Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, piyasaya arzı yasaklanan ve piyasadan toplatılan güvensiz gıda maddeleri hakkında tüketicilerin eksiksiz ve doğru olarak, zaman geçirilmeden basın ve yayın yoluyla bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çakar, gıda denetim sonuçlarıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılında yapılan gıda analizlerinde insan sağlığını tehdit eden sonuçların bulunduğunu ifade etti.
Söz konusu analizlerde kırmızı toz ve pul biberlerde, kuru incirde, ballı çerez örneklerinde özellikle kanser etkisi olan 'aflatoksin' maddesinin; bir çok bitkisel ürün analizinde de doğrudan kanser etkisi olan zirai ilaç kalıntısı (pestisit) bulunduğunu belirten Çakar, aynı şekilde tavuk ve hindi etleri ile hazır yemeklerde mikrobiyolojik yönden uygunsuzlukların tespit edildiğini kaydetti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, ilgili mevzuat hükümlerine göre güvensiz gıda maddelerinin piyasaya arzını yasaklaması, piyasada bulunan güvensiz gıda maddelerini de toplatması gerektiğini anlatan Çakar, Bakanlığın bu görevini yeterince ve gereğince yerine getirmediğini savundu.
Piyasaya arzı yasaklanan ve piyasadan toplatılan güvensiz gıda maddeleri konusunda tüketicilerin de bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Çakar, ''Buna göre yasaklanan ve toplatılan gıda maddelerine ilişkin gerekli bilgilerin ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında ilanı suretiyle risk altındaki tüketicilere duyurulması gerekmektedir. Ancak Bakanlık bu görev ve sorumluluğunu da yerine getirmemektedir'' dedi.
Tüketici Hakları Derneği olarak tüketiciler adına Tarım ve Köyişleri Bakanlığına çağrıda bulunduklarını belirten Çakar, şunları kaydetti:
''Tüketicinin sağlık hakkı ile bilgilenme hakkına saygı göstererek yasal görev ve sorumluluğunuz gereğince, denetimlere ağırlık verilsin, güvensiz ve sağlıksız gıda maddelerinin piyasaya arzı yasaklansın, piyasadaki güvensiz gıda maddeleri toplatılsın, piyasaya arzı yasaklanan ve piyasadan toplatılan güvensiz gıda maddeleri hakkında tüketiciler eksiksiz ve doğru olarak, zaman geçirilmeden basın ve yayın yoluyla bilgilendirilsin, sağlımızı tehdit eden gıda firmaları ve gıda markaları açıklansın.''