Medimagazin logo

Hapse girme korkusundan riskli ameliyata girmiyorlar

GEÇEN yıl 9’uncusu İzmir’de yapılan Adli Bilimler Kongresi’nde alınan karar gereği her yıl düzenlenmesi planlanan “Tıp Hukuku Günleri”nin ilki, İstanbul Tabip Odası Konferans Salonu’nda yapıldı.
Kaynak: Habertürk
Hapse girme korkusundan riskli ameliyata girmiyorlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adli Tıp Uzmanları Derneği, İstanbul Tabip Odası, Istanbul Barosu ve Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda, “tıbbi uygulama hataları” tartışıldı. Toplantıda konuşan Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyesi Op. Dr. Şükrü Güner, tıbbın kötü uygulamasından dolayı Türkiye'de yılda 20 bin hastanın kaybedildiğini söyledi.

HEKİM VE HÂKİM
Tıbbı hataların masaya yatırıldığı bilimsel toplantıda, hekimlerle, onları sanık sandalyesine oturtan avukatlar bir araya geldi. Hekimler, hapse girme korkusuyla artık riski yüksek ameliyatları yapmadıklarını, bu kez de hastaların kurtarılabilecekken kaybedildiğine dikkat çekti. Toplantıya, Adli Tıp ve bilirkişi raporları üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. “Hapse girmek istemiyorum”, “Hekimin düşmanı hâkim değil hekimdir” söylemlerinin yer aldığı toplantının tartışma kısmında, dava süreçlerine ve şu noktalara dikkat çekildi:

‘BİLGİSİZ BİLİRKİŞİ’
- Tıp hataları üzerine açılan davaların birçoğu zaman aşımına uğruyor, 10 yıl süren dava dosyasının içinde 7-8 ayrı bilirkişi raporu var.
- Bilirkişiler, konusunda uzman hekimlerden seçilmiyor.
- Bilirkişilik yapan hekimin etik kaygısı yoksa, dava kişisel görüşüyle sonlanabiliyor.
- Adli Tıp raporları, “yoğunluk” gibi gerekçelerle dosya üzerinde yapılan incelemeyle hazırlanıyor. Bu da sistemden kaynaklanan sorunun hatasını doktora yüklüyor. Bunun olumsuz sonuçları hastaya yansıyor.

defansif tıp
doktorlar
ameliyat
malpraktis
risk:
şükrü güner
Yorum (10)
Dr Hakan
Başka hangi meslekte istemeden yaptığınız bir hatadan dolayı hapse giriliyor acaba? Tabii ki yapmaz adam. Malpraktis kanunu yürürlüğe girdi ve sigortalar yapıldı ya hastanelerde avukatlar gezip kart bırakacaklar daha o günler de gelecek. Ölenler daha da artacak. Artık ahirette bu kanunları çıkaranların yakasına yapışır bu hastalar :-)))
3
Cevapla
Dr. xyz
Oh ne güzel. Yapılmasın ameliyatlar. Biz hekimler nasıl olsa başımızın çaresine bakarız. Benim anamı, babamı riskli de olsa ameliyat ettiler neden? çünkü sonunda oluşabilecek riskleri biliyorduk, kabul ederek girdik. Birşey olsa çıngar çıkarıp hekimi öldürmeyeceğimizi de görüyorlar. Bizler yine birbirimizi kollarız. Türkiye'nin geri kalanı düşünsün ne yapacağını. Çok iyi olmuş. değmezler zaten.
6
Cevapla
murathan
ameliyatlar yapılmaya devam ettiği müddetce ağzımıza tükürmeye devam edecekler, ne zaman türkiyede 2 gün ameliyat yapılmaz o vakit birileri kendine gelir...
4
Cevapla
hakan
Önceden haksız zenginleşmeye neden olduğu gerekçesiyle tazminat davalarında hakimler insiyatiflerini kullanabiliyorlardı ama şimdi tazminat için çıkan rakam neyse 5-10 trilyon Tl olduğu gibi hekim ödemek zorunda. Son dönemde Bakanlığın da etkisiyle maalesef bilirkişi veya adli tıptan genellikle hekimleri hatalı gösteren raporlar geliyor. Yakın geçmişte her ikisi de ameliyatta çıkan bir KOMPLİKASYONdan dolayı 500 milyar ve 1 trilyon tazminat ödemek zorunda kalan iki ağabeyimiz gözümün önüne geliyor,üzülüyorum.Yazık,çok yazık..Meclis kararıyla yerçekimi kanunu da kaldırabiliriz mi zannediyorlar bilmem ki?Ülkemizin gerçeklerine uygun olmayan bu uygulamalarla hem hekimleri hem de hastaları sıkıntıya sokuyorlar.
3
Cevapla
mehmet fatih
bu ülkede siyasiler ve burokratlar birşeyin ortasını bulamıyorlar mı? tamam eski kanun yetersizdi ve bu malpraktis yasası amerika da bildiğim kaarıyla yok... olayın diğer yönü de var.. peki hekime gelince amerikan tarzı ceza hukuku varda neden burokratlara, siyasilere, beledye başkanlarına, avukatlara vs. bu kanunlar getırılmıyor...!!! vurun hekime...
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir