Medimagazin logo

Veteriner Odası’ndan korkutan açıklama

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’de satılan ve tüketilen gıdaların yüzde 70’inden fazlasının güvenli olmadığını ileri sürdü.
Veteriner Odası’ndan korkutan açıklama
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


BVHO Başkanı Sinan Sağlam, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de gıda güvenliğinin sağlanması için herkese büyük sorumluluklar düştüğüne dikkat çekti. Güvenli gıda için üretimden satışa kadar bir dizi önleme ihtiyaç olduğunu ifade eden Sağlam, "Çiftlikten sofraya güvenli gıda için bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Ülkemizde mevcut şekli ile gıda denetimleri yetersizdir." şeklinde konuştu.

Türkiye’de gıda denetimlerinin sadece Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını belirten Sağlam, bu kadroların gıda denetimlerinin eksiksiz olarak yerine getirilmesi için yeterli olmadığını kaydetti. Sağlam, "Gıda denetimlerine yerel yönetimlerde dâhil edilmelidir. Bunun için Belediye Kanunu’nun Zabıta Hizmetleri ile ilgili maddelerine bazı eklemeler yapılması yeterli olacaktır." dedi.

Yerel yönetimlerin gıda denetimlerine dâhil edilmesi ile gıdaların üretim aşamasından başlayarak satışına ve satıştan sofraya gelene kadarki tüm evrelerinin sıkı şekilde denetlenebileceğini belirten Sağlam şunları söyledi: "Soframızda tükettiğimiz gıdaların bir geçmişi vardır. Mesela mezbahada kesilecek bir dananın nelerle beslendiği, kesildiğinde hasta olup olmadığı, etinde ilaç kalıntısı bulunup bulunmadığı önemlidir. Kesimden et işlenene kadar soğuk zincir korunmalı, hijyenik bir ortam sağlanmalıdır. Etin nasıl bir ortamda işlendiği, nasıl ambalajlandığı ve kasap veya markete gelene kadar gerekli hijyen koşullarının ve soğuk zincirin sağlanıp sağlanmadığı da çok önemlidir. Fakat bütün bu aşamaların etkin bir şekilde denetlenmesi de yetmez. Ayrıca toplu tüketim yerlerinde etin nasıl saklandığı, nasıl bir ortamda pişirildiği ve nasıl servis edildiği de denetlenmelidir. Maalesef söz ettiğimiz tüm aşamalarda etkili bir kontrol için, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın mevcut yapılanması yeterli değildir. Bu nedenle gıda denetim aşamalarına yerel yönetimlerde dâhil edilmelidir. Böylece çiftlikten sofraya güvenli bir gıda için doğru bir adım atılmış olur. Bu konuda hükümetin gerekli adımlarını atmasını bekliyoruz. Bu adım halk sağlığı açısından çok önelidir."

veteriner
odası’ndan
korkutan
açıklama
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir