ANKARA (A.A) - Tedavisi bilinen üç kanser türünün erken teşhis ve tetkiklerinin yapılacağı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmete açıldı.
Açılış töreninde konuşan hastane başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, kanserin her geçen gün önemi artan bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'de yılda 130 bin yeni kanser tanısı konulduğunu belirten Zengin, gelecek yıllarda tanı imkanlarının artması ve yaşam sürelerinin uzaması ile bu rakamın daha da artmasının beklendiğini kaydetti.
Kanserle mücadelede erken tanının önemini vurgulayan Zengin, kanserin en büyük nedenleri arasında bulunan sigara ile mücadelede Türkiye'nin aldığı mesafenin cesaret verici olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığının, önlenebilir kanserleri yok ederek ölüm oranlarını azaltmak amacıyla 2005'ten bu yana sürdürdüğü KETEM'lerin yaygınlaştırma çalışmalarında büyük ilerleme sağlandığını ifade eden Zengin, açılışı yapılan 86. KETEM'in bin metrekare kapalı alana ve her türlü teknolojik imkana sahip olduğunu dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise 2004'te 11 KETEM ile başlayan projenin, her ilde en az bir KETEM'e ulaştığını anlattı.
''Burası sadece bir bina değil, kurtarılmayı bekleyen 150 bin hayat'' diyen Tuncer, şöyle konuştu:
''Sağlık Bakanlığı olarak kansere insanların feda edilmemesi için seferberlik başlattık; seferberliğin özel sektörü kamu sektörü olmaz. Bu seferberliğin en önemli adımı kanser taramasına gelen vatandaşlar. Eğer buna önem verilirse bu seferberlik sonuca ulaşır. Aksi takdirde binalar açılmakla kalır.''
Tuncer, hastane bahçesinde ''Ulusal Kanser Enstitüsü kurulmasının planlandığını'' bildirerek, bu hedefin hayata geçirilmesini umut ettiğini söyledi.
- -SORULAR-
Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başhekim Zengin, merkezde sağlıklı bireylere yaş ve cinsiyete göre kanser tetkikleri yapılacağını belirterek, ''Buraya sağlıklı vatandaşlarımızı bekliyoruz. Amacımız, kansere, şikayetler başlamadan önce ulaşabilmek'' diye konuştu.
Zengin, merkezde yapılacak testlerin aynı gün içinde alınmasının hedeflendiğini, hastaların randevu ve test sonuçlarını internet üzerinden görebileceklerini bildirdi.
Murat Tuncer ise bir soru üzerine, kolorektal kanserler için 50 yaşına gelen erkek ve kadınların iki yılda bir ''gaitada gizli kan tetkiki'', evlenmiş kadınlarda rahim ağzı tanısı için 35 yaş üstü kadınlara 5 yılda bir yapılacak muayene ile pop smear tetkiki, 49 yaşını aşanlarda her iki yılda bir mamografi çekimi yapılması gerektiğini anlattı.
Tuncer, ölümü yok etmenin mümkün olmadığını ancak gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ''beklenmeyen'' değil, ''beklenen'' ölümlerin yüksek olduğu ve kaliteli yaşam sürülen bir ülke olmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tuncer, bir başka soru üzerine de gereksiz kanser taramalarının risk yaratabileceğini, ailede kanser tanılarının bulunması ve gerekli durumlarda taramaların yapılması gerektiğini belirterek, hekimlere de hastaları kanser konusunda bilinçlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
Törende ayrıca hastane bünyesindeki Ayaktan Kemoterapi Ünitesinde kemoterapi ilaçlarının steril ortamda hazırlanmasını sağlayan ''Robotik Kemoterapi Hazırlama Sistemi''nin de açılışı yapıldı.