Meclis'te görüşmeleri devam eden Sosyal Güvenlik Reformu'nda hastaneler lehine önemli değişiklikler yapıldı. Hem bakanlığın hem de alt komisyonun raporunda yer alan 'yatan hastalardan katkı payı alınmasına' yönelik madde, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yasadan çıkarıldı.
Türk-İş ve Hak-İş'in bu yöndeki talebi kabul edilirken, artık hastaneye yatırılarak tedavi edilen hastalar hiçbir şekilde katkı payı ödemeyecek. Ayakta tedavilerde ise bütün hastalardan 2 YTL katılım payı alınacak. Özel hastaneler sigortalılardan en fazla yüzde 20 fark ücreti isteyebile- cek. Reformda yer alan en önemli düzenlemelerden biri ise gazi ve şehit yakınlarını ilgilendiriyor; bu kesim artık özel hastanelerde ücretsiz tedavi olabilecek. Yüzde 20'lik fark ücreti, İstiklal Savaşı, Kore, Kıbrıs ve terör gazileri ile bunların yakınları için uygulanmayacak.
Komisyonda kabul edilen bir başka madde ile özel hastanelerin fark ücretine yüzde 20 sınırlaması getirildi. Buna göre özel hastaneler, belirlenen fiyatın üzerinden yüzde 20 fark ücreti alabilecek.
Madde, vakıf üniversitelerini ise kamu statüsünde kabul ederek fark ücreti alamayacaklarını öngörüyor. Buna göre vakıf üniversiteleri, tıpkı kamu gibi öğretim üyesi ücreti dışında fark alamayacak.
Reform, gazi ve şehit yakınlarının ise tedavi ücretlerinde fark ödememesini öngörüyor. Buna göre yasayla yüzde 20 fark ücreti alabilecek olan özel hastaneler, bu farkı gazilerden ve şehit yakınlarından talep edemeyecek. İstiklal Savaşı, Kore, Kıbrıs ve terör gazileri ile bunların yakınları, hiçbir fark ücreti ödemeden özel hastanelerden tedavi hizmeti alabilecek. Dün kabul edilen bir başka madde ise diş protezlerini düzenliyor. Buna göre 18 yaşını doldurmamış kişiler ile 45 yaşından büyük olan sigortalıların diş tedavilerinde, tedavi ücretlerinin yüzde 50'si alınacak.
Zaman
Vekiller inatla gazi oldular
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarı komisyondan geçti. Milletvekilleri, gaziler gibi yeni sınırlamalar getiren sağlık sisteminden muaf tutuldu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısını kabul etti. Alt komisyon başkanı AKP Milletvekili Zekai Özcan’ın, “tasarıya korsan girdi” dediği, milletvekillerini, genel sağlık sigortası kapsamı dışına çıkaran hüküm komisyondan olduğu gibi geçti. Böylelikle, milletvekilleri, gazilerle birlikte, tüm sigortalılar için yeni sınırlamalar getiren sağlık sisteminin dışında tutuldu.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre gazileri, tedavilerinde katkı payından muaf tutan düzenleme ile milletvekillerinin sağlık harcamalarının TBMM tarafından ödenmesine ilişkin hükmünün yeni yasa çıktıktan sonra da uygulanmaya devam etmesini sağlayan fıkra dün komisyonda aynen kabul edildi.
Buna göre, milletvekilleri, dışardan atanan bakanlar, emekli milletvekilleri ve yakınlarının sağlık harcamaları, sistem değiştikten sonra da, ancak TBMM tarafından konulan sınırlamalar çerçevesinde, yine TBMM tarafından ödenmeye devam edecek. Bu düzenleme ile milletvekilleri TBMM Başkanlık Divanı tarafından belirlenecek sınırlamalar dahilinde sağlık hizmeti almayı sürdürecek.
Yasayla getirilen ancak milletvekilleri için geçerli olmayacak hükümler şöyle:
Nelerden kurtuluyorlar?
- Alacakları sağlık hizmetinde, fiyatlandırma komisyonunun koyacağı sınırlamalara tabi olmayacak.
- İstedikleri hastaneden, istedikleri fiyatlarla sağlık hizmeti almayı sürdürecekler. Karşılanmayacak hizmetlerin sınırını da yine TBMM koyacak.
- Sağlık kuruluşları, sigortalılardan otelcilik hizmeti ve hayati olmayan istisnai sağlık hizmetleri için belirlenen hizmet fiyatının 3 katına kadar fark talep edebilirken, vekiller için bu kural işlemeyecek.
- 18-44 yaş arası sigortalıların diş protezleri hiçbir şekilde karşılanmazken, milletvekilleri için sınırı TBMM koyacak.
- Vekiller ve yakınları ayrıca 18 yaş altı ve 44 yaş üstünde yüzde 50 protez katkısı ödemek zorunda da olmayacak.
- Ayakta tedavide hekim muayenesinde katılım payı ödemeyecek.
- Ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda hesaplanacak yüzde 10 ile yüzde 20 arasındaki katkı paylarını ödemeyecek.
- Özel hastanelerin talep edebileceği farkları ödemek zorunda olmayacak.
Hürriyet