Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, birçok ülkede hayvansal gıdalarla ilgili halk sağlığı açısından büyük sorunlar yaşandığını kaydetti.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de bir yandan gıda üretiminin artırılması, diğer yandan yoksulluğun yenilmesi ve bölgeler arasında gelir dağılımındaki dengesizliklerin yok edilmesinin hedeflenmesi gerektiğini söyledi.
Sağlıklı ve yeterli gıda ile beslenmenin her insanın temel hakkı olduğunu söyleyen Aklan, bu hakkın da devletin sorumluluğu ve güvencesi altında bulunduğunu kaydetti.
Dünyada 850 milyon insanın gıda sıkıntısı çektiğini belirten Alkan, iklim değişikliği ve biyoenerji üretiminin gıda ve gıda güvenliği üzerine olası olumsuz etkilerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığını, geç kalındığı takdirde gıda krizinin ve salgın hastalıkların boyutları çok daha büyük olacağını savundu.
Alkan, birçok ülkede hayvansal gıdalarla ilgili halk sağlığı açısından büyük sorunlar yaşandığının da altını çizdi.
Türkiye'de nüfusun yarısının yoksulluk sınırı altında, 10 milyondan fazla kişinin ise açlık sınırı altında yaşadığını belirten Alkan, "Açlık ve yetersiz beslenmenin derinden yaşandığı ortaya çıktı. Bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Türkiye'de tüketilen et, balık, süt ve yumurta gibi değerli protein kaynaklarının miktarı ise gelişmiş ülke verileri ile karşılaştırıldığında çok geride olduğu görülecektir" dedi.(ANKA)