Medimagazin logo

Özel hastanelerin keyfi sezeryan baskısı!

Özel hastaneler riski daha az normal doğumun uzun takip sürecinden kaçarak anne adaylarını keyfi olarak daha pahalı olan sezeryana yönlendiriyor. Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, anne adaylarından özel hastanelerin sezeryan ile doğum yapmaya zorladıklarına dair çok fazla şikayet aldıklarının altını çizerek “Anneler tedirgin. Gelen şikayetlere göre doğuma çok az kala normal doğum isteyen annelere hastaneler sezeryan konusunda baskı yapıyor. Birçok anne gittiği hastanede ve hastanelerin çevresinde normal doğum oranının neredeyse hiç yapılmadığını iddia ediyor” dedi.
Özel hastanelerin keyfi sezeryan baskısı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar her konuda şikayet almaya devam ediyor. Anne adaylarından da çok fazla şikayet alan Şikayetvar özel hastanelerin doğuma çok az bir süre kala anneleri nasıl normal doğum yerine sezeryanla doğum yapmaya zorladığını ortaya koydu. Gelen şikayetlerde annelerin tedirginliklerini ve özel hastanelerin sezeryan baskısını ortaya koydu.

Keyfi Sezeryana Son Verilmeli
Anne adaylarından çok fazla şikayet aldıklarını kaydeden Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, “Normal doğum 16 saate kadar bir takip süreci içerdiği için  özel hastaneler sezeryanla doğumu tercih ediyor. Normal doğum ile sezeryan ücretleri aynı olsa da ameliyatta kullanılan malzeme ve doktor seçimi fark alımını arttırdığı için hastaneler sezeryan yapmayı teklif ediyor. Gelen şikayetler incelendiğinde sezeryanla doğum oranının arttığı görülmektedir. Sadece acil durumlarda uygulanması gereken sezeryanın yerleşen kanının aksine birçok olumsuzlukları bulunuyor. Sezeryan sırasında bebeğe ulaşılıncaya kadar annenin 10’a yakın dokusu kesiliyor. Bu yaraların iyileşme sürecinde anne aldığı ilaçlar nedeni ile bebeği besleyemeyebiliyor. Artık hastane kültürü değişmeli ve özel hastanelerde normal doğum teşvik edilmeli. Hastanelerin sezeryan doğum oranları incelenmeli ve denetim getirilmeli. Özel hastanelerin keyfi sezeryan uygulamasına son verilmeli.”

2 Günde 10 Doğum Hepsi Sezeryan
 Normal doğum istemelerine rağmen sezeryanla doğum yapmaya zorlanan, doğuma az kala hastanelerin sezeryanla doğum teklifini kabul eden ve hala tedirginlik yaşayan anneler Şikayetvar’a şikayetlerini şöyle dile getirdiler:

 “Geçen haftalarda bu hastanede çocuğumuz dünyaya geldi. Doğum öncesinde doktorumuz sürekli normal doğum olarak bekledi sonuna kadar ama son haftasında bize bebeğin suyu azalmış, rahim ağzı açılmamış ve bebek beslenemiyor gibi bahanelerle sezeryan doğum olacağını söyledi. Bizde doktordan iyi mi bileceğiz diye nasıl isterseniz dedik ve doğum gerçekleşti, ama sonradan öğrendim ki hastanede kaldığımız 2 gün boyunca herkese aynı şeyler söylenmiş ve tam günü beklenmeden ticari çıkarlar için hamile bayanları sezeryan ile doğuma alıyorlarmış. 2 gün kaldığımız katta bir gün içerisinde 10 doğum oldu ve hepsi sezeryan. Sizce bunlar tesadüf mü? Çevrede de araştırdım doktorun adını söyledim ve herkes ‘O hastanede normal doğuran olmaz ki’ gibi söylemlerle karşılaştım ve şok oldum. Ticari çıkarlar için insanların hayatlarını bebeklerini tehlikeye atıyorlar.”  

Son Anda Karar Değişiyor!
“6 ay boyunca özel bir klinikteki kadın doğum uzmanı ona gittim. Doktorum 9’ncu aya kadar hep normal doğum. Ama doğuma birkaç hafta kala sezeryana çevirdi. Bende şüphelendim ve devlet hastanesine gittim oradaki hemşirede beni muayene ettikten sonra normal doğum olabileceğini özel hastanelerin para için sezeryan yaptıklarını söyledi.”

 Psikolojik Baskı Yapıyorlar
“Eşim sezeryanla doğuma zorlandı! İş yerimde ve oturduğumuz çevrede eşimin gittiği özel hastaneye giden hastaların tamamına yakını sezeryanla doğum yaptığı tespitinde bulundum. Hastane acaba şimdiye kadar kaç gebe hastasını hangi yöntemle doğum yaptırdığının istatistiklerini verebilir mi? Doktorları hep hastalarına sezeryanla doğum yapmaya ikna edilmekte. Psikolojik baskı yapılmakta.”
 
17 Yatakta 1 Normal Doğum Var!
“Normal doğum istedik sezeryan oldu! Üç gün önce kızım dünyaya geldi. Doğum yaptığım özel hastanede  17 yatak var 16'sı sezeryan, 1 tanesi normal doğum. Biz normal doğum için ısrar ettik. Ancak doktor bebek kalp ritmi düştüğünü söyleyerek ve bunu bize ölçüm cihazı çıktısı ile de ispat ederek ve bizi de korkutarak sezeryana aldı. Şimdi bizi düşündüren 17 hastanın 1-2-3-4- hadi beşi bizim sıkıntımızı yaşasın da sezeryan olsun diğer 11'i acaba neden? İsteyerek mi? Sağlık bakanlığınca denetlenmesini tavsiye ederim. Biz çok sıkıntı yaşadık. “
 

özel
hastanelerin
keyfi
sezeryan
baskısı!
Yorum (23)
beştensonraboştagezbizsanaparavercezdediler
gitmesinler o hastanelere..eskiden sezaryen mi vardı..eniyisi,ninelerimiz teyzelerimiz gibi evde doğuruversinler..ben mesela evde doğmuşum,mis gibi hiçbi kusurum yok..organlarım yerli yerinde..sadece biraz akıl zaafiyetim olmuş ki,doktor olmuşum,üstelik o yetmemiş bi de kadındoğumcu olmuşum..kendimle ilgili tek beğenmediğim yanım bu..
0
Cevapla
RKTR
Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, bu durumun Defansif Tıp'ın doğal sonucu olabileceğini neden belirtmiyor acaba ?
0
Cevapla
mehmet durusu
anlaşılıyor ki özel hastanelerde sezaryen oranı %90 larda.sağlıkta geldiğimiz noktaya bak.ya bu iş ebelere bırakılmalı yada kadın doğum dr larına normal dogumun faydaları anlatılmalı.
0
Cevapla
hasan efe
her hekimin, obstetride kendine göre bir doğum şekli tarzını belirleyip uygulaması kadar doğal birşey olamaz. sezaryen fazla para kazandırdığı için değil, ki zararına yapılıyor, malpraktixle uğraşmak, yeterli yardımcı sağlık personelinin özel hastanelerde bulunmaması, normal doğumun daha çok fedakrlık gerektirmesi, ben normal doğum istemiyorum diyen hastaların sayısının giderek artması gibi nedenlerden dolayı sezaryene yönelim fazladır. çözüm nedir peki? - gebe bir kişi kendi doğum şekline karar verebilme hakkına sahip olmalı, hekim ona rehberlik etmeli, - vaginal doğum cazip hale getirilmeli (doğumla uğraşan ekip ve hasta için) - isteğe bağlı sezaryen SGK ödemesinden çıkarılmalı, hasta tüm masrafı cebinden ödemeli,(sünnet operesyonların %98'i tıbbi endikasyonsuz yapılmaktdır ve bunun faturası SGK'ya ödetilmektedir;isteğe bağlı sezaryen böyle olmamaı) - hekim, SGK-hasta-sağlık bakanı üçgeninde baskı altında çalışmamalı,
0
Cevapla
DRCİNO
Performansa dayalı sistem böyle işler. Bir gebenin başında 10 saat beklerse o doktor para kazanamaz, 30 dk da sezeryanını yapıp, poliklinik yapması gerek. 1 normal doğumla günü bitiren doktoru hastanede 1 ay tutmazlar. Güldürmeyin, devlet hastaneleri çok mu farklı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir