Medimagazin logo

Kadın acil tıp teknisyenleri 'güvenli sürüş' eğitiminden tam not aldı

Antalya'da 112 ambulanslarında ilk kez şoförlük yapacak kadın acil tıp teknisyenleri, güvenli sürüş eğitiminden geçerek tam not aldı.
Kadın acil tıp teknisyenleri 'güvenli sürüş' eğitiminden tam not aldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

  ANTALYA-Sağlık Bakanlığı'nın 112 acil servislerinin daha hızlı ve etkin hale getirilmesi amacıyla ambulansları kullanan ve ''paramedik'' olarak adlandırılan sağlık görevlileri ve acil tıp teknisyenlerine Antalya'da eklenecek yeni isimler, ambulansların direksiyonlarına geçtiler.

112 sağlık personeli 5'i kadın 9 acil tıp teknisyeni (ATT), Paramedik Derneği işbirliğiyle Türk Hava Kurumu (THK) Karain Havaalanı'nda düzenlenen ''Güvenli Sürüş Tekniği'' eğitimine katıldı.

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) İl Koordinatörü Paramedik Eğitmen Ferhat Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimlerin, paramediklerin herhangi bir problem yaşamadan ambulans kullanmasına yönelik olduğunu belirtti. Gül, bir gün teorik üç gün pratik eğitimin verildiği kursta, sürücü koltuğunda doğru oturma pozisyonundan, fren yapma tekniklerine, direksiyon tutuşundan doğru viraj alma tekniğine kadar pek çok bilginin anlatıldığını söyledi.

Sağlık sisteminin ihtiyacı doğrultusunda ambulansların sayılarının arttığını, bu nedenle güvenli sürüşün her geçen gün büyük önem kazandığını anlatan Gül, eğitimler sırasında, trafikteki diğer araçlardan kaçınma ve panik anında nasıl hareket edileceğine ilişkin teknikleri öğretildiğini kaydetti.

Pratik eğitimde sürücülerin direksiyon hakimiyetlerinin artması ve araç dinamiklerini kavramalarını sağlayarak direksiyon tutuş teknikleri öğretildiğini belirten Gül, yolların yağmur ve kar nedeniyle kaygan hale geldiği kış aylarında kaymanın önlenmesine yönelik de eğitimler verildiğini ifade etti. Gül, sürücülere kaygan zeminler, acil frenleme ve ani çıkabilecek engellere karşı hazırlıklı olmalarının uygulamalarının yaptırıldığını da söyledi.

-SEDYE TAŞIYAN DEĞİL, MÜDAHALEDE EDEN ŞOFÖRLER-

Antalya 112 Eğitim Merkezi Sorumlusu Dr. Mustafa Tekin ise AA muhabirine, 2007'den sonra 112 acil servislerinde görev yapmaya başlayan paramedikler için bu tür kursların düzenlenmeye başlandığını belirterek, Antalya'daki 170 ATT ve 45 paramediğin güvenli sürüş eğitimi aldığını ve içlerinden başarılı olanların sertifikaları ile ambulans kullanmak için yeterlilik taşıdığını kaydetti.

Eğitimlerde paramediklere ambulans kullanırken kazaların önlenmesine yönelik sürüş teknikleri hakkında uygulamalar yaptırıldığını anlatan Tekin, daha önce ambulansları sağlık eğitimi almamış ve işi sadece araç kullanmak olan şoförlerin kullandıklarına dikkati çekti. Tekin, ''Hem ambulans kullanan, hem de hastaya müdahale eden personelin görev yapmasıyla artık acil servis hizmetleri daha etkin hale geldi'' dedi.

Mustafa Tekin, önceki dönemlerde görevi sadece şöför olan personeli, sağlık ekiplerine sedye taşımaya yardımcı bir yapıdan çıkartarak, yüksek okuldan mezun personeli gerektiğinde direksiyon başına geçen, gerektiğinde hastaya müdahale eden donanımlı ve bilgili bireyler haline getirdiklerini vurguladı. Tekin, yapılan çalışmanın sağlık alanındaki hizmetin verimliliğinin artmasında büyük katkı sağlandığına dikkat çekti.

Tekin, Antalya'nın 112 Ambulans Servisi, acil durum barındıran araçlara, yol verme metodu ''Fermuar Projesi''nin öncelikli uygulama gerektiren kentlerin ilk sırasında olduğunu dile getirdi. Tekin, proje için öncelikle, acil durum içeren araçlara, orta şeritte yer açmayı tarif eden ''fermuar projesi'' için ilkokuldan başlayan bir eğitim süreci içerdiğinin altını çizdi.
 

kadın
acil
tıp
teknisyenleri
'güvenli
sürüş'
eğitiminden
tam
not
aldı
Yorum (2)
Asuma
Bu eğitimlere personel göndermiş , bizzat eğitimlerinde bulunmuş bir 112 Hekimi olarak o kadar boş o kadar ciddiyetten uzak ki bu eğitimler düşündükçe tüylerim ürperiyor. Personele zorla ehliyet aldırılıp (Ki ehliyetide artık çarpışan oto bileti gibi dağıtıyorlar sanırım) içeriği boş ,başarısız personel olmayacak şekilde düzenlenmiş bir eğitimle şoför yapıyorlar.
0
Cevapla
ahmet
benim eşim de att ancak bayandan att olmamalı, ne iyi şöför olabilirler, ne de tam manasıyla acil müdahalede bulanabiliyorlar, tv lerde bile kenarda durup olayı izleyen, vatandaştan yardım bekleyen, gerek hastayı kaldırmada gerekse taşımada hem fiziken hem de ruhen yetersizler. hasta 150 kg evinde bayılmış 2 bayan att sedyeyle hastayı indiryor, hayal edin gerisini... tüm bayan att leri periferden merkeze çekip büyük çoğunluğunu hastanelerin acil servislerinde görevlendirilmelidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir