İZMİR- Söyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'de faaliyet gösteren Özel Batıgöz Merkezlerinin yanı sıra Romanya'nın başkenti Bükreş ile Irak'ın Erbil kentinde sağlık yatırımlarını hayata geçirdiklerini anlattı.
Romanya'da ekim ayında resmi açılışı gerçekleştirilen West Eye Hospital'in ülkenin ilk özel hastanesi, Erbil'deki hastanenin ise Türkiye'nin bölgedeki en büyük sağlık yatırımı olduğuna işaret eden Söyler, ''2011'de iki yerde daha sağlık yatırımı yapmaya yönelik çalışmalarımız var. Yurtdışına yatırım yapmak da neticede ihracat aslında. Hem bilgi ihracı, hem elde edilen gelir Türkiye'ye geliyor'' diye konuştu.
Yurtdışında yatırım yapmanın, Türkiye'ye nazaran daha kolay olduğunu ifade eden Söyler, şunları kaydetti:
''Sağlık politikalarından dolayı, Türkiye'de yatırım yapmak daha sıkıntılı. Kurallar çok daha ağır. AB'nin kurallarından çok daha sıkı kurallar var Türkiye'de. Bu yaklaşım, kesinlikle sağlık hizmeti alan insanımız açısından çok iyi. Türkiye'de sağlık yatırımı yapılacaksa büyük ölçekli düşünmek gerekiyor. Küçük ölçekli yatırımlar verimli olmuyor. Ancak yatırımcı gözüyle baktığınızda da sıkıntılı. Ya çok büyük düşüneceksiniz Türkiye'de, ya da hiç düşünmeyeceksiniz. İhracat, sadece mal satmak değil. Hizmet satarak da ülkemize kazandıracağız. Türkiye dışında gerçek manada çalışan ilk hastaneler bunlar. Türkiye açısından ilerisi için yeni bir ufuk. Ülke içinde kalmayıp, ülke dışına açılmak. Grup olarak, bundan sonraki tüm çalışma stratejimizi yurtdışı üzerine planlamayı düşünüyoruz. Bu hem ülkemiz için hayırlı, hem de bunu bir kez başardığımız gibi başka ülkelerde de yapabileceğimizi düşünüyoruz. Türk doktorları ve bilgiyi dışarı taşıma açısından önemli olduğu gibi kazanç sonuçta Türkiye'nin kazancı.''
-''ROMANYA'DAKİ ÖN YARGI YIKILIYOR''-
Söyler, Bükreş'te hizmete açılan West Eye Hospital'in, günlük 200 poliklinik ve aylık ortalama 600 ameliyat hedefiyle kurulduğunu, Kasım ayında günlük 60 poliklinik ile aylık 48 ameliyata ulaştıklarını belirtti.
Halkın hastaneye ilgisinin önümüzdeki aylarda artacağını öngördüklerini, bu kapsamda Almanya'dan çeşitli kuruluşlarla işbirliğine yönelik çalışma yaptıklarını vurgulayan Söyler, şöyle konuştu:
''Bu tür yatırımların, Türk sanayisi açısından da ciddi önemi var. İstanbul'da göz içi ameliyat malzemeleri üreten bir firmanın malzemelerini ilk kez Romanya'da biz kullanıyoruz. Romen doktorlardan da ilgi gördü. Böyle bir yatırım olmasa, belki de o firma için Romanya pazarından söz etmek mümkün olmayacak. Bir ülkeye yatırım yaparken, bir yandan da Türkiye'deki başka firmaları da beraberinizde taşıyorsunuz. Yabancı bir ülkede, hele Romanya gibi zor bir ülkede, çok fazla Türk populasyonu olmasına karşın iş yapmak zor. 4-5 ayımız bürokratik işlemlerle geçti. İlk başta tepki de aldık. Ülkede olmayan bir şeyi götürüyorsunuz, diğer hastanelerden tepki de alıyorsunuz. Ne olacağını bilmedikleri için, 4 ay önce iş başvurusunda neredeyse kimse bulunmamıştı. Bugün gelinin noktada, ülkeye her gittiğimde yaklaşık 3-4 doktorla görüşüyorum. Ön yargının kırıldığını gösteriyor. Son iki aydır sübvanse ediyorduk, bu ay itibariyle bundan çıktık gibi. Türkiye'deki sağlık yatırımını bu kadar süre içinde sübvansiyonunu sağlayamazsınız. Yatırımlar, kişiler gelip gittikçe, kurumun gerçekten iyi çalıştığını görüldükçe tanınır. Hasta sayımız arttıkça, güvenilirliğimiz daha da perçinlenecek diye düşünüyorum.''
Söyler, West Eye Hospital ile sadece Romanya'ya değil, Avrupa ülkelerine yönelik hizmet verme amacını taşıdıklarını belirterek, ''Nisan, Mayıs aylarından itibaren yaz turizmine yönelik, Türkiye'de olduğu gibi göz operasyonlarını yapar hale geleceğiz. Fiyatlar, Türkiye ile hemen hemen aynı, dolayısıyla bir Avrupalı Türkiye'ye gelmektense Romanya'yı tercih edebilir'' dedi.
Bükreş'deki hastanede 11'i göz doktoru 41 personelin hizmet verdiğini anlatan Söyler, Romanya Sağlık Bakanlığı ile AB'de çalışma iznine sahip Türk hekimlerinin çalışabilmesine yönelik görüşmeler yaptıklarını kaydetti.
-''ERBİL'DE TÜRK HEKİME GÜVEN TAM''-
Söyler, Erbil'de kurulan hastanenin yaklaşık 3 aydan bu yana hizmet verdiğini, 3 bin 500 metrekarelik alanda hastanede 5 Türk hekimin görev yaptığını bildirdi.
Hastanede, günlük 50 poliklinik, aylık 100 ameliyat oranıyla bölge halkına ulaştıklarına dikkati çeken Söyler, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hastanede tek sıkıntımız, dil problemi. Bölgede çeşitli dil ve lehçeler konuşuluyor. Muayene sırasında yanınızda mutlaka tercüman bulunması gerekiyor. Hastane şu anda bölgede Türkiye'den yapılmış en büyük sağlık yatırımı. Bölge insanının Türk hekimlere ciddi bir güveni var. Hiçbir soru işareti taşımadan Türk hekimlerine emanet ediyorlar kendilerini. Erbil'de hasta sayısı her geçen gün artıyor. Hastane, 2011 başında gerçekleştirmeyi umduğumuz resmi açılışla tam kapasite çalışmaya başlayacak. Doktor olarak, oradaki hastaların bir Türk doktoruna gösterdiği teveccühü hissetmek çok güzel. Bu da Türk tıbbının ne kadar ileri olduğunu gösteriyor.''