Medimagazin logo

Dünyaca ünlü sporcularla gündeme gelen kriyoterapi cihazı İstanbul Tıp Fakültesinde

Aşırı soğuğun vücutta kullanılması olarak belirtilen ve dünyaca ünlü sporcuların da kullandığı vücut kriyoterapi (WBC) teknolojisi İstanbul Tıp Fakültesinde tanıtıldı.
Kaynak: DHA
Dünyaca ünlü sporcularla gündeme gelen kriyoterapi cihazı İstanbul Tıp Fakültesinde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Spor Hekimliği’nde 10 Haziran 10.00’da düzenlenen basın toplantısında, benzerleri dünyada sadece 4 ülkede ve çok az sayıda üretici tarafından üretilen kriyoterapi cihazının tanıtımı gerçekleştirildi. Eksi 85 derece soğutma sistemi ile sağlık, spor, wellness, fitness, longevity ve recovery alanlarında faaliyete geçecek olan cihazın, farklı alanlarda da tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği belirtildi.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ve İnanır Group Yönetim Kurulu Başkanı Dursun İnanır tarafından imzalanan protokol ve Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Bayraktar’ın ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilen proje, yerli ve milli yazılımı ile de Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Eksi 85 derecede sağlık saçıyor

Eksi 85 derece soğutma gücüne sahip olan cihazın, sporcularda antrenman öncesi ve sonrası toparlanma, performans artışıyla beraber kan dolaşımını hızlandırmaya etkisi olduğu belirtildi. Kas ve eklem ağrılarının tedavisine destek olurken, doğal yollardan kilo vermeye de katkı sağladığı ifade edildi. Uyku düzeni ve cilt yapısında olumlu etki sağladığı belirtilen cihazın, endorfin salgılanmasına yardımcı olması göz önünde bulundurularak stres ve kaygı bozukluğunu iyileştirmede de kullanılabileceği aktarıldı.

‘’Sanayi iş birliği adına bir araştırma konusu olarak gerçekleştirmek istiyoruz’’

İstanbul Tıp Fakültesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yahya Güldiken, üniversitenin sanayi iş birliğini artırmak istediğini vurgulayarak, "Amacımız İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi olarak bu sistemin hastalar düzeyindeki tedavi protokollerini özellikle spor hekimliğinde ve ortopedi, romatoloji, dermatoloji ve başka branşlarda da kullanabileceğimizi düşünerek, bunun bilimsel yönden araştırması, hasta etkinliği, tedavi etkinliği hakkındaki sonuçlarını hep birlikte görmek; bu sonucu üniversitemiz ve sanayi işbirliği adına bir araştırma konusu olarak gerçekleştirmek" dedi.

 

"İç hastalıkları ile kardiyoloji gibi alanlarda da çok işe yarayacağını düşünüyoruz"

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, bu çalışmanın gelecek projelere ışık tutacağını belirterek "Basit bir cihaz gibi gözükebilir ama ilk olması nedeniyle ve bundan sonra buradan çıkacak olan çalışmalara önemli bir ışık tutması sebebiyle önemli bir güne tanıklık ediyoruz. Ülkemizde futbol, basketbol, voleybol gibi alanlar çok revaçta ve çok ciddi anlamda rekabetin olduğu alanlar. Ve gerçekten buradaki yaralanmalar ülkemizin dışında tedavi edilmeye çalışılarak şu ana kadar bir takım sorunlar çözülmeye çalışıldı. Ortopedi kliniğimizin gelişmesi ve güçlenmesi ile bu tarz dışa bağımlılığın da azalacağına inanıyorum. Yine buradaki faydalanmanın sadece spor yaralanmaları ve ortopedi ile kalmayacağını ve buradan çıkarılacak bir takım bilimsel çalışmalarla, biraz önce bahsedildiği dermatoloji, romatoloji ve iç hastalıkları ile kardiyoloji gibi alanlarda da geriatride anti-ageing’te de çok işe yarayacağını düşünüyoruz" dedi.

"Sağlık camiasına yeni fırsatlar sunacaktır"

İnanır Group Yönetim Kurulu Başkanı Dursun İnanır, "Çalışmaların bilimsel ayağının da tam olması için İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ile yaptığımız işbirliğiyle bugün Spor Hekimliği’nde Sayın Bülent Bayraktar denetiminde cihazımızı üniversiteye kurduk. Burada yapılacak bilimsel çalışmalar dünyada şu ana kadar yapılmış olanlara ek olarak bütün tıp camiasına, sağlık camiasına yeni fırsatlar sunacaktır. Ve biz de burada yapılan çalışmalara bağlı olarak yeni protokollerimizi ve tedavi yöntemlerini hazırlamalarına sahip olacağız" diye konuştu.

‘’Cihazın geliştirilmesi için hazırlıklarımız tamamlandı’’

Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Bayraktar, cihazın gelişmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek ‘’Bundan sonraki görevimiz burada bizim hem uzmanlık alanı için hem de yürüttüğümüz lisansüstü eğitim programlarımız var, bu programlarda cihazın hem kullanım alanlarının hem kullanım şekli ve modelitesinin geliştirilmesine yönelik yapacağımız bilimsel çalışmaları planlama ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlamış vaziyetteyiz. Cihazın burada kurulması ile birlikte de bu süreç başlamış olacak, bu anlamda da çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

‘’Keyifli bir deneyimdi’’

Cihazı ilk deneyimleyenlerden biri olan Özgür Akman, tüm sporculara tavsiyede bulunarak "Bence keyifli bir deneyimdi. -85 beni merak ettirmişti ama üşümedim. Önce tabi bacaklarım üşüdü ama güzeldi tekrar tekrar yapacağım" dedi.

kriyoterapi
wbc
istanbul tip fakultesi
Yorum (1)
muzaffer hekim
ısı şok proteini?
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir