Medimagazin logo

Medikal sektörünün 2023 hedefi 5 milyar dolar ihracat

Tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri imalatı sektöründe dünyanın üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun’da bir araya gelen firmalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümüne yönelik hedefini açıkladı. 70’e yakın şirketin bir araya gelerek kurduğu Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (Mediküm) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, yaptığı açıklamada 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini duyurdu.
Medikal sektörünün 2023 hedefi 5 milyar dolar ihracat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAMSUN-Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 4. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi, büyük ilgi gördü. Yerli ve yabancı birçok bilim adamı, firma yöneticisi ve sektör temsilcisinin katıldığı kongre, Samsun’da kümelenen medikal sektörüne ayrı bir vizyon ve heyecan kattı. Kongrenin ardından değerlendirme toplantısı yapan Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği, sorunlarının aşılacağı umuduyla 100. kuruluş dönümü olan 2023’te 5 milyar dolar ihracat yapma hedefi koydu.

Türkiye’nin bu anlamlı yılda 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmesine katkıda bulunacaklarını ifade eden Mediküm Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, dernek olarak hedeflerini gerçekleştirmeye hazır olduklarını söyledi.

    Dr. Aydemir, "Medikal üretim büyüklüklerinin sağlanması ve desteklenmesi ile fiziki çalışma koşullarının iyileştirilmesi halinde ithal girdilerin aşağı çekilmesinde ve cari açığın azaltılması yönünde lokomotif bir sektör yaratılabileceği açıkça görülmektedir. Sektör olarak desteklenmemiz halinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde, medikal sektör olarak 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeye hazırız." dedi.

Tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektörünün dünya piyasalarında önemine, işlem hacmine ve ülkelere kazandırdığı katma değere dikkat seken Mediküm Başkanı Dr. Aydemir, durumun Türk iş adamları açısından pek parlak olmadığını belirtti.

    Sorunlarının çözüme kavuşturulmasını beklediklerini dile getiren Dr. Aydemir, "Medikal sanayinin fiziki çalışma koşullarının mutlak surette iyileştirilmesi, verimliliğin ve üretimin artırılması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne çok ihtiyacımız var. Türkiye Cumhuriyeti genç iş gücünün katma değerli sürdürülebilir bir ekonomi içinde yer alabilmeleri için, nitelikli iş gücünün yaratılması için mesleki eğitime önem verilmesi istihdam açısından önemlidir. Almanya'da 2 kişiden biri sağlık sektöründe çalışmaktadır. Türkiye de neden olmasın?" açıklamasında bulundu.

Bu günün kullandığı üretim teknoloji ile firmaların istenilen kaliteyi yakalamasının mümkün olmadığını altını çizen Dr. Ahmet Aydemir, "Kalitenin sağlanabilmesi için teknolojik makine yatırımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Sanayi sektörünün kendisini teknolojik olarak yenilemesiyle birlikte istihdam sağlamanın azaldığı bir dönemde, tıbbi cihazlar sektörünün sağlık hizmetleri ile birlikte bütünlüğü düşünüldüğünde istihdamda çarpan etkisi yaratmaktadır." ifadelerini kullandı.

Tıbbi cihazlar sektörünün, savunma sanayi kadar stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Mediküm Başkanı, savunma sanayi için yapılan stratejinin medikal sanayi endüstriyel zinciri oluşturabilecek tıbbi cihaz sektörü için de yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

medikal
sektörünün
2023
hedefi
5
milyar
dolar
ihracat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir