Üyesi Dr. Lincoln Chen ve arkadaşları tarafından yazılan Lancet Komisyon Raporunda, dünya çapında 2 bin 420 tıp okulu, 467 halk sağlığı bölümü ya da okulu ve sayısız hemşirelik eğitimi veren kuruluşun yaklaşık 1 milyon doktor, hemşire, ebe ve halk sağlığı çalışanı yetiştirdiği belirtiliyor. Kurumsal yetersizlikler nedeniyle bu sayının hem ülkeler arasında hem de bir ülkenin bölgeleri arasında uygunsuz bir dağılım gösterdiği biliniyor. Yüksek gelirli ülkelerde artan maliyetler ve toplumların değişen özelliklerine uyum sağlamakta zorluk çekilirken fakir ülkelerde durumun çok daha kötü olduğu ifade ediliyor. Gezegen üzerinde yaşamakta olan 7 milyar kişinin geçen yüzyıldaki sağlık şartlarında sıkışıp kaldığı belirtiliyor.
Raporun yazarları. Problemlerin sistematik olduğunu belirten yazarlar, hasta ve toplum ihtiyaçlarına cevap vermeyen bilgi donanımının, takım çalışmasındaki zayıflığın, toplumsal sınıf düzeninin, dar teknik yönlenişin, sürekli bakım hizmetleri yerine epizodik hizmet verme eğiliminin, birinci basamak hizmetlerinin pahalığının ve sağlık sistemi performansının geliştirilmesi için zayıf liderlik özelliklerinin bu problemler arasında olduğuna dikkat çekiyorlar.
Yazarlar hem yapısal hem de kurumsal anlamda gerekli bazı reform önerilerini sıralıyorlar. Eğitim sisteminde eğitimin başlangıcından mezuniyet anına kadar bilgi teknolojilerinin kullanımının gerekliliğine dikkat çekerlerken, böylece mezunların takım çalışması gerçeklerini daha kolay öğrenebileceklerini iddia ediyorlar. Ayrıca yazarlar, ulusal gerekliliklerin belirlenerek eğitim ve sağlık sektörlerinde her kesimin işin içine girmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com