Medimagazin logo

Hemşireler fizyoterapist mi oluyor?

Devlet hastanelerindeki fizyoterapist açığını kapatmak için hemşirelerin 6 ay uzaktan eğitim alarak fizyoterapist olabileceğini dair söylentiler sosyal medyanın en çok konuşulan konusu olurken, fizyoterapistlerden Şikayetvar'a çok sayıda şikayet ulaştı.
Hemşireler fizyoterapist mi oluyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Fizyoterapist açığını hemşirelerin kapatacağı söylentileri fizyoterapistleri ayağa kaldırdı. Aldıkları eğitim boyunca pratik uygulamalarla sadece hastayı tedavi etmeyi değil, bütüncül bir yaklaşım içerisinde bir hastaya nasıl yaklaşılması ve davranılması gerektiğini de görerek öğrenimlerini tamamlayan fizyoterapistler uzaktan eğitimle pratiğe dayalı bir sağlık eğitiminin verilmesinin mümkün olmayacağını belirttiler.


Uygulama Halk Sağlığını Tehdit Eder

Fizyoterapistler Derneği Genel Sekteri Cumhur Elmacı'nın Şikayetvar'a yaptığı açıklamada fizyoterapi eğitiminde teorik ve pratik derslerin daha fazla olması adına eğitim yılını arttırarak 5 seneye çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını ancak Sağlık Bakanlığı'nın bunun aksine adıyla görevi bağdaşmayacak şekilde eğitim kalitesini düşüren uygulamaları gündeme getirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"Fizyoterapist istihdamının yetersizliğine dayandırılarak Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili bilimsel verileri ve dünyadaki uygulamarı hiçe sayması, farklı alanlardan 2 yıl okuyarak önlisans almış (hemşirelik, elektrofizyoloji vb) kişilere uzakta eğitim yolu ile fizyoterapi alanında lisans tamamlama hakkı tanıması halkımızın aldığı hizmet kalitesinde derin yaralar ve ekonomik kayıplar meydana getirecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getirilen Uzaktan Eğitimle Lisans Tamamlama uygulamasını şiddetle reddediyoruz." diyerek 25 Temmuz 2013 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile görüşme yaptıktan sonra uygulamanın kesinleşmesi halinde eylem planı yapacaklarını söyledi.
Hemşirelerin 6 aylık uzaktan eğitimle fizyoterapist olabileceği ile ilgili Şikayetvar'a gelen şikayetler şöyle:

"Sağlık Bakanlığı Lisans Tamamlama Eğitimi Bir Sağlık Cinayetidir"

Ben bir Fizyoterapistim. Lisans tamamlama ile hemşireler 6 aylık uzaktan eğitimle Fizyoterapist olacakmış. Bu hangi vicdana sığar? Biz Fizyoterapistliğe girebilmek için ÖSS'de 14.000 inci olduk hemşireler ise 100.000'inci dolaylarında başarı sıralaması yaptı. Biz 2.sınıf ve 3. sınıf yaz stajında kaliteli bir Fizyoterapi hizmetleri öğrenebilmek adına Ankara' da 400 TL'ye ev tutup Hacettepe'de staj yaptık.
2.sınıf ve 3.sınıfta dönemde 10 dersimiz oldu. Bu derslerden bir çoğunun hem teorik hem pratik sınavlarına girdik. Bazı arkadaşlar sınavdan ağlayarak çıkardı. 4.sınıfta full staj yaptık ve bu staja gelirken hiçbir ücret almadık.
Biz bu kadar emek vermişken, aynı kefeye neden konuluyoruz? Hak, hak, hak.

fizyoterapist
hemşire
Yorum (140)
gn cerrah
bu tür bir düzenleme yapılırsa hukuken hemşireden başka daha üst eğitim almış meslek gruplarına da fizyoterapistlik sertifikası alma hakkı doğar. Örneğin hemşire uzaktan eğitim ile fzyt oluyorsa bir pratisyen veya uzman doktorun da böyle bir sertifikayı almaya 100 kez daha fazla hakkı olacaktır. o halde fizyoterapi eğitimi almanın bir anlamı olmayacaktır. Söylentilerin doğruluk payı varsa hem etik olarak hem de hukuken yanlış bir iş yapıldığını düşünüyorum. böyle bir uygulama gerçek fzytrpstlerin kıymetini artıracaktır. işi bilmeyen kişilerin çıkması sahte fizyoterapistlerin fizik tedavi doktorlarının elinde kalmasına neden olacaktır. belki de amaçlanan budur. Sağlık Bakanlığı bunu hep yapıyor: herhangi bir konuda düzenleme yaparken işin esas muhataplarının önerilerini dikkate almadan indirek yoldan sorun çözmeye çalışıyor. adalet ve hukuk hiçe sayıldığı için de her yaptığı yanlış iş çözülmesi çok daha zor sorunların oluşmasına neden oluyor. Malpraktis davalarının ileride artacağı düşünülecek olursa yapacakları düzenlemenin hukuki altyapısını acaba nasıl oluşturacaklar?
0
Cevapla
Gokhan S
Sağlık bilim işidir ya, sağlıkla ilgili bu orijinal (tüm dünyada eşi benzeri olmayan) uygulamalar kimin aklına geliyor meraktayım. Hemşireler fizyoterapist olursa, zaten sayıları yetersiz görülen hemşireliği kim yapacak? Acilde doktor sıkıntısı oluyor çözüm olarak aile hekimlerine acil nöbeti müjdesi(!). Doğru yöntem bu mu emin değilim. Tıp, fizik tedavi, hemşirelik gibi bölümlerin kontenjanları her geçen yıl neredeyse 2 katına çıkarılıyor. Örneğin 5 sene önce 7 fizyoterapi okulu varken şuan 46 tane var. Çoğunda öğretim görevlisi bile yok bu okulların. Eğitimin kalitesi gittikçe azalırken, görünen o ki bakanlığın önemsediği tek şey toplam hekim, fizyoterapist, hemşire sayısını mümkün olduğunca yukarı çekmek. Sağlıkla oynanan bu kumarın kazanılması ihtimali var mıdır? Hipokrat'ın ünlü sözü 'Primum no nocere'. Önce zarar verme. Eğitimin kalitesi, eğitimi alan bireylerin kapasitesi gittikçe düşerken bunu sağlamak mümkün olacak mı? Görünen o ki bakanlık bürokrasisi nitelikten çok nicelik hesabında. Bu ülkede sağlıkla ilgili radikal reformlar yapılması gerekiyor, evet. Ama sağlık çalışanlarıyla ilgili değil, bakanlığın sağlık politikalarıyla ilgili olması bu radikal değişiklik. Saygılarımla.
0
Cevapla
Dr.Tan
Tıbbi Profesyonel Meslek Etiğine aykırı olan bu niyeti çok sakıncalı buluyorum....... 4 yıllık oldukça ciddi ve çileli üniversite eğitimi ile uzun staj deneyimini yaşayan Fizyoterapistlerin itirazlarını haklı bulu - yorum...... Tıbbi meslek formatları, öyle uzaktan uzaktan okuyup yazmakla olacak işler değildir , hiç kusura bakmayın... Eskiden hemşire yardımcısı diye kliniklerde hangi tıbbi eğitimi nerede ve nasil aldığını bilemediğimiz kişiler çalışırdı ,yani neler olurdu ne sen sor ne ben söyliyeyim.. Eh , şimdilerde aynı demiyeyim ama benzer ciddi- yet sorunları var gibi .. Sayısal çokluk olsun derken kalite sorunu tartışılır hale gelecek gibi , kimse kusura bakmasın , 21nci yüzyılda bilimsel altyapısı ve profes- yonel donanım ciddiyeti şüpheli olan *Melez* meslek üretme davranışlarını , hiç de , haketmiyoruz .......... Fizyoterapist arkadaşlara, bir kez daha , haklı olduklarını söylemek isterim .. Saygılarımla ........................
0
Cevapla
aydın sever
mesele hemşirelerin terapist olması değil. fizyoterapistlerin çalışma koşullarının kötü olması. bir hemşire fizyoterapi eğitimi alıp terapist olabilir. sorun değil bu. ama hiç bir hemşire bunu tercih etmez çünkü; daha yorucu ve daha az maddi olanağı olan bir meslek fizyoterpistlik
0
Cevapla
cenk evren
benim cp li bir kızım var. 6 aylıktan beri fizyoterapistlerin kontrolünde. eskiden fizyoterapinin işe yaramaz bir branş olduğunu düşünürdüm. ama kızımdaki gelişmeleri,diğer gelen çocukların durumunu görünce kendimi işe yaramaz hissediyorum. 6 ay uzaktan eğitimle olan fizyoterapistler çocuklara maalesef yarar değil zarar vereceklerdir.çünkü çok incelikli bir iş.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir