Medimagazin logo

Özel hastanelere hasta kotası

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere hasta sınırı getirdi. Özelde çalışan sözleşmeli doktorlar bir günde en fazla 60 hastaya bakabilecek. Acil servisin bu uygulamaların dışında tutulacağı bildirildi.
Kaynak: TAKVİM
Özel hastanelere hasta kotası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle özel hastane doktorlarına hasta kotası getirdi. Kotayı geçen hastanenin masraflarının SGK tarafından karşılanmayacak. Yine ilave ücretlerle ilgili de değişiklikler yapıldı. Buna göre, ayakta tedavisi yapılabilen hastalardan üniversite hastanelerinde hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak.

KOTANIN DIŞINDAKİ MASRAFLARI KURUM ÖDEMEYECEK
SGK'nın özel hastanelere getirdiği bu uygulama acil ve poliklinik hizmetlerine dahil olmadığı bildirildi. Bu kapsamda sözleşmeli olarak çalışan doktorların bakacağı hasta sayısının 60'ı geçmeyeceği kaydedildi. Göz hastalıkları içinse hasta sayısı 40 olarak belirlendi. Hasta sayılarının bu rakamı geçmesi halinde ise hastane masraflarının kurum tarafından karşılanmayacağına dikkat çekildi.

hasta kotası
hasta sınırı
özel hastane
Yorum (22)
A.K.
E acilden giriş yapıp konsültasyon isterler.Bak şappıdanak çözüldü.
0
Cevapla
şahin öztürk
Önce teşvik et sonra olmadı fazla kaçtı deyip ortada bırak..Allahım sen gör yarabbim..Çorba yaptılar bu sağlık işini..Deve yolda düzülür dediler bir düzülemedi gitti kervan..
0
Cevapla
Nöroloji Uzm
KOMEDİ!!! Tebrikler; SGK yeni bir komediye daha imza atmış. 1-Neye göre diğer bölümlere 60, GÖZ bölümüne 40 kotasını getirdiniz? 2-Bu uygulamayı getirirken hiç uzman görüşü aldınız mı? 3-Gelecekte kotayı 40'ın da altına çekmeyi düşünüyor musunuz? 4-SUT'la ikide bir oynanmaz!!!
0
Cevapla
uzm.dr.mustafa çalık
göz bölümüne 40,diğer cerrahi branşlara dahili branşlarla aynı hasta kotası...gerçekten bu kararları alırken hiç saha çalışması yapıyormusunuz? bir hastaya hangi branş polikliniklerinde daha fazla zaman ayrılıyor veya ayrılmak zorunda diye..ben göğüs hastalıkları uzmanı olarak akşama kadar en fazla 40-45 hasta bakabiliyorum tüm mesai zamanımı tam alarak.6 yıldır değişmeyen paket fiyatı 26 tl ile.ama 3 saat içinde kotasını doldurabilen bir başka branşa ise daha fazla paket ücreti uyguluyorsunuz.KOAHLI,SOLUNUM YETMEZLİKLİ hasta yatırıyoruz,gecesi gündüzü yok damar yolu açmayı ücretlendirmişsiniz ama günlük visite ücretiniz yok..dahili branşların yatışınada cerrahi branşlarda olduğu gibi pekala paket fiyat uygulaması yapılabilir...
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Bir hekimin hastaya en az 15 dakika ayırma kotası olmalı.Bu kotayı biz hekimler koyamadıkça , başkalarının , farklı bilimsel ve hakkaniyetlli olmayan gerekçelerine kotalarına mahküm kalırız. Şunu anlayalımartık.Hastanın kaydı , hastanın prestiji için oryante bir sağlık sistemi gereklidir.Bu kota ve aşırı hasta yaratma kültüründe önemli bir konudur. Hastayı muayne ederken dolaylı olarak baktığımız bir şey var.Oryantasyon ! Oryantasyon nasıl olacak ? Sağlık sisteminin oryantasyonu var mı ? Oryantasyon yoksa sağlık sistemi bütüncüllüğünü ve etkinliğini kaybeder.Karşımıza turnover , argo tabiriyle patinaj yapan kota ve poliklinik sayıları çıkar. Burada yapılan yorumlara bakılacak olursa birbirimizle ilişki düzeyimiz ve ilişki biçimimiz de patinaj yapmaktadır. Peki hasta ile ilişki düzeyimiz patinaj yapmaya mahkümmudur ? Korkarım evet demek durumundayım. Gereksiz iş gücünü azatmak zorundayız. Sağlık asimetrik , ucu açık konudur ! Ne yapmalı ? Hasta yada sistem kurgusu iyi eğitilmiş birinci basmaktan geçecek.İhtiyaç duyarsa bütüncül yaklaşımdan süzülerek ana branş ve gerekirse yan dala gitme gerçek kotaları zamanla oluşturacaktır. İş yükünü ve kotları hizaya sokmanın biçimsel yolu başlangıçta budur.Fakat dahası var.Sonradan gelecektir. Birinci basamakta geridönüşümlü hızlı hasta değerlendirme ve sevk ahlakı , bilimselliği oluşturamazsan hem gereksiz iş hemde yeni kotalar ahmakça , akılsızca hükmünü sürdürecektir. Durum budur. Herkes bilmektedir.Ben papağan miasali aynı şeyleri söylüyorum.Sağlık sistemi de her alanda sorun üretmektedir.Sadece hasta boyutuyla değil sağlık hizmetini verenler boyutunda da aynıdır , sorunludur.Görüyoruz.Yaygın paylaşım ağlarından biri Medimagazinde yazılanlara bakılırsa iyiler , sağlıklı ilişkiler çok azdır.Yada hiç yazmama hali sürdürülmektedir. Sanıyorum bu performasn sisteminin devam etmesindeki bu cüretimiz , üniversitelerin suskun kabüllenir halleri , hasta ve muayne sürelerinin bir bilimselliğe kavuşturmama lüksümüz rahatlığımız , kafamızda başka kotaların dolmadığını gösteriyor. Şeffaflık , açıklık , çoklu kontrol bilinci, hoşgörüsü , bilgilemek , sorunlarımız medeni biçimde paylaşamak , bütüncül düşünmek , emeğe saygı kotalarının dolması gerekiyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir