Medimagazin logo

'Sigarayı bırakmadan gebelik planlamayın'

Uzmanlar, çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri sigara bırakmadan gebelik düşünmemeleri konusunda uyardı. Sigara bırakıldıktan 6 ay sonra gebelik için hazır olunabileceğini açıklayan Uz. Dr. Meltem Eğilmez Kalkavan, tiryakiliğin hamile kalmayı zorlaştırdığını söyledi.
 'Sigarayı bırakmadan gebelik planlamayın'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kadınların rutin sağlık kontrollerinden geçmesi gerektiğini söyleyen Meltem Eğilmez Kalkavan, en kritik dönemin gebelik dönemi odluğunu ifade etti. Sağlıklı çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin gebelik döneminden önce sigarayı bırakmaları gerektiğini belirten Kalkavan, “Gebelik oluşmadan önce kilo fazlası ve sigara tiryakiliği sorunları olan bayanlara konunun ciddiyeti anlatılmalı ve bu sorunları ile başa çıkmanın yolları gösterilmelidir. Sigara bırakıldıktan 6 ay sonra gebelik için hazır olunabilir. Sigara kadınlarda yumurtaları, erkekler de ise sperm sayısını ve kalitesini azaltmaktadır. Bu durum hamile kalmayı zorlaştırabilir.” dedi.

'RUTİN KONTROLLERLE TEDAVİDE GEÇ KALINMAMIŞ OLUNUR'

Kadınların erken yaştan itibaren düzenli muayene olması gerektiğini açıklayan Kalkavan, kadın sağlığı taramaları, gebelik takipleri ve menopoz takibi olarak süreci 3’e ayırdı. Kalkavan açıklamasını şöyle sürdürdü: "Rutin kontrellerle yapılan rken teşhiste hepatit B, rahim ağzı kanseri gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla için tedavide geç kalınmamış olunur. Bu hastalıklardan ve istenmeyen gebeliklerden korunma yöntemleri konusunda kadınlar erken yaşta bilinçlendirilmelidir. Ayrıca, 40 yaş sonrası düzenli kemik ölçümü yapılmalıdır. Menopoz belirtileri ortaya çıktığında da tekrarlanmalıdır. Kemik erimesi saptanmaz ise 3 yılda bir, varsa her yıl kemik yoğunluğu taraması yapılmalı."

sigara
gebelik
hamilelik
hamilelikte sigara
zararları
bebek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir