Medimagazin logo

Hemşirelerin yüzde 60'ı mesleğinden memnun değil

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN Hemşirelik haftası nedeniyle yayınladığı mesajda; Hemşirelik mesleğinin sorunlarına vurgu yaparak 1954 yılında çıkarılan 6283 Hemşirelik Kanunun günün şartlarına uygun olmadığını belirtti.
Hemşirelerin yüzde 60'ı mesleğinden memnun değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hemşirelerin farklı düzeylerde eğitim almaları nedeniyle meslek edinirken sorunlarla başladığını belirten ERÖZGÜN,” Ülkemizde hemşirelik eğitimi lisans, ön lisans, açık öğretim, lise sonrası 18 aylık kurs ve ortaokul sonrası 4 yıllık lise şeklinde beş ayrı düzeyde verilmiştir ve bu farklılık devam etmektedir. Hemşirelik mesleğini bu farklı algılama, mesleki çabaları benimseme, belirli bir gelire sahip olma gibi özelliklerinden dolayı hemşireliği olumsuz etkilemektedir. Eğitim düzeylerinin farklılığı, çalışma yaşamında yetki ve sorumluluklara yansımamaktadır. 1996 yılında kapatılan Sağlık Meslek Liseleri 2001 yılında tekrar açılarak, hemşirelerin üniversite düzeyinde eğitim talepleri dikkate alınmamıştır. Oysa şu an dünyada ortaokul sonrası lise eğitimi ile yetinen ülke bulunmamakta” olduğunu iddia etti.



1954 yılında çıkarılan 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu hemşirenin değişen ve yapmakta olduğu rol ve işlevlerini kapsamadığına vurgu yapan ERÖZGÜN, Avrupa Birliği uyum yasaları çıkarılırken hemşirelik yasasının gündemde olmaması, çıkan yasaların ülkemiz sağlık ihtiyaçlarını yansıtmadığı ortadadır dedi.


Sağlıkta dönüşüm adıyla yürütülen politikalar, genelde sağlık çalışanlarını, özelde hemşireleri oldukça olumsuz düzeyde etkilemiştir diyen ERÖZGÜN, Sağlıktan kar elde etmeyi hedefleyen bu politikalar tedavi edici sağlık hizmetlerine dayandığı, koruyucu sağlık hizmetlerini yok saydığı ya da finansal olarak bireysel sorumluluk alanını daralttığı için hemşirelerin istihdam sorunları ülkemiz dâhil, pek çok ülkenin önemli bir sorunu halinde insanlığın önünde durmaktadır. Vekil Hemşirelerin istihdam edilerek sağlık hizmeti sunulmasının başka bir izah tarzı bulunmamaktadır.


Hemşireliğin sosyolojik özelliklerinin en başında gelen önemli faktör cinsiyettir. Ülkemizde erkek hemşirelerin sayılarının çok az olması ve hemşireliğin kadınlara özgü bir meslek olarak algılanması mesleğin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan ERÖZGÜN,” Yaptığımız araştırmalarda kadınların çalışma hayatındaki karşılaştıkları her türlü sorunu en canlı yaşayan hemşirelik mesleği mensuplarıdır. Sağlık çalışanları arasında boşanmaların çok yüksek olarak seyretmesi de bunun en temel göstergesidir dedi.

 

ERÖZGÜN, hemşire, ebe ve sağlık memurlarının meslekten memnuniyetine ilişkin yapılan araştırmalarda araştırmaya katılan hemşirelerin yüzde 40 ının mesleğinden memnun olduğu, yüzde 60’ ının mesleğinden memnun olmadığı tespit edilmiş ve Memnuniyetsizlik nedenleri olarak, Ücret yetersizliği,  Görev yetki ve sorumluluklarının belli olmaması,  Risk fazlalığı,  Görev dışı işlerde çalıştırılma,  Meslekte ilerleyememe,  Toplumun mesleğe yönelik olumsuz yaklaşımı, Yoğun çalışma temposu,  Yardımcı sağlık personeli olarak değerlendirilme,  Fazla çalışma ve İstenilen branşta çalışamama şeklinde belirlenmiştir.


Hemşirelik profesyonel bir meslektir. Gelişmiş ülkelerde meslekleşme sürecini tamamladığı halde yukarda sayılan nedenlerden dolayı ülkemizde meslekleşmenin istenilen düzeyde olmadığını belirten ERÖZGÜN, “Hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunlar, hemşirelik uygulamalarına; hemşirelerin bağımsız fonksiyonlarından olan bakım verme ve yardım etme işlevlerini yeterince yerine getirememesi, mesleki bilgi ve yeteneklerini etkin kullanamaması şeklinde yansımaktadır. Bunun sonucunda toplum kaliteli hemşirelik bakımı alamamakta, sağlık hedeflerine ulaşmada hemşirelik potansiyeli değerlendirilememektedir. 4/B li sözleşmeli olarak çalıştırılan hemşirelerin süt izni kullanamamaları adeta çocuklarının sözleşmeli bebekler olarak algılandığı günümüzde hemşirelik haftasına sorunlarla giriyoruz. Özellikle Vekil hemşirelik uygulaması ise daha acı bir çalışma düzenidir” dedi.
 

hemşirelerin
yüzde
60'ı
mesleğinden
memnun
değil
Yorum (4)
HEMŞİRENİN AHI;
SAYIN ERÖZGÜN2ÜN SÖYLEDİKLERİ GENEL OLARAK DOĞRU VE YERİNDE TESPİTLERDİR. ANCAK 1954 TARİHLİ 6283 SAYILI HEMŞİRELİK KANUNU 17 YILLIK ZORLU BİR MÜCADELE İLE 2007 NİSAN AYINDA GÜNCELLENEREK HAYATA GEÇİRİLMİŞTİR. AVRUPA BİRLİĞİ NORMLARI ESAS ALINARAK DÜZENLENEN BU KANUN İRONİK BİR BİÇİMDE AKP'NİN YAPTIĞI SAĞLIK ALANINDAKİ AZ SAYIDAKİ EN İLERİCİ KANUNLARDAN BİRİDİR VE ÇAĞININ ÇOK ÖTESİNDEDİR. SAYIN ERÖZGÜN VE DİĞER SAĞLIK SENDİKACILARINA HATIRLATMAK İSTİYORUZ; BU GELİŞMİŞ HEMŞİRELİK MEVZUATINI HEMŞİRELERİMİZE YAKIŞTIRAMAYAN, ALTINI, İÇİNİ OYMAYA ÇALIŞAN TÜM GİRİŞİMLERİN İÇİNDE DEĞİL KARŞISINDA OLSUNLAR... ÖZELLİKLE EĞİTİM ALANINDAKİ KAZANIMLARI GERİLETMEYE ÇALIŞMASINLAR... SAĞLIK SENDİKALARININ HEPSİNDEN ÖYLESİNE SITKIMIZ SIYRILDI Kİ; BAŞKA İHSAN İSTEMEYİZ...SAYGILARIMLA,
0
Cevapla
Bedrettin alyamaç
Evet onlar bizlerin gözbebeği..Ama bir gün dahi olsa onların sorunlarını masaya yatırıp tartışamadık..ne hazin değilmi...
1
Cevapla
k.
nasıl memnun olayım ki...4 yıl ailenden uzakta oku sonra kpss derdini yen ailenden uzağa atan rezil bi şeklde az maaşla çalş bi de belki bişeyler değişir ümidiyle yükseklisns yap....karşlğı ne boş bomboş umutsz bakmk çok kötü.eski hemşre ablalarımız çizdkleri imajı değiştiremyrz biz de onlarn layk oldğu muameleyi görüyrz öğrndklermzi uygulayamyrz nesindn memnn olnr ki meslğn hep engel hep engel
1
Cevapla
f.e
memnun olmak için hiç sebep yokki.çalışma şartlarımız kötü.ücretler bu tempoya göre çok düşük.ayda 8 nöbet.hasta ve hekim arasında sıkışıp kalmış durumdayız.........yeni lisans mezunlarının hepside nasıl formasyon alır öğretmen olur kurtuluruz diye hesap yapıyor.böyle bir gelecek nesille bu meslek nasıl gider siz düşünün......
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir