GİRESUN- Giresun Veteriner Hekimleri Odası (GVHO) Başkanı Derviş Kara, "Bazı insanlar hayvanları sevmeyebilir, ama en azından onların da bir can taşıdığını ve yaşamaya hakları olduğunu kabul edip saygı duymalarını istiyoruz." dedi.
Kara, 'Hayvan Hakları Koruma Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, hayvan dostlarının ilk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya geldiğini, hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla 'Hayvanları Koruma Birliği' kurulduğunu aktardı. Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nun 1931 yılında 4 Ekim'i 'Hayvanları Koruma Günü' ilan ettiğini kaydeden Kara, hayvanlara karşı sevgi ve acıma duyguları uyandırma, onları koruma ve haklarına saygı duyulmasını sağlamanın öncelikli görevleri arasında yer aldığını ifade etti.
'Hayvan sevgisi, insandaki yardımlaşma, iyilikseverlik ve sevgi gibi duyguları geliştirir' diyen Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayvanlar da eko sistemin bir parçası olarak algılanmadıkça, 4 Ekim gibi belirlenen sembolik tarihler anlamsız kalacaktır. Sadece bu gün değil 364 gün hayvanların korunması ve sağlıklı bir çevrede denge içinde yaşaması için mücadele etmeliyiz. Bazı insanlar hayvanları sevmeyebilirler, ama en azından onların da bir can taşıdığını ve yaşamaya hakları olduğunu kabul edip saygı duymalarını istiyoruz."
Yürürlükteki mevzuat ve uygulamaların hayvan hakları ihlallerini kabahat olarak değerlendirip ceza olarak idari para cezalarını öngördüğünü de kaydeden Kara, "Bazı ihlaller idari para cezası uygulanabilir. Ancak cana kıymaya kadar varan suçların mutlaka ceza kanununda yer alması ve caydırıcı olması sağlanmalıdır. Kanunun uygulamasını yapacak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın konu ilgili bir alt yapısı mevcut değildir. Kanun TBMM'de görüşülürken bu durum hiç dikkate alınmamıştır. Bakanlığın merkez ve taşra örgütlenmesi orman hizmetleri ağırlıklıdır; personel istihdamı ve iş planlaması da bu hizmetler göz önüne alınarak yapılmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu, Bakanlığa yeni ve bünyesine uygun olmayan görevler yüklemiştir. Bakanlığın bu yapısı ile bunun üstesinde gelmesi mümkün görülmemektedir. Kanunun getirdiği görevler veteriner hekimlerin uğraşı alanlarına girmektedir. Bakanlık bu görevi ile ilgili merkez ve taşra örgütlenmesini en kısa zamanda tamamlamalıdır." diye konuştu.