Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Diyetisyeni Cansu Tektunalı hipertansiyonu düşürmenin yollarını aktardı...
*Sodyumu düşük ürünleri tercih edin.
*Besinlerin etiketlerini okuyun. Gıdanın porsiyonu, sodyum ihtiyacının yüzde 5’ten fazlasını karşılıyorsa almayın.
*Sebze-meyve her ‘ana’ veya ‘ara’ öğününüzde olsun.
*Yemekleri baharatlarla lezzetlendirin.
*Deniz tuzu, kaya tuzu vb. sodyum içerir. Masum değildir.
*Şarküteri ürünleri, tuzlu peynirler, deniz ürünleri, paketli gıdalar çok yüksek sodyum içerir.
*Magnezyum ve potasyumdan zengin doğal gıdaları daha fazla tüketin.
*Unlu ve şekerli gıdalarda kullanılan,kabartma tozu sodyum bikarbonat, tansiyonu yükseltir.
*Piyasada ‘sodyum içermeyen tuz’ adı altında satılan ürünler, potasyum yapılı olabilir. Potasyum kısıtlaması olan böbrek hastaları dikkatli olmalı.