Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ek ödemede aylık mahsuplaşma ile ilgili genelgenin iptali için Türk Sağlık-Sen ve Sağlık-Sen tarafından Danıştay'a iki ayrı dava açıldı.
Türk Sağlık-Sen'in dava dilekçesinde, 4/B'li sözleşmeli personel ve diğer sözleşmeli personelin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında ek ödemeden faydalandırıldığına dikkat çekildi.
4924 Sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Personel Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna tabi sözleşmeli personel ile vekil ebe-hemşirelerin, bu haktan faydalandırılmamasının hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırılık teşkil ettiği savunulan dilekçede, "4/B'li sözleşmeli personelle aynı işi yapan, aynı görev, yetki ve sorumluluğa sahip bulunan ve döner sermaye elde edilmesine fiilen katkı sağlayan 4924'lü sözleşmeli personel ve vekil ebe-hemşirelerin 375 sayılı KHK'nın ek 3'üncü maddesi kapsamında yer almadıkları gerekçesiyle ek ödeme hakkından mahrum bırakılmaları Anayasa'nın 'Kanun Önünde Eşitlik' başlığını taşıyan 10. maddesine aykırıdır" görüşüne yer verildi.
Dava dilekçesinde, söz konusu düzenlemenin 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personel ile vekil ebe'hemşireler ve askerlik, doğum sonrası izin gibi ücretsiz izinli sayılan personel bakımından telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağından yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi talep edildi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, açılan davayla ilgili değerlendirmesinde, söz konusu genelgenin mağduriyete yol açtığını öne sürerek,
"Tüm çalışanlar ek ödemeden yararlanırken 15 bin dolayındaki 4924'lü sözleşmeli personel ile vekil-ebe ve hemşireleri bu haktan mahrum bırakmak büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır" ifadelerini kullandı.
-"TÜM ÇALIŞANLARIN HAKKI"-
Sağlık Sen'den yapılan açıklamada da, 4924 sayılı kanun kapsamındaki yaklaşık 15 bin personel ile yaklaşık 5 bin vekil ebe ve hemşirenin 375 Sayılı KHK'de adı geçmediği için aylık mahsuplaşma kapsamı dışında bırakıldığı öne sürüldü.
4924'lüler ile vekil ebe-hemşireleri kapsam dışı bırakan düzenlemenin yargıya taşındığı bildirilen açıklamada, Danıştay'a açılan dava dilekçesinde
"Torba kanundaki düzenlemeye göre, döner sermaye hakkı bulunan tüm personelin aylık mahsuplaşmadan yararlanabileceği hüküm altına alınmıştır. Yasada 4924'lü sözleşmeli personel ve vekil ebe-hemşirelerin 375 Sayılı KHK kapsamında olması gerektiğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır" ifadesine yer verildiği belirtildi.
Sağlık-Sen Başkanı Metin Memiş, konuya ilişkin değerlendirmesinde, aylık mahsuplaşmanın tüm sağlık çalışanlarının hakkı olduğunu belirterek, "Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgenin ilgili hükümlerinin iptali için dava açılmıştır. Personel arasında ayrımcılık anlamına gelen bu düzenlemeyi doğru bulmuyoruz" görüşünü savundu.
-GÖREVDE YÜKSELME SINAVI-
Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada ayrıca, Sağlık Bakanlığında yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personele 270 TL ek gelir sağlayacak görevde yükselme fırsatı tanınacağı bildirildi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş'in, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ile bu konuda bir görüşme yaptığı belirtilen açıklamada, görevde yükselme sınavı ile ilgili çalışmaların tamamlandığı, 2 bini Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği, 800'ü memur olmak üzere Sağlık Bakanlığının görevde yükselme sınavı için 2 bin 800 kadro ihdası gerçekleştirdiği, konuya ilişkin duyurunun kısa sürede yapılmasının beklendiği kaydedildi.