Medimagazin logo

Özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa verip, yerine ihtiyaçları olan uzmanlık dallarını alabilecek

Hastanelere beş yıldır yeni hekim kadrosu vermeyen Sağlık Bakanlığı, bu açığı doldurmak için 'becayiş' yapacak. Özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa verip, yerine ihtiyaçları olan uzmanlık dallarını alabilecek
Kaynak: Habertürk - Ebru Erdoğan
Özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa verip, yerine ihtiyaçları olan uzmanlık dallarını alabilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel hastanelere Şubat 2008'den beri yeni kadro açma izni vermeyen Sağlık Bakanlığı, hastanelerin ihtiyacı olan kadro sorununu 'becayiş'le (karşılıklı yer değiştirme) aşacak. Uygulamaya göre, özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa devredip, belirlenen uzmanlık dallarından devrettikleri kadar kadro isteyebilecek.

DEVLET GÖZETİLECEK
Bakanlığın, özel hastanelerden alacağı kadroları, devlet hastanelerinde kullanacağı dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan “Özel Sağlık Kuruluşları ile İlgili Becayiş ve Yandal Uzmanlığı Konusunda 37. Planlama ve İstihdam Kararı”na göre özel hastaneler, cihaz ve planlamayı gerektirecek kadroları alamayacak. Kentlerde özel ve devlet hastanelerindeki kadro yoğunluğuna da bakılacak. Özel hastane tarafından talep edilen uzmanlık dalının halihazırda özeldeki payı yüzde 40'ın üzerinde ise verilmeyecek. Yine istenen uzmanlık dalında özelin oranı yüzde 30-40 arasında ise özel hastanenin bakanlığa vereceği kadronun aynı ildeki özel oranının yüzde 40'ının üzerinde olup olmadığına bakılacak. Bakanlık kadro verilmemesi nedeniyle hastaneler arasında 'karaborsa' haline gelen satışların da önüne geçmeyi hedefliyor. Buna göre becayiş yapılan kadrolar, bir başka hastaneye devredilemeyecek. Becayiş, ilk etapta özel hastanelerle yapılacak, tıp merkezlerinin durumu sonra değerlendirilecek. Kararın açıklanmasıyla kısa dönemde özel hastanelerin becayiş taleplerinin bakanlık tarafından değerlendirmeye alınacağı belirtiliyor.

UZMANLIK DALLARI İKİYE AYRILDI
Bakanlık, becayiş için iki grup belirledi. İlk grupta çocuk cerrahisi, çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, genel cerrahi, iç hastalıkları, fizik tedavi, göğüs hastalıkları, göz hastalıkları, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları, ortopedi ile üroloji bulunuyor. İkinci grup ise anesteziyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ile radyodiagnostikten oluşuyor. Özel hastaneler, tercihlerini devrettikleri kadronun bulunduğu gruptan yapabilecek.

‘1.500 KADRO EFEKTİF HALE GELECEK’
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri ve Medicine Grup CEO'su Cevat Şengül, becayiş kararıyla kadroların daha efektif hale geleceğini belirterek şunları söyledi: “Yeni kadro açabilmek için alınacak kararı, uzun süredir bekliyorduk. Özel sektörde 20 bin uzman hekim kadrosu bulunuyor. Bunun 5 bini tıp merkezlerinde. Uygulamayla birlikte özel hastanelerdeki 15 bin kadronun yüzde 10'u yani bin 500'ünün daha efektif kullanılabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar bazı kısıtlamalar olsa da yeni açılacak kadrolarla özel sektör bir süreliğine rahat nefes alacak.”

özel
hastaneler
kullanmadıkları
kadroları
bakanlığa
verip
yerine
ihtiyaçları
olan
uzmanlık
dallarını
alabilecek
Yorum (6)
selami su
büyükşehirlerde orana takılacağından sonuç vermez.diğerleri de yekün tutmaz
0
Cevapla
aydin sinal
bir yasima daha girdim,bakanlik Özel hastahanelerin kadrolarina hangi yetki ile karisir.ismi üstünde özel.bilmem ne sirketinin yönetim kuruluna kimin girecegine,calisma bakanimi karar veriyor yoksa garanti bankasinin müdürlerinide maliye bakanin izni ile ise aliniyor?beyler bu idare sekli sadece kuzey kore kominist cumhuriyetinde kaldi,rusya bile daha özgür,hekimlikte,avukatlik,mühendislik gibi serbest bir meslektir,sogan-ekmek yerim ama bana kimse karisamaz bir tipbi hata yapmadiktan sonra,istersem özelde .istersem evimde hastaya bakarim....bunun mücadelesini TTB nin vermesi lazim,ama ne demisler kendi himmete muhtac dede....
0
Cevapla
Kaliteci
Eski sağlık bakanının serbest çalışmaya getirmiş olduğu ve nedendir bilinmez çalışma, iş edinme özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olan bu yönetmeliğin tamamının iptal edilmediğinin nedenini anlamış değilim. Her konuda kalite standartlarından bahseden Sağlık Bakanlığı,insan sağlığı ve hasta güvenliği açısında son derece önemli olan doktor sayısına kısıtlama getirmesi anlaşılır gibi değil. 24 saat kesintisiz çalışılan, ameliyat,doğum poliklinik yapılan küçük hastanelere bir anestezist ve iki kadınhastalıkları kadrosu verilmesi kalite standartları arayan bir bakanlığın konuya ne derecede ciddi yaklaştığını gösteröiyor mu? Kadro düzenlemesi diye birşey olamaz. hekimlerin planlaması ise Sağlık Bakanlığının bölgedeki ihtiyacına göre Tabip Odalarına bırakılmalıdır.
0
Cevapla
Maşuk kaya
Tıp merkezleri ikinci plana bırakılmış,hastanelere bakanlık kadro veriyordu zaten...tıp merkezlerine pozitif ayrımcılık yapılmalı...
0
Cevapla
dr mehmet
Hastanelerin kadrosu, hastahanenin yaptığı yatırıma, bakmayı hedeflediği potansiyel hasta sayısına, cirosuna bağlı olarak belirlenir. Serbest piyasada iş yapan bir özel kuruluşun, eşyanın tabiatı gereği sahip olması gereken hakkına el konulmaya hala devam ediliyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir