İZMİR - DEÜ Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu işbirliğinde düzenlenen 12 Mayıs Hemşirelik Haftası açılış töreni, Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda yapıldı.
Etkinlik kapsamında, ''Sağlık Çalışanlarına Şiddet'' konulu bir panel gerçekleştirildi.
Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Gülay Eşrefgil başkanlığındaki panele, DEÜ Pediatri Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Uzman Hemşire Ebru Melek Özçelik, DEÜ Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, Göz Servisi Personeli Ali Hıdır Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.
Uzman Hemşire Özçelik, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, günümüzde sağlık çalışanlarının, diğer iş yerlerinde çalışanlara göre şiddete uğrama oranının 16 kat daha yüksek olduğunu aktararak, Türkiye'de tüm sağlık çalışanları içinde en çok şiddete maruz kalan grubun hemşireler olduğunu kaydetti.
Özçelik, şu görüşleri dile getirdi:
''Türkiye'de tüm sağlık çalışanları içerisinde hemşirelerin şiddet görme oranı yaklaşık yüzde 82. Üç ilimizde binden fazla sağlık çalışanının katıldığı bir çalışmada, şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının yüzde 52,5'ini kadınlar oluşturuyor. Yine yapılan bir çalışmada, acil servis hemşirelerinin yüzde 70'i şiddet görüyor.
Ülkemizde 16.00- 08.00 saatleri arasında çalışan hemşireler daha çok şiddete maruz kalıyor. 2005'te yapılan bir araştırmada, Türkiye'de acil servislerde çalışan hemşirelerin yüzde 99'u sözel, yüzde 20'si fiziksel saldırı görürken, 2010'da sözel saldırı yüzde 91'e, fiziksel şiddet ise yüzde 75'e yükselmiş. Şiddete başvuranların yüzde 64,2'si hasta yakınları. Bu kişilerin daha çok alkol ve madde bağımlısı oldukları gözleniyor. Saldırganların yüzde 78,1'i erkek. Yüzde 52'si 21-30 yaşlarında. Çoğunun eğitim düzeyi düşük. Şiddete maruz kalan hemşirelerin tutumlarına bakarsak, yüzde 89'u hastalarına bakmaya devam ediyor. Hemşirelerin yüzde 83,5'i şiddet yönetimi eğitimi alma yönünde istekliler.''
Bezdirinin de son yıllarda önemi artan bir kavram olduğuna değinen Özçelik, ''Türkiye'de 700 hemşireyle 11 merkezde yapılan bir çalışmada, hemşirelerin yaklaşık yüzde 87'si bezdiri yaşamış, en yaygın bezdiri davranışı olarak, başkalarının huzurunda bir kişi tarafından küçümsendiklerini belirtmişler. Hemşirelerin yüzde 10'u yaşadıkları bu olay karşısında intiharı düşünmüş. Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi için 2008'de özellikle toplam 78 çalışma incelenerek yapılan değerlendirmede, önerilerde daha çok eğitime odaklanılmış, organizasyonel yaklaşımlar öneriliyor, politika, mevzuatla ilgili öneriler ve şiddete sıfır tolerans önerisi en çok üzerinde durulan konular'' diye konuştu.
-AÇILIŞ KONUŞMALARI-
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, açılış konuşmasında, tüm dünyada sağlık hizmetinin, eşitsizliğin giderilmesi halinde adil dağıtılabileceğini belirterek, ''Adaletin olmadığı bir toplumda sağlığın önemi kalmaz'' dedi.
Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Zuhal Bahar da bu yıl Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında ''sağlıkta eşitsizlik'' temasını işlediklerini dile getirerek, ''Tüm dünya ülkelerinde işsizlik, işsizliğe bağlı yoksulluk ve sosyal güvenceden yoksunluk, sağlıkta eşitsizlik kavramını karşımıza çıkarıyor. Hepimizin sağlıklı bir çevrede yaşaması için uluslararası güç birliğine gereksinim var'' dedi.
Başhekim Prof. Dr. Eyüp Hazan da, hemşirelerin, toplum sağlığını belirli düzeye taşımak için kutsal bir görev yerine getirdiklerini belirterek, ''Hemşirelerin sosyal ve ekonomik imkanlarının, mevzuat dahilinde en yüksek düzeyde tutulması ve kadro probleminin çözülmesi gerektiğine inanıyorum. İyi bir sağlık hizmeti için hemşire sayısı kadar hemşire niteliği de çok önemli'' diye konuştu.
Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Gülay Eşrefgil de yetersiz hemşire sayısının, istenmeyen olaylarda artış yarattığını, çok sayıda hemşirenin günlük çalışma ortamında, her geçen gün artan iş yükü altında ezildiğini ifade etti.