SAMSUN-Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi ile Medikal Kümelenme Derneği (Mediküm) işbirliği ile Canik Kültür Merkezi’nde yapılan kongreye, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Kamuran Özden, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, milletvekilleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, sanayi ve üreticilerle çok sayıda davetli katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, tıbbi cihaz imalat sanayi sektörünün ürün çeşitlilikleri, inovatif yapısı ve yüksek katma değeri sebebiyle savunma sanayi kadar öncelikli ve önemli olduğunu söyledi.
Sektörün dünyada hızla gelişmesine karşın Türkiye’de emekleme ve ayağa kalkma dönemi yaşadığının altını çizen Gürkan, sektörün kendini tanıması ve bilmesi için gerekli olan envanter çalışmasının hala yapılacağına dikkat çekti.
Sektörün Samsun’da kümelenmesinin önemini vurgulayan Gürkan, “Bir çok kurum ve kuruluşun etki alanında kalan sektörün, mevcut durum itibariyle gelişimini ve büyümesini sürdürülebilir olarak devam ettirmesi olası değildir. Sektörün ülkemizde gelişimini sürdürebilmesi için genel çerçevede tıp ki savunma sanayi sektöründe olduğu gibi net bir biçimde sahiplenilmesi, kısa, orta ve uzun vadeli programların oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.“ dedi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Türkiye’nin, dünyadaki tıbbi cihaz pazarının çok önemli bir yerinde olduğunu belirterek, “Basit tıbbi cihazlardan çok yüksek teknolojili ürünlere biran önce adım atmamız lazım. Bunun için aslında Türkiye’de kanuni düzenlemeler var. Sektörün bu konulara eğilimi çok yoktu. Bu eğilim, bugün karar verdikten sonra hemen başlayamıyor. Çünkü alt yapı gerekiyor. Sektör ürettiği ürünü önce kendi ülkesinde satması lazım. Bir alıcı lazım ve bakanlık olarak bizim güçlü bir alıcı potansiyelimiz var. O halde alıcı potansiyelimiz, bu alandaki yatırım için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. “ şeklinde konuştu.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise bilim ve teknoloji ile beraber sağlık alanındaki ilerlemelerin insan yaşamı, ömrü ve toplumsal refah ile verimliliğe yansıdığını, ekonomik sosyal politikalar ile birlikte bir bütünlük oluşturduğunu vurguladı.
Bilim, teknoloji, tıbbi cihaz üretimi ve sağlık hizmetleri arasında kopmaz bağlar bulunduğunu söyleyen Vali Aksoy, “Ayrıca ülkelerin bütçelerinden sağlık hizmetlerine ayırdıkları pay ve sağlıkla ilişkili sektörlere verdikleri önem, ülkelerin gelişmişliğini, uygarlık düzeyini, ve insanına verdiği değerin farklı bir göstergesidir. Sağlık kenti projesi ile medikal tıbbi aletler sektörünün gelişimi birbirini eş zamanlı tamamlamaktadır.“ değerlendirmesinde bulundu.
Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ise sektörün Samsun’da önemli noktaya ulaştığını ve bunun öneminin farkında olunması gerektiğini ifade etti.