“Çok yaygın bir bağırsak hastalığı olan spastik kolon, toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülüyor. Yani toplum genelinde ciddi bir popülasyonu etkileyen bir rahatsızlık. Kolit denince akla gelen aslında spastik kolon. Spastik kolit, spastik kolon, irritabıl bağırsak sendromu ve huzursuz bağırsak sendromu hepsi aynı hastalıktır.” diyen, Dr. Soğukpınar, bu hastalığın çok fazla rahatsızlık yarattığını, kişinin karın ağrısı çektiğini, karnında gurultu olduğunu, kabız ya da ishal olduğunu belirtti.
Dr. Cenk Soğukpınar, “Fonksiyonel olarak kişiyi kısıtlıyor, yani iş ve güç kaybına neden olup yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ayrıca kanser de dahil çok ciddi hastalıkların belirtisi de olabilen bir hastalık. Bu nedenle önemsenmeli ve mutlaka bir uzmana başvurulmalı.” diye ekledi.
Spastik kolon erkeklerde de görülür kadınlarda da. Ancak kadınlarda biraz daha sık görülür. Kadınların daha hassas yapılı ve daha fazla stresli olmaları nedeniyle erkeklere oranla bu hastalığa yakalanma oranı fazladır. Kolitin görüldüğü kişiler; stres yükü ve uyku problemleri olanlar, bağırsakları daha hassas, kişi olarak da daha hassas yapılı olan insanlardır.
Yaşam kalitesini bozduğu için korkutucu bir hastalıktır. İnsanın sürekli karnı ağrır, karnı şişkindir, gazı olur, sık sık tuvalete gider ya da günlerce tuvalete gidemez. Kişi kabız kalıyorsa özellikle seyahatlerde kabızlığı daha da şiddetleneceği için seyahate gidemez.
En yaygın görülen belirtiler nelerdir?
· Karında kramp tarzında ağrılar
· Şişkinlik
· Kabızlık ya da ishal
Spastik kolon tanısı nasıl konur?
Spastik kolon hastalığının tanısında hikaye ve fizik inceleme önemlidir. Kesin tanı için özel bir test yoktur. Tanısal yöntemler başka hastalıkların olmadığını göstermede kullanılır. Kullanılan testler; büyük abdest incelemeleri, kan tahlilleri, baryumlu kolon grafisi, sigmoidoskopi ve kolonoskopidir.
Test sonuçlarında başka bir hastalığa rastlanmazsa spastik kolon tanısı konulur.
Spastik kolon tek başına hayati risk taşımaz ancak incelenmez ve tam nedeni bilinmezse altında yatan çok ciddi hastalıklar atlanabilir. Örneğin; erken teşhisin çok önemli olduğu bağırsak kanserini atlayabiliriz. Ülseratif Kolit ve Crohn hastalığı gibi gerçek kolitler de anlaşılamayabilir.
Özellikle makattan kan geldiyse, kilo kaybı varsa, ağrı gün boyunca aynı şiddetteyse, ateş ile birlikte bulunuyorsa ki bunlara kırmızı işaretler diyoruz; zaman kaybetmeden mutlaka doktora gidilmesi ve kalın bağırsağın tam anlamıyla incelenmesi gerekiyor. Bunun için en uygun yöntem ise kolonoskopidir. Çünkü daha hassastır, parça alınması gereken bir doku varsa anında müdahale uygulanabilir. Ayrıca hafif uyku verilerek yapıldığı zaman, hastaya çok fazla acı ve ağrı da vermez.
Tedavi Edilebilir mi?
Hastaların hayatlarının bazı dönemlerinde daha çok şikayetleri olur; kabız olurken, günün birinde daha normal hale gelmiş olabilir. Onun için kökünden bitmese bile, zaman zaman şiddetinin azalabileceği hastaya anlatılıp, hasta rahatlatılırsa, kontrolü mümkün bir hastalıktır.
Hasta hekime zamanında başvurulursa, hekim de teşhisi doğru koyarsa, bir defa kişi hastalık hakkında bilgi sahibi olur. Bu hastalıkla birlikte yaşayacağını, nelere dikkat etmesi gerektiğini, ne zaman hekime başvurması gerektiğini öğrenerek hayatını düzenleyerek rahatlar.
Spastik kolonun şikayetleri kontrol edecek en uygun ilaç tedavisini (kişinin şikayetine göre kullanılacak ilaçlar değişir), diyet değişikliklerini ve stresle baş etmenin yolları hastaya anlatılır. Hastanın stresini azaltacak ilaçlar verilir. Diyetleri düzenlenir.