Medimagazin logo

Tıp dünyasında ses getirecek yeni genetik araştırmalar yapılacak

Acıbadem Sağlık Grubu ve Acıbadem Üniversitesi’nin, genetik alanında dünyanın sayılı şirketlerinden BGI ile imzaladığı iyi niyet anlaşmasına göre, birlikte yeni genetik araştırmalara imza atılacak ve karşılıklı öğrenci değişimi yapılarak genetik alanındaki birikimler paylaşılacak.
Tıp dünyasında ses getirecek yeni genetik araştırmalar yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Acıbadem Sağlık Grubu ve Acıbadem Üniversitesi, Asya’nın dev ülkesi Çin’in dünya çapındaki şirketi BGI ile genetik alanında yeni bir işbirliği yapmak üzere iyi niyet anlaşmasına imza attı. Türkiye-Shenzhen Yatırım İşbirliği Toplantısı’nda gerçekleştirilen imza törenine Çin’in Shenzhen Kent Belediye Başkanı Xu Qin ve çeşitli yetkililerin yanı sıra Acıbadem Sağlık Grubu  adına İcra Kurulu Üyesi Türkay Ufuk Eren ve Acıbadem Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Yakıcıer katıldı.

Çin’in Shenzhen Kent Belediye Başkanı Xu Qin, Shenzeg’in 33 yıl önce küçük bir köyken bugün 15 milyonluk nüfusa sahip Çin’in ilk özerk bölgesi konumuna geldiğini belirtti. Quin, ayrıca, 2012 yılında UNESCO tarafından ‘tasarım kenti’ ödülü alan Shenzhen’de iletişimden yazılıma, genetikten elektroniğe yüksek teknoloji gerektiren alanlarda pek çok global şirketin faaliyet gösterdiğini vurguladı.  BGI firmasının da Shenzhen’de genetik alanında global bir marka olduğu belirten Qin, Türkiye’de olmaktan memnun olduklarını söyledi.

Çin’in genetik alanında global markası; BGI

Hızla gelişen ekonomisiyle dikkatleri üstüne çeken Uzakdoğu’nun devi, Çin merkezli BGI, çoğu akademisyen olmak üzere 5 bin çalışanıyla genetik alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük şirketlerinden biri sayılıyor…  Global bir şirket olan BGI’ın; Amerika, Danimarka, Honkong  gibi ülkelerde de ileri teknoloji ile donatılmış laboratuarları bulunuyor. Acıbadem Sağlık Grubu ve Acıbadem Üniversitesi’nin işbirliği yaptığı BGI, insan genetiği, tıbbi araştırmalar ve OMIC (Yüksek çıktılı genetik protein ve RNA testleri) alanında önemli araştırmalar ve uygulamalar yapıyor. Türkiye’de yüksek nitelikli bir partner olarak Acıbadem ile çalışmak istediklerini belirten BGI yetkilileri, bu iyi niyet anlaşmasıyla Acıbadem Sağlık Grubu ve Acıbadem Üniversitesi ile birlikte 2 yıl boyunca bilimsel araştırmalar yürüteceklerini ve karşılıklı olarak doktora ve master öğrencileri değişimi yapacaklarını vurguladılar.

 

 

“Türkiye, genetik alanında bir çekim merkezi olabilir”

Çin ile Türkiye’nin bazı benzerlikleri olduğunu belirten Acıbadem Sağlık Grubu İcra Kurulu Üyesi Ufuk Eren ise bu işbirliğiyle ilgili şunları söyleri: “Çin Uzakdoğu’nun büyüyen devi,  Türkiye de bu bölgenin hızla büyüyen ülkesi… Bu hızlı gelişen iki ülkenin, dünyaya açılan iki kuruluşu olarak işbirliği yapmayı çok önemsiyoruz. Bu yeni işbirliğimizin çok yararlı sonuçları getireceğini umut ediyorum. Acıbadem inovatif bir anlayışla hareket eden bir grup. Genetik araştırmalar ise sağlıkta, geleceğe damgasını vuracak inovatif gelişme alanlarının en önemlisi. Dolayısıyla Acıbadem olarak geleceği bugünden yakalamak ve genetik alanında Türkiye’yi de de söz sahibi yapacak bir konuma taşımak için önemli bir adım attığımızı düşünüyoruz. Türkiye’nin çevre ülkeler düşünüldüğünde yaklaşık 1 milyar 200 milyon insana seslenme kapasitesi var. Coğrafi olarak pek çok ülkeye son derece yakınız. Bu nedenle Türkiye’deki önemli gelişmeler, çevre ülkelerdeki pek çok kişinin hayatını değiştirebilir ölçüdedir.  Bu durumu, genetik alanında da avantaja dönüştürebiliriz.”

BGI’ın Türkiye’de Acıbadem ile anlaşma yapmasındaki en önemli payın, üniversitesi, laboratuarı ve genetik çalışmalarıyla bir arada yürüyen entegre sağlık hizmet yapısı  olduğunu söyleyen Eren şöyle devam etti: “ BGI yöneticileri,  grubun bu özellikli yapısından etkilendiklerini belirtiyor.  Acıbadem Sağlık Grubu’nun içinde uluslararası standartlarda hizmet veren Labmed gibi büyük bir laboratuar kuruluşu bulunuyor ve burada bulunan Genetik Tanı Merkezi ile genetiğe dair pek çok araştırma yapılıyor. Ayrıca Acıbadem Üniversitesi sayesinde uygulamaya yönelik bilimsel araştırmalar gerçekleşiyor. Onları etkileyen de bu entegre hizmet yapısı oldu .”

 

“Genetik, üzerine hassasiyetle eğildiğimiz bir alan”

Acıbadem Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Genetik Tanı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cengiz Yakıcıersözleşme ile ilgili şunları söyledi: “Acıbadem Üniversitesi, yalnızca sağlık alanında özelleşmiş bir üniversite. Genetik, üniversite olarak üzerine hassasiyetle eğildiğimiz bir alan. Genetik Tanı Merkezi LabGen çatısı altında birçok genetik araştırma da yapıyoruz. Özellikle kanser ve genetik hastalıkların oluşum nedenlerine yönelik sürdürdüğümüz araştırmalar var. Üstelik bu alanda yeni teknolojileri de bünyemize taşıyoruz. Ayrıca genetik alanında dünyada yeni çıkmış tüm uygulamaları da yapıyoruz. Örneğin, amniyosentez yerine anne adayının kanından alınarak özellikle Down sendromu olmak üzere çeşitli genetik hastalıkları tespit ettiğimiz testler, dünyada henüz 1 yıldır uygulanıyor. Biz de, dünyada bu alandaki yenilikleri yakından takip ediyoruz, bu yeniliklerle Türkiye’nin tanışmasına öncülük ediyoruz. Bu yoğun çaba, BGI ile anlaşmamızın alt yapısı oldu. BGI ile karşılıklı yeni araştırmalar yapmak, öğrencilerimizin bilimsel görgü ve birikimini arttırmak akademik olarak hepimizi heyecanlandırıyor.”

tıp
dünyasında
ses
getirecek
yeni
genetik
araştırmalar
yapılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir