Medimagazin logo

“Check-up ile hastaların beklentisi artırılıyor”

Özel Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Murat Baş, doktorların check-up ile eksik bilgi verdiklerini ileri sürdü.
“Check-up ile hastaların beklentisi artırılıyor”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BURSA-Dr. Murat Baş, check-up testi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Check-up’ın sadece o ana dair bilgi verdiğini söyleyen Dr. Baş, “Yüksek teknolojiyle donatılmış hastanelerde check-Up yaptırıp kısa sürede ölen insanların durumu bunun delilidir. Sporcuların yoğun ve periyodik kontrollerden geçmesine rağmen ani ölümlerinin sebebi kalp krizine olan genetik yatkınlıktır. Doktor check-up ile eksik bilgi vermekte ve hastaların beklentilerini arttırmaktadır. Hastaya geleceğe yönelik risklerin yapılan check-up ile azaldığının beklentisine sokulmaktadır. Neredeyse hasta avına dönüşen check up’ları Sağlık Bakanlığı’nın denetlemesi ve standartize etmesi gerekir” dedi.

Kişilerin gelecekte öngörülen riskler için tedbir alması gerektiğini söyleyen Baş, “Ömrün gelecekteki risklerini belirleyen en iyi program, ‘Genetik yatkınlık analizi’ yapılarak hayat tarzının sorgulanmasıyla birlikte kişiye özel sağlıklı hayat yönteminin planlanmasıdır. Bu planlama mevcut check-up yöntemleriyle yapılamaz. Genetik yatkınlık analizi ve hayat tarzının birlikte değerlendirildiği kişiye özel sağlık planlanmasıyla sadece kalp krizleri değil, kanser, hipertansiyon, beyin felci, diyabet ve obezite gibi gelecekte öngörülen riskler için tedbir almak mümkündür” şeklinde konuştu.

“check-up
ile
hastaların
beklentisi
artırılıyor”
Yorum (2)
Mehmet K. Çelenk
Check-up, pek çok kişide yalancı bir güvenlik hissi üretiyor. Aslında çoğu soruya da cevap vermiyor. Mutlak sıhhat garantisi değil. "Check-up 'ta temiz çıktım, ben niye kalp krizi geçirdim ?" diyen insanlarla karşılaşıyoruz.
0
Cevapla
ky
Bütün kaynaklar tükenir, çekap asla ! ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ kampanyaları, hastalıkların önlenmesi konusunda yapılmaz. Önlerseniz bindiğiniz dalı kesmiş olursunuz. Halbuki erken teşhis kampanyaları sonrası, tedavisi gereken dev bir hasta potansiyeli keşfedilir. Bu kaynak kurudukça sulanır, büyüdükçe budanır. Bu zengin maden yatağı ilaç, teknoloji ve hizmet sektörü için piyangodan çıkan büyük ikramiyedir. Satışlarda patlama yaşanır. Böylece sektör yeni bir kampanya için gerekli enerjiyi fazlasıyla toplamış olur. Bir taraftan hastalık üreten yaşam tarzının pompalanması, diğer taraftan hasta edilen bu verimli madenlerin işletilmesi küresel sistemin yaşam kaynağıdır. Hastalıkların önlenmesine yönelik kampanyalar sektör için zararlıdır. Çünkü hastalıkların önlenmesine harcanan her kuruş hasta sayısını azalttığı için, hastalık madenlerinin işlenmesiyle büyüyen bu dev sektör çöker. Bu yüzden perde arkasından küresel şirketlerin desteklediği hastalık kampanyaları, hastalardan oluşan pastayı küçültmeye değil, büyütmeye yöneliktir. İşlemek için hastalık madenlerini önce keşfetmek gerekir. Sağlamlara ise satılık hastalıklar pazarlanır : seç, beğen, al. Performans için hastalık satmak moda. Herkesin elinde torba torba ilaçlar, çekap tahlilleri, MR ve tomografi filmleri, dev hastaneleri tavaf ediyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir