Medimagazin logo

Veteriner Hekimlerden TUS'a dava

Veteriner Hekimlerden TUS'a dava
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA
(Savunma Alınmaksızın Yürütmeyi Durdurma Talebi Vardır.)

DAVACI :Türk Veteriner Hekimler Birliği
Dr. Mediha Eldem sokak No: 73/8 Kocatepe / ANKARA

TEMSİLCİSİ:Dr. Mehmet ALKAN
Türk Veteriner Hekimler Birliği
Merkez Konseyi Başkanı

DAVALI : TC Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi
ÖSYM Başkanlığı 06538
Bilkent /ANKARA


TALEP KONUSU:

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Sınavı (TUS) Sonbahar Dönemi Kılavuzunun 2. Maddesi (BAŞVURMA) bölümünün alt 1. Maddesi (Başvurma Koşulları) nın (b) Fıkrası hükmünün öncelikle savunma alınmadan yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemidir.

AÇIKLAMALAR

1-)TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) temel tıp bilimleri ve klinik tıp bilimlerinde, yasal olarak uzman olma hakkı verilen meslek mensuplarının, girebildiği bir sınavdır.
Klinik tıp bilimlerinde uzmanlık eğitimi sadece tıp fakültesi mezunları tarafından yapılabildiği halde, Temel tıp bilimlerinde, aldıkları eğitimler nedeniyle, tabipler dışında diğer bazı meslek grupları tarafından da yasal olarak uzmanlık eğitimleri yapılabilmektedir. Bu meslek gruplarına uzman olmaları şartı ile yasalarla verilmiş yetkiler bulunmaktadır.
Bu güne kadar yapılan (TUS) Sınavlarına tabipler dışında veteriner, eczacı ve kimyagerler yasal olarak müracaat edebilirken, ÖSYM Web Sitesinde yer alan 2009 yılı sonbahar dönemi TUS kılavuzunun 2.Maddesi (BAŞVURMA) bölümünün alt 1. Maddesi (Başvurma Koşulları) nın (b) Fıkrasına “Uzmanlık Eğitimine giriş sınavlarının yapıldığı tarih itibariyle Tıp Fakültesinden mezun olmak” şartı konulmuştur. (EK- 1 )

Bu kılavuz, 18 Temmuz 2009 tarihili Resmi gazetede yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca hazırlanmıştır. Bu yönetmeliğin, “Veteriner, Eczacı ve Kimyagerler” başlıklı Geçici 4. Maddesinde “19/3/1927 tarihli ve 992 sayılı Kanun hükümlerine göre veteriner, eczacı ve kimyager olanlar, kendi alanlarına ilişkin düzenleme yapılıncaya kadar tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji alanlarında TUS’ta başarılı olmaları kaydıyla uzmanlık eğitimi yapabilir.” hükmü yer almaktadır. (EK- 2)
Yönetmelikte bu hüküm yer almasına rağmen, söz konusu Kılavuzda yer alan “Uzmanlık Eğitimine Giriş sınavlarının yapıldığı tarih itibarıyla Tıp Fakültesinden Mezun olmak” şartı, yasaya aykırı olarak konulmuştur.
Bunun sonucu veterinerlerin, yasal hakları olmasına rağmen TUS için müracaatları kabul edilmemiştir.

2) 19/3/1927 tarihli 992 sayılı Kanunun Madde 1– “Muayyen ücret mukabilinde veya meccanen (...) (1) sariri taharriyat ve tahlilat yapılan veya masli teamüller aranılan umuma mahsus bakteriyoloji ve kimya laboratuvarları,yapılacak tahlilat ve taharriyatın cinsine göre ihtisas vesikasına malik ve Türkiye'de icrayı sanata mezun tabip,baytar,eczacı veya kimyagerler tarafından Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletinin müsaadesi istihsal edilmek suretiyle açılır.” Hükmünü içermektedir. (EK-3)
Bu Kanun hükmüne göre, bu alanda yetkili kılınacak laboratuarlar, tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji alanında uzman olan tabip, veteriner, eczacı ve kimyagerler tarafından Sağlık Bakanlığının izni ile açılabilmektedir. Hali hazırdaki yasal düzenlemelerle Veterinerlerin Tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji alanlarında uzmanlık eğitimi alabilmeleri için TUS tan başka bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Veterinerlere yasalarla verilmiş olan haklar, keyfi uygulamalarla gasp edilmiştir.
Bu düzenleme tamamen yasalara aykırı olarak yapılmıştır. Uygulanması halinde Veterinerler açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.

SONUÇ ve TALEP

Açıklanan ve resen tespit edilecek nedenlerle, yasalara aykırı olarak düzenlenen dava konusu uygulamanın, söz konusu sınavların 12-13 Eylül 2009 tarihinde yapılacak olması da göz önüne alınarak, telafisi mümkün olmayan sonuçların önlenmesi açısından savunma alınmadan yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.




Dr. Mehmet ALKAN
Türk Veteriner Hekimleri Birliği
Merkez Konseyi Başkanı

EKLER:
1-) TUS Sonbahar Dönemi Klavuzu
2-) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği
3-) 992 sayılı Kanun
4-) Yetki Belgesi ( Merkez Konseyi Kararı ve İmza sirküsü)

veteriner
hekimlerden
tus'a
dava
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir