Özel hastanelerden hizmet alan vatandaşların aldıkları hizmet sonrasında kendilerine yasal katkı payı dışında bir maliyetin doğmaması için hastanenin üstlendiği branşlara dikkat etmesi uyarısı yapılıyor. Özel hastanelere ilişkin bir dizi düzenleme yapılmasının Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ele alındığına dikkat çekilirken bunun hayata geçirilmediği iddia ediliyor. Buna göre özel hastanelerde az sayıda branş uygulamasının ya kalkması ya da hastanenin tüm branşlarda hizmet vermesinin sağlanması gerektiğine vurgu yapılırken, bu durumla ilgili değerlendirme yapan yetkililer, özel hastanelerin birçoğunun sadece kalp-damar, organ nakli veya kanser gibi 2-3 sayıdaki branşta uzmanlaşarak faaliyet gösterdiğini hatırlattılar.
ZİNCİR HASTANE YANILTIYOR
Bu şekildeki az sayıda uzmanlaşmış branşlarda faaliyet gösteren hastanelere giden vatandaşın ise daha sonra beklemediği bazı maliyetlerle karşılaşabileceğine işaret eden yetkililer, örneğin kalp-damar ile ilgili branştaki hastanede ameliyat olan kişinin, o hastane ile SGK'nın kalp-damar anlaşması olduğu için masraflarının karşılandığını, sadece belli orandaki katkı payını vatandaşın ödediğini hatırlattılar. Ancak ameliyat sonrası kontrollerin yapılması sürecinde hastalar genellikle ameliyat oldukları hastaneye gittiklerini belirten yetkililer, eğer kontrol sürecinde geçirdiği ameliyata bağlı bir örneğin akciğer komplikasyonu olması durumunda ise özel hastanenin SGK ile bu branş dalında anlaşması olmadığı için çıkan faturayı vatandaşa yansıttığına dikkat çektiler. Yetkililer, bu durumdan vatandaşın haberinin olmadığını da belirttiler.
Öte yandan, zincir hastanelerin de taşradaki küçük bazı özel hastanelere sadece isim hakkı (franchise) vererek o hastanenin faaliyet göstermesine imkan tanıdığını da vurgulayan yetkililer bu durumda da vatandaşın bir zincir hastanenin şubesinden hizmet aldığı yönünde yanılabildiğine dikkat çektiler.